Mancave

Random Mancavator (Klik om te verversen)

Efteling-attracties in miniatuur: De maker aan het woord

vr 14 januari 2011, 23.806 views

Efteling-attracties in miniatuur: Fata Morgana in miniatuur

We schreven eerder al over de Efteling-attracties in miniatuur van übermodelbouwer Rick van Riel. Van dit soort projecten kun je alleen maar onder de indruk zijn. Wij zijn dat in ieder geval wel! Nieuwsgierig naar zijn verhaal zochten we contact met Rick en ziehier, een blogpost van the man himself.

Allereerst zal ik mij even voorstellen. Mijn naam is Rick van Riel en ik ben nu 16 jaar. Al zo lang als ik me kan herinneren is knutselen mijn grote passie en ik vind het nog altijd erg leuk om met mijn handen bezig te zijn. Eigenlijk is dit pas echt begonnen toen ik zo’n vijf jaar geleden op het idee kwam om het Spookslot van de Efteling na te bouwen…

Het Spookslot

Spookslot Spookslot

Het Spookslot was mijn eerste miniatuurattractie. Ik ben begonnen met het maken van het decor en later heb ik hier ook wat bewegingen in gemaakt. Oorspronkelijk moest iedere show met de hand worden bediend maar tegenwoordig gebeurt dit door een PLC. In het Spookslot zijn twee motoren verwerkt die zorgen voor de beweging en voor de belichting heb ik led’s gebruikt.

De Indische WaterleliesNa de bouw van Het Spookslot ben ik begonnen aan een miniatuur van De Indische Waterlelies. Het idee om De Indische Waterlelies na te bouwen was er al voor dat ik aan Het Spookslot begon maar bleek toen nog iets te hoog gegrepen. Later heb ik het idee toch weer opgepakt en dit keer met succes. Het grootste probleem was het maken van de lelieblaadjes met het bijbehorende mechaniek. Ik heb hier echt van alles voor geprobeerd maar de uiteindelijke oplossing bleek heel simpel.  Nieuwsgierig? Kijk dan even hier.

Fata Morgana in miniatuur

Zo’n tweeënhalf jaar geleden, juni 2008 om precies te zijn, ben ik begonnen aan mijn grootste project tot nu toe: De Fata Morgana in miniatuur. Het is nog niet klaar maar ik zal in deze blog kort proberen te vertellen hoe hetgeen wat ik nu al heb tot stand is gekomen.

Fata Morgana Fata Morgana

De bouwtekeningen

Ik ben dit project begonnen met het maken van een aantal bouwtekeningen. Van de originele attractie zijn nooit tekeningen of plattegronden verschenen dus heb ik alles naar eigen idee op schaal getekend in AutoCAD. Ik heb hierbij veel gebruik gemaakt van (lucht)foto’s, Google Earth, filmpjes en natuurlijk mijn eigen ervaringen uit de attractie. Ik bouw deze miniatuur op schaal 1:25, wat betekent dat een mens ongeveer 7 cm hoog is. De afmetingen van mijn maquette zijn 3.60m x 2.40m en de toren is iets hoger dan een meter.

Plattegrond Fata Morgana Zijaanzicht Fata Morgana

Enkele tekeningen van de plattegrond en het gebouw.

Het bootjessysteem

Het bootjessysteem van mijn miniatuur-Fata Morgana heeft al een aardige ontwikkeling achter de rug, ik ben inmiddels al bezig aan een 3e versie! Maar ik zal bij het begin beginnen.

Het eerste systeem leek het meest op het systeem uit de originele attractie. Ik had een vaargoot gemaakt van multiplex die ik van binnen zou bekleden met zijl. Door deze goot zou een kabel gespannen worden die de bootjes voort zou trekken door het water. Ik kwam er echter al snel achter dat echt water voor veel problemen zou gaan zorgen en een kabel spannen in een goot die uit losse delen is gemaakt is ook niet echt handig. Ik heb toen besloten om van dit systeem af te stappen en te zoeken naar een ‘droge oplossing’.

Vaargoot Vaargoot Fata Morgana Vaargoot Fata Morgana

De vaargoot die ik had gemaakt van multiplex.

Het tweede systeem moest dus een ‘droog systeem’ worden. Ik ben begonnen met het maken van een bodemplaat van MDF die bestond uit zes delen van 1.20m bij 1.20m. Op deze platen maakte ik een soort rails van aluminium waar de bootjes overheen konden schuiven. Tussen deze rails was een kabel gespannen die over wieltjes liep en zo de bootjes vooruit trok. Voor de onderstellen van de bootjes heb ik verschillende materialen uitgeprobeerd. Ik ben begonnen met aluminium, gevolgd door plexiglas en uiteindelijk maakte ik ze van kunststof (snijplankjes).

In principe werkte dit systeem goed maar het had wel veel last van slijtage en het ging ook nog veel te snel. Deze problemen waren wel op te lossen maar gezien de aanpassingen die ik dan zou moeten doen en de kosten daarvan leek het mij ook wel interessant om eens te gaan experimenteren met een totaal nieuw idee.

Bodemplaat Fata Morgana Bootje met onderstel Onderstel bootjes

De bodemplaat met de verschillende bootjes en hun onderstellen. Meer over dit systeem is te zien in Fata Morgana in miniatuur deel 1 en deel 2

Het 3e systeem is een stuk eenvoudiger dan zijn voorgangers maar daardoor misschien ook wel doeltreffender. Het bootje wordt niet meer voortgetrokken door een kabel maar heeft een eigen motortje op batterijen gekregen. Het bootje volgt via een zwenkwiel en een magneet een ijzerdraad die in de bodemplaat is gemonteerd.  Ik heb hier al een testmodel van gemaakt en ik ben er erg tevreden over. De snelheid is nu goed en het is ook makkelijk te onderhouden.

Bootje Fata Morgana Bootje Fata Morgana Bootje Fata Morgana

Het eerste proefmodel van Knex en de uiteindelijke versie. Meer over dit systeem is te zien in
Fata Morgana in miniatuur deel 5

Het decor

Hetgeen waar tot nu toe de meeste tijd in is gaan zitten, is ongetwijfeld de bouw van het decor. Ik ben hier zo’n anderhalf jaar geleden mee begonnen en het is nu in grove lijnen klaar. Op de plattegrond  die ik hierboven al liet zien kun je zien dat ik van iedere scène een soort bak heb gemaakt waarin het decor komt.  Dit heb ik gedaan omdat ik de hele miniatuur uit elkaar moet kunnen halen en zo weet ik ook zeker dat alles altijd goed op elkaar aan zal sluiten. Op de inrichting van de decors zelf zal ik nu niet te ver ingaan, want ik denk dat de foto’s voor zich spreken.

Collaga Fata Morgana

Bewegingen

Om het decor van mijn miniatuur nog meer tot leven te laten komen heb ik er ook een groot aantal bewegingen in verwerkt. Veel van deze bewegingen worden, net als in de echte attractie, aangedreven door nokkenschijven. Het principe van de nokkenschijven is heel eenvoudig: In de draaiende houten schijfjes heb ik  hobbels en uitsparingen gemaakt die worden afgetast door een soort armpjes. Deze armpjes staan via fietsremkabels in verbinding met de bewegende onderdelen in het decor en geven zo de bewegingen door. Behalve de nokkenschijven heb ik nog vele  andere mechaniekjes gemaakt voor bijvoorbeeld de schuifdeuren, gordijnen, reus, kantelkamer, krokodil enz. In totaal zijn er zo’n 21 motoren gebruikt die straks samen met het licht worden aangestuurd door een PLC.

Nokkenschijven Mechaniek gordijn troonzaal Fata Morgana

De nokkenschijven van de eerste twee scènes en het mechaniekje voor het gordijn in de troonzaal.  Meer over deze technieken kun je zien in Fata Morgana in miniatuur deel 4 en deel 5.


Wil je op de hoogte blijven van Rick’s projecten? Hou dan zijn Youtube-kanaal in de gaten, waar hij regelmatig nieuwe filmpjes post. Natuurlijk houden wij zijn projecten ook in de gaten, dikke kans dat er over een tijdje weer een blogpost over verschijnt op Mancave!

reacties (42)

 1. Attracties in miniatuur: Efteling, WitchWorld en meer - Mancave op 1 januari 2014

  […] mijn vorige blogpost schreef ik al uitgebreid over mijn Fata Morgana miniatuur project. Op mijn 14e ontstond het […]

  In strijd met de regels Reageer
 2. Awesome modelbouw: hot stuff van lucifers » Mancave op 11 mei 2013

  [...] van Roberto Heijmans met zijn zelfgebouwde houten modelspoorbaan en Rick van Riel, die allerlei Efteling-attracties in miniatuur nabouwt. Een Mercedes cementmixer of een Scania R620 helemaal gebouwd van lucifers en lijm, daar [...]

  In strijd met de regels Reageer
 3. Tyas op 9 mei 2013

  Hoi Rick,

  Wat voor soort PLC heb je gebruikt voor je attracties?

  Ik ben niet zo bekend op dit gebied en wil me hierin meer gaan verdiepen.

  In strijd met de regels Reageer
 4. coby koster op 26 november 2012

  Ik ben sprakeloos. Wat jij daar allemaal voor elkaar krijgt is formidabel, Groot applaus

  In strijd met de regels Reageer
 5. icemonster op 27 september 2012

  Hey Rick

  ik zie dat je veel motoren gebruikt, heb je al eens gedacht om met perslucht zaken te laten bewegen of voortstuwen? de leidingjes zijn van dunwandig aluminium of pvc. De aluminium buisjes zouden simultaan kunnen dienen als elektrogeleiding voor ledlampjes of zo.

  Perslucht kan door middel van een bijna geruisloze koelcompressor. zo eentje van een koelkast bv?

  love youre work M8

  Ice

  In strijd met de regels Reageer
 6. Ton Theunis op 23 augustus 2012

  Hallo Rick,
  Ik werd door onze architecten gewezen op jouw modelling van Efteling-attracties.
  Dat heeft mijn aandacht getrokken, want momenteel zijn wij bezig met de ontwikkeling en realisatie van een eigen themapark in Zuid Zweden, WitchWorld.
  Ik zou graag met je in contact komen. Wil je me mailen om dat mogelijk te maken?
  [Noot van de redactie: om spam op het e-mailadres te voorkomen, is deze verwijderd. De redactie brengt jullie met elkaar in contact.]

  In strijd met de regels Reageer
 7. PooH op 23 november 2011

  Geweldig dit! Tjonge op welke leeftijd ben jij begonnen met techniek? Wat een knap werk, en wat doordacht.
  Jij kunt nog heel rijk worden met zo'n koppie kopppie!
  Ik moet nog even goed de sites opzoeken, welke schaal alles is gemaakt.
  Ik heb een site voor DIY veel materiaalwinkels en workshoplinks staan hier op. Zou jouw site er ook eens opzetten.

  In strijd met de regels Reageer
  1. PooH op 23 november 2011

   schaal 1:25 zag ik al…

   In strijd met de regels
  2. wolfje73 op 23 november 2011

   PooH

   Hoe heet jouw website?

   groetjes Wolfje

   In strijd met de regels
  3. PooH op 24 november 2011

   http://poohbeers.eigenstart.nl/
   is gericht op modelbouw van poppenhuis & miniaturen, maar zoals ik ook van andere modelbouwsites links en ideetjes haal kan dat ook andersom.

   In strijd met de regels
 8. wolfje op 27 juli 2011

  Hallo Rick

  Tjeetje ik ben sprakeloos

  Wat mooi zeg.

  even een vraagje weet iemand bedrijven die animatronics bouwen en in de buurt van amsterdam zitten?

  groetjes

  In strijd met de regels Reageer
 9. lara op 22 mei 2011

  hoi allemaal ik vind deze site geweldig kan jij er ook nog een keer van wat anderen atracsies maken zoals vogelrok en vliegende hollander en ik vind deze site de beste van nederland dus voor jouw een 10 voordeze site asl je dat kan laat het dan evenweten groetjes lara jansen

  In strijd met de regels Reageer
 10. lange wapper op 13 mei 2011

  In één woord : prachtig ! (in zover dit woord uitdrukt hoe ik het aanvoel)

  In strijd met de regels Reageer
 11. Efteling-attracties in miniatuur: Meisje Met De Zwavelstokjes » Mancave op 12 mei 2011

  [...] nabouwen: wij blijven het leuk vinden. Modelbouwer Rick van Riel blogde eerder al over zijn Efteling-attracties in miniatuur en nu is de beurt aan Dave Uittenbogerd, die zich aan Het Meisje Met De Zwavelstokjes heeft [...]

  In strijd met de regels Reageer
 12. Orlando op 15 april 2011

  Ben op zoek naar iemand die voor Suriname miniatuur wil bouwen van mooie huizen kerken e.d.

  In strijd met de regels Reageer
 13. #Winning de blog ‘t zelf-contest » Mancave op 4 april 2011

  [...] (Door Joennuh) LED Flasher-tweaks (Door Ehlhobby) Elektronische dobbelsteen (Door Chris210) Efteling-attracties in miniatuur (Door Rick van [...]

  In strijd met de regels Reageer
 14. vincent op 25 maart 2011

  rick, het blijft er super uit zien, ga zo door.

  mvg vincent(manntech)

  In strijd met de regels Reageer
 15. Karin op 23 maart 2011

  Dit is echt super mooi. Ik ben wel bezig met modelbouw, maar zo….. echt petje af :D Ik laat het wel bij ons wat grotere project :D Maar nogmaals echt super mooi gemaakt :D

  In strijd met de regels Reageer
 16. Ronald op 17 februari 2011

  Geweldig, echter vraag ik me wel af hoe je de bootjes op gelijke afstand van elkaar houd. Als er een batterijtje een beetje leger is heb je nog wel eens kans dat het motortje ook langzamer gaat lopen.

  Ben benieuwd hoe je het verder afmaakt, ga zo door en je zult het echt ver schoppen! (Staat ook heel leuk op je CV projecten als dit ;) kudo's!)

  In strijd met de regels Reageer
 17. Rick op 13 februari 2011

  Ik ben sprakeloos, wat cool!!!!!!!!

  In strijd met de regels Reageer
 18. Mathijs op 24 januari 2011

  Ben echt heel erg onder de indruk.

  Ik heb in gedachte ook zoiets te gaan doen, maar weet je hoe duur het in totaal is en hoe lang je ermee bezig bent? hoor graag van je : dj_tymadj@hotmail.com

  In strijd met de regels Reageer
 19. linda op 23 januari 2011

  Jeetje Rick,

  ik ben van mijn stoel geblazen. Als jij op 16 jarige leeftijd al deze vaardigheden al beheersd en zoveel van technieken weet , ligt er een geweldige toekomst voor je in het verschiet.Je doorzettingsvermogen is wondebaarlijk! Gweldig wat je hier al hebt gepresteerd en ik hoop in de toekomst nog meer van je te zien.

  Heel veel succes met je verdere miniaturen. SUPERRRRRRR

  In strijd met de regels Reageer
 20. Damian op 23 januari 2011

  Ik wist een lange tijd van hem maar hij maakt de beste miniatuur attracties.

  In strijd met de regels Reageer
 21. roberto heijmans op 20 januari 2011

  He Rick, dit is gewoonweg fantastisch.

  Ik had al een keer enkele filmpjes van jou gezien en ik was gelijk diep onder de indruk van jouw kwaliteiten.

  Ikzelf ben de bouwer van de Great Wooden Railway, en dat is ook in schaal 1:25.

  Misschien kunnen we eens ergens samen de boel tentoonstellen of een aantal technieken uitwisselen.

  Groetjes en ga vooral zo door!

  Super gewoon !!!

  Roberto Heijmans

  In strijd met de regels Reageer
 22. Nico Kwant op 20 januari 2011

  Ben jij al is in de vogelrok geweest?

  In strijd met de regels Reageer
 23. Chantal op 20 januari 2011

  Haha, het is dat je 16 bent, ik je verder niet ken en ik nu in Finland woon, maar ik zou bij wijze van spreken zo met je getrouwd zijn! :D :o

  Ben ontzettend gek van de Efteling, en als ik jouw werken zie…woorden schieten tekort, en mijn mond blijft maar openhangen…

  SUPERSUPERSUPERSUUUUPEEEEEEEEEEEEER! :D Blijf zo doorgaan! :D

  In strijd met de regels Reageer
 24. tony op 20 januari 2011

  zo gozer met de volle respect voor dit super project! de fata morgana ziet er zo vreselijk goed uit dat heb je echt met klasse gedaan kan niet anders zegge. ik zelf ben werkzaam in de decorbouw.misschien iets voor jou.

  heel veel succes in de toekomst met je projecten!

  In strijd met de regels Reageer
 25. Ruud op 20 januari 2011

  Respect! Zeker voor iemand van 16.

  In strijd met de regels Reageer
 26. marceline en kwebbel op 20 januari 2011

  Waw,dit is echt heel mooi wat je kan als 16 jarige pet je af hoor.Ze moeten jou een een contract bij de efteling aanbieden.Misschien is zo,n bouwwerk leuk voor madurodam.Ik blijf je reacties volgen ga zo door.

  In strijd met de regels Reageer
 27. Ineken en Berry op 20 januari 2011

  Als minituurliefhebbers en ook altijd bezig met het bouwen van poppenhuizen en interieur en treinen zijn we zeer geboeid en onder de indruk. Knap gedaan, schitterend werk.

  In strijd met de regels Reageer
 28. ANITA op 20 januari 2011

  EEN OMA UIT GRONINGEN GEWELDIG WAT JE DOET JONGEN EN MET VEEL LIEFDE VOOR JE HOBBY WERK HOE JE HET OOK WIL NOEMEN SUPERRRRRRRRRR

  In strijd met de regels Reageer
 29. Albert Jan op 20 januari 2011

  Ik heb met bewondering alles even doorgelezen en bekeken.

  Ik weet niet welke richting aan schoolopeliding jij nu volgt, maar ik ben daar erg benieuwt naar.

  Zelf ben ik Medisch Instrumentmaker en als ik het zo bekijk moet jij de Instrumentkamers Opleiding (Leiden) gaan volgen en een aanvullende opleiding Digitale Techniek gaan doen.

  Daarmee wordt jij iemand die een geweldige toekomst voorzich heeft en waar elk bedrijf zijn handen voor dicht mag knijpen om jou als werknemer binnen te halen.

  Ik wens je heel veel geluk en plezier in je werk.

  Ik zal je op de voet blijven volgen.

  Klasse kerel !!!!

  Albert Jan

  In strijd met de regels Reageer
 30. Richard op 20 januari 2011

  Super, ik ben zelf (45) ook spoor-modelbouwer HO,maar dit …. super ga zo door, ook de techniek die je toepast.

  Ik ben zelf ook een aardige techneut maar op jou leeftijd.

  Ik heb je site aan favorieten toegevoed.

  Succes verder en ik zal regelmatig je site bekijken

  In strijd met de regels Reageer
 31. Ron van den Berg op 20 januari 2011

  Zo zie je maar weer de jeugd heeft wel degelijk toekomst.

  Wat een ijver en van A to Z in de puntjes , petje af.

  In strijd met de regels Reageer
 32. Paul op 20 januari 2011

  Sprakeloos… wat een inzicht en vakmanschap toont deze jongen nu al… GEWELDIG!

  In strijd met de regels Reageer
 33. Angel op 20 januari 2011

  Rick, super man zoveel doorzettingsvermogen en zulke mooie bouwobjecten. Petje af voor iemand van 16!

  In strijd met de regels Reageer
 34. johan op 20 januari 2011

  als ik de efteling was zou ik hem gelijk een contract geven voor onbepaalde tijd met het oog op toekomstige actracties die ze zouden willen bouwen ik zou zeggen rick ga er voor dan is je toekomst verzekert bijzonder knap

  In strijd met de regels Reageer
 35. Sander op 15 januari 2011

  Wat ontzettend knap van deze jongen zeg! Ben erg enorm onder de indruk van wat hij op zijn leeftijd al kan, petje af!

  In strijd met de regels Reageer
 36. skywave303 op 14 januari 2011

  Helemaal geweldig en dan zo'n doorzettings vermogen

  omdat ik weet dat Rick al een aantal keren de techniek

  van de bootjes op de track heeft verandert en steed met

  een beter resultaat. Complimenten hoor

  .

  Nob

  In strijd met de regels Reageer
 37. Sjo op 14 januari 2011

  "…en ik ben nu 16 jaar."

  Sprakeloos.

  Wat bouwt hij wel niet als hij 40 en voor de Efteling werkt? Inhuren die gast, nu!

  In strijd met de regels Reageer
  1. b.kempkes op 23 januari 2011

   heelbiezonder

   ga zo door!

   In strijd met de regels
 38. Tweets die vermelden Efteling-attracties in miniatuur: De maker aan het woord » Mancave -- Topsy.com op 14 januari 2011

  [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Sanne Brand, Bjarne de Bont en anderen. Bjarne de Bont heeft gezegd: RT @mancave_nl: Mancave's nieuwe Blog t Zelf-post: #Efteling-attracties in miniatuur: De maker aan het woord http://bit.ly/iazRxH #modelbouw [...]

  In strijd met de regels Reageer

Reageer

(spelregels)

Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.