Mancave

Random Mancavator (Klik om te verversen)

Maak je eigen rookmachine

di 17 mei 2011, 20.344 views

Rookmachine

Wie een beetje rook wil kan dat op vele manieren voor elkaar krijgen. Iets in brand steken bijvoorbeeld. Maar voor een professioneel ogend rookeffect voor bijvoorbeeld een concert of filmproject biedt een rookmachine meer uitkomst. En die maak je natuurlijk gewoon zelf!

Natuurlijk kun je een rookmachine gewoon kopen, en dat ook nog eens voor relatief weinig geld. Maar leuker is het om er zelf één in elkaar te zetten. Een wat simpeler model is kinderlijk eenvoudig te maken. Het enige dat je nodig hebt: een koffieblik, een oude computerventilator, 9V batterij, een slang, kokend water en droogijs. Je moet er maar opkomen.

Toch zijn er in bovenstaand ontwerp nog wat verbeteringen aan te brengen. Zo is de computerventilator op een batterij aangesloten zonder tussenkomst van een schakelaartje waardoor het apparaat constant blijft lopen. Niet zo handig. Wie zet een variant in elkaar die je gemakkelijk aan en uit kan zetten? Laat het ons weten!

Rook schieten


Een ander zelf te bouwen rookapparaat is de Smokegun. Dit handzame bouwsel is oorspronkelijk bedacht voor het zichtbaar maken van laserstralen, oftewel het betere bankroverswerk. Deze werkt door via een injectienaald rookvloeistof door een buisje te blazen. Dit buisje is gemonteerd tegen een soldeerbout, waardoor de vloeistof verhit raakt en als rook het apparaat verlaat.

Strijkijzer

Ook met een oud strijkijzer kun je aan de slag. Met een luchtpomp laat je rookvloeistof langs een omgekeerd, gedemonteerd strijkijzer blazen om het zo tot rook te verhitten. Dit alles is in een houten doos gemonteerd, waarin ventilators uit een pc ervoor zorgen dat de rook via een buis naar buiten wordt geblazen. Er zitten qua veiligheid wat haken en ogen aan, maar gelukkig wordt alles goed uitgelegd.

Verbeter de rook

Heb je geen zin om zelf een rookmachine te maken, maar ben je toch niet tevreden met het resultaat van je aangeschafte apparaat? De kans is groot dat dat komt door het principe van de verhitte rookvloeistof waar veel rookmachines mee werken. Dat zorgt ervoor dat het resultaat nogal dunnetjes en weinig indrukwekkend wordt. Als je de rook echter koelt met behulp van een pvc-buis en wat ijs ziet het er plotseling een stuk toffer uit.