Mancave

Random Mancavator (Klik om te verversen)

Woordklok Pt II: hij doet het!

ma 22 augustus 2011, 5.621 views

zelfbouw woordklok

Enkele maanden geleden blogde Tineke over haar eigen elektronicaproject, namelijk een woordklok. Hij was toen nog niet helemaal af, maar nu blogt ze, zoals beloofd, over de laatste tweaks en tests en natuurlijk zie je ook het eindresultaat. Wij vragen ons trouwens nog steeds af waar de rest van de vrouwen blijft!

Zoals in de vorige blogpost beschreven, moesten er nog een paar printjes gemaakt worden. Let er hierbij op dat voor de langere woorden (zoals ‘minuten’ en ‘twintig’) een redelijk lange printplaat nodig is. Wanneer je net een nieuwe oplossing hebt gemaakt voor het etsen, is het dan ook aan te raden om eerst een klein stukje printplaat te proberen. Mocht de samenstelling van de vloeistof nog niet goed zijn, dan ben je niet meteen zo’n groot stuk printplaat kwijt.

zuurbadje

Het laatste en ingewikkeldste printje was die voor ‘twaalf’. Deze komt in hetzelfde vak als het printje met de aansturing en de kabels. Omdat hier weinig ruimte was, hebben we gekozen om RGB LED’s te gebruiken, in plaats van voor elke kleur een losse LED.

kabelsetc

Toen alle segmenten klaar waren, kwam het volgende probleem: doordat er zoveel kabels in zaten, paste de frontplaat er niet goed voor. We hebben daarom alle kabels aangetrokken en zoveel mogelijk weggewerkt in de losse vakjes tussen de woorden. De frontplaat steekt nu alleen bij de aansluiting nog iets uit, maar dit is zo weinig dat het niet opvalt.

Het eindresultaat zonder frontplaat ziet er zo uit:

binnenwerk

En met de frontplaat ervoor is dit het resultaat:

DIY-woordklok

Als laatste hebben we nog wat kleine aanpassingen gedaan in de software. Zo hebben we er uiteindelijk voor gekozen om geen random kleur te kiezen, maar overdag elk uur te wisselen tussen rood en blauw en ’s nachts continu groen te laten branden.

Opstartroutine

In de opstartroutine wordt getest of alle segmenten en kleuren goed werken. Daarna gaan de hoeken knipperen, om te laten zien dat ie druk bezig is met het opvangen van het signaal:

’s Nachts heeft hij het signaal na een minuut, overdag heeft hij wat meer storing van tv’s en andere apparatuur van buren en duurt het dus wat langer. Het is dan ook aan te raden om van tevoren te testen of hij signaal heeft op de plek waar je hem neer wilt hangen. Mocht hij overdag geen signaal hebben, loopt hij op zijn interne klok. Daardoor kan hij een paar seconden voor- of achterlopen, maar dat is geen probleem. Elke nacht om 5 uur gaat hij opnieuw signaal zoeken en staat hij weer juist.

reacties (17)

 1. Jouw glimlach van vandaag | diabetesforum.be op 13 september 2013

  [...] geleden een jongedame die ook zo'n klok aan 't maken was. Dat is idd een behoorlijke uitdaging Woordklok Pt II: hij doet het! – Mancave __________________ Jan, 43j, houdt van computers, games, gadgets, Werner, Azerty en Querty [...]

  In strijd met de regels Reageer
 2. Blog 't Zelf: We have a winner! - Mancave op 24 april 2013

  [...] Woordklok pt II: hij doet het! – Tineke [...]

  In strijd met de regels Reageer
 3. Paul op 4 januari 2013

  En waar vind ik de Fa Comsat?

  In strijd met de regels Reageer
 4. John op 29 november 2012

  Fa. Comsat levert complete bouwpakketten voor dit soort klokken. Het bouwpakket bevat een print, alle onderdelen, een geprogrammeerde PIC, een frontje met de teksten en een uitgebreide handleiding.

  Ook worden er nog tips aan de hand gedaan om de klok een geheel eigen uiterlijk te geven.

  Uren bouwplezier en daarna genieten van het resultaat.

  Wat het bouwpakket kost weet ik niet.

  In strijd met de regels Reageer
 5. Niels op 10 september 2012

  Heey,

  ik ben geïntereseerd om ook zo een 'woordklok' te maken

  en wel is waar als GIP (eindwerk) voor men 6e jaar, kan je me hierbij helpen?

  In strijd met de regels Reageer
 6. Security Brother op 23 juni 2012

  Top, erg mooi gemaakt. Als je leuk vindt dan hier mijn variant. http://www.securitybrother.nl/nl-NL/woordklok

  In strijd met de regels Reageer
 7. Joost op 2 februari 2012

  Laatst met m'n meissie gezien in een designwinkeltje in Leeuwarden. Ik heb lang gebiologeerd naar dat ding staan kijken. Wat gaaf. Helemaal als je 'm zelf kunt maken.

  In strijd met de regels Reageer
 8. Eduard Hontele op 15 september 2011

  Dag Tineke,

  Elektronica componenten worden bijna uitsluitend verkocht aan mannen boven de 50.

  De oudste amateur die ik ken is 99. Fijn te lezen dat jij ervoor zorgt dat onze hobby niet uitsterft. Maak veel reklame bij vriendinnen. Als meisjes de hobby ontdekken is de toekomst verzekerd.

  Vriendelijke groeten,

  Eduard

  In strijd met de regels Reageer
 9. Hans op 1 september 2011

  Wat een geweldig ding !

  Kan je hem ergens kopen ? Of komt er een bouwpakket van ?

  Helemaal te gek…Voor mensen die klokken sparen of van gekke getsjets houen…

  beste groet Hans

  In strijd met de regels Reageer
  1. H.W.M. Gerrits op 2 september 2011

   Dit type klok is al enige jaren in mijn bezit en heet "Kult Uhr" en

   is in twee maten leverbaar 80X80 en als ik goed heb ook 140X140

   of zo, er zijn 11 Duitse streektalen en 4 andere talen, Engels, Frans,

   Nederlands en Zwitsers-Duits. Men kan kiezen uit 6 houtsoorten, en

   4 "cijferkleuren"

   Groetend.H.W.M. Gerrits.

   In strijd met de regels
  2. Tineke op 5 september 2011

   Hij is inderdaad bij verschillende winkels te koop. Als je zoekt op 'woordklok' vind je ze wel. Een bouwpakket zal er niet komen, maar ik kan eventueel wel een lijst maken met alle benodigdheden ;)

   In strijd met de regels
 10. Willem op 26 augustus 2011

  Dank je wel Frank voor de genomen moeite.

  Ik ga er mijn voordeel mee doen.

  Vr.gr.

  Willem

  In strijd met de regels Reageer
 11. willem op 25 augustus 2011

  Ik heb een vraag.

  Heb tijdens vakantie wat schilderijen gezien met daarin ledjes verwerkt.

  Zijn er instructie boekjes hoe te werken met ledjes.

  Ben volkomen leek op dit gebied.

  Bij voorbaat mijn dank.

  Willem

  In strijd met de regels Reageer
  1. Frank (redactie) op 26 augustus 2011

   Geen boekje, maar wel een handig leerpakket. Verder zijn op internet veel toffe projecten te vinden met leds, vaak met uitgebreide instructies Op Mancave bijvoorbeeld, maar ook Instructables staat er vol mee. Succes!

   In strijd met de regels
 12. Tineke op 24 augustus 2011

  Hoi Remon,

  Je kunt hem ook uitvoeren in 1 kleur, daar wordt het zelfs alleen maar eenvoudiger van, doordat er dan naar elk segment slechts 1 draadje hoeft ipv 3. De lay-out en software moeten dan wel aangepast worden. Een jumper zou inderdaad ook een optie zijn.

  De frontplaat moet een monospacee lettertype hebben, zodat alle letters even groot zijn. Het ontwerp hebben we op een sticker laten drukken en op een plexiglas plaat geplakt.

  Printlayouts en software zijn nog niet beschikbaar, maar zal binnenkort wel even kijken :)

  @Karin, thanks! :) Ik heb deze ook samen gemaakt met mijn vriend hoor, dus als je een leuk project hebt, zou ik hem gewoon bloggen! ;)

  In strijd met de regels Reageer
 13. Remon op 23 augustus 2011

  Beste Tineke,

  Erg leuk ontwerp en zeker omdat hij ook Nederlands is! Ik had hem al wel in het Engels gezien, maar dus niet in onze eigen taal.

  Is er al een printlayout en software beschikbaar en kun je hem ook uitvoeren in 1 kleur, ik ben niet zo van de RGB toestanden in m'n huis. Misschien een jumper of zo om van RGB naar mono kleur om te schakelen?

  Verder ben ik erg benieuwd hoe je de frontplaat hebt gemaakt, want die moet super strak zijn voor een goed resultaat. (De draadenzooi ziet toch niemand!) ;-)

  Remon

  PA1RUM

  In strijd met de regels Reageer
 14. Karin op 22 augustus 2011

  Ik vindt m echt gaaf gemaakt, wou dat ik zo goed was met solderen en programmeren. Kan alleen de standaard electra dingetjes doen. Maar houdt mij zelf meer bezig met computers, webdesign/ontwikkeling en nu met de verblijven van onze diertjes. :D Ik zou best een iets willen bloggen, maar alles wat we maken maak ik samen met m'n vriend zoals de bouw van onze terraria, vijver en onze oltimers :) maar dat mag ook wel met zulke grote projecten. (terrarium van 2m30 bij 2m20 bij 1m, 20.000 liter vijvertje en oltimer leger trucks en m'n ouwe motortje)

  In strijd met de regels Reageer

Reageer

(spelregels)

Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.