433 MHz: De frequentie vol fun

433mhz

Eigenlijk is 433 MHz niets meer dan een elektromagnetische golf die 433 miljoen keer per seconde zichzelf herhaalt. Klinkt heel saai en theoretisch als je het zo brengt. Maar de kenners weten wel beter: dit is dé frequentie om leuke dingen mee te doen!

De frequentie 433 MHz is vrijgegeven om gebruikt te worden door zeer uiteenlopende apparatuur, zoals bijvoorbeeld garageopeners, draadloze koptelefoons en draadloze weerstations. Je mag echter alleen met laag vermogen uitzenden op 433 MHz en nooit lang achter elkaar. Mocht je dus een radio- of tv-zender willen beginnen, dan zul je toch echt een andere frequentie moeten zien te bemachtigen. Bovendien is de 433 MHz band behoorlijk drukbezet door alle elektronische apparatuur van de laatste jaren, dus misschien is het maar beter ook dat je je daar niet tussendoor begeeft met je zendactiviteiten…

Vooral geschikt voor afstandsbedieningen

In de praktijk wordt 433 MHz vooral gebruikt als frequentie voor afstandsbedieningen. Dat komt overeen met de regels, want zo’n afstandsbediening heeft een laag vermogen en gebruik je nooit echt lang achter elkaar. Hier een voorbeeld van een creatieve vondst, een op afstand bestuurbare LED-strip:

Alles wat je maar kunt bedenken, kun je op afstand aansturen via 433 MHz. De deuren van je auto, je automatische garagedeur, lampen, zelfs RC-auto’s!

Frequentiebereik

Om je een beeld te geven waar 433 MHZ zich bevindt in het frequentiespectrum, zetten we verschillende frequenties op een rij:

 • De korte golf loopt tot maximaal 20 MHz.
 • FM-zenders hebben een frequentie rond 100 MHz.
 • De frequentie van televisiezenders loopt tot ca 600 MHz.
 • Mobiele telefoons werken met frequenties rond 900, 1800 of 1900 MHz.

De werkingsfrequentie is van overheidswege vastgelegd op 433 MHz. Om verstoring van andere systemen te voorkomen is het vermogen beperkt. Door deze begrenzingen is het bereik van een 433 MHz-zender in de meeste gevallen beperkt. Wil je toch het signaal versterken, dan is hier een manier om dat te doen. Slim bedacht en makkelijk uit te voeren!

13 Comments
 1. Reply
  Jeroen 25 november 2017 at 06:54

  Hoi, ik zie dat er hier veel mensen meer weten over de afstandbediening dan ok. En hoop dat jullie mij kunnen helpen. Ik woon op korte sfstand van mijn buurman welke een aso l..l is. Geregels hebben we over de gekste dingen woorden. Nu heeft hij iets nieuws bedacht om mij dwars te zitten. Hoewel ik net doe niets te merken heb ik wel et zeker last van. Ik denk dat hij verstopt heeft een soort van blafband voor honden. Met afstandsbediening kan hij de ultrasound harder en zachter laten gaan zo lijkt het. Zelfs trillingen wordeb door gegeven. Hoe het precies werkt weet ik niet.. wel wert ik zeker dst hij met een afstandsbediening op ongeveer 150 a 200 mtr het kan bedienen. Ik wordt niet goed van zijn spelletjes. Heeft iemand een idee hoe ik er achter kom welke afstandbediening ik kan gebruiken om dat ding te stoppen….?? Thanks

 2. Reply
  sam 10 april 2017 at 21:21

  jeee wat een slap geleuter de 433 is vrygegeven voor rc shit en zo en dat een of andere amateur t daar niet mee eens is pech gehad voor hem dan wy piraten al maanden op deze band en nooit gezeur gehad dr mee tis dat die amateurs elkaar opnaaien tegen ons

 3. Reply
  ed 4 december 2015 at 14:08

  @Jeroen
  ‘zelfs al zou je een zender kunnen bemachtigen’ nou die zijn voor heel weinig geld te krijgen en die kun je niet alleen vanaf een microcontroller maar ook vanaf een pc bedienen. Codes? van zeer veel apparaten bekend, en ook niet moeilijk op te sporen getuige de vele zelfbouwprojecten die de diverse klikaan/uit schakelaars aansturen

 4. Reply
  ed 4 december 2015 at 14:04

  Het zijn wel oude reacties maar wat een gezeur over wie er rechten op 433 zou hebben.
  433 is gewoon toegewezen om gebruikt te worden voor zaken als afstandbedieningen.
  Dat een stel zendamateurs dat niet leuk vind omdat 430 tot 440 ‘aan hun is toegewezen’ ja jongens pech gehad, maar het is vrij simpel: 430 tot 440 aan jullie toegewezen, maar 433 met hetzelfde rechht voor ander gebruik toegewezen.

  En dan dat gezeur van ‘beter niet gebruiken zondeer technische ondergrond’=>elitair gezwets. Wil je nou echt beweren dat ik pas aan een klikaan klikuit systeem mag beginnen na een technische opleiding? kom nou. Zeker ook pas TV kijken en een stofzuiger aanzetten enkel na afronden van een studie in Delft?

  Je kunt gewoon 433 zendertjes en ontvangertjes kopen die je met een arduino of raspberry of andere microcontroller kunt gebruiken en je kunt daar hele leuke dingen mee doen, ook zonder technische opleiding

 5. Reply
  Jeroen 26 november 2015 at 19:03

  433 via je pc is onmogelijk en al zou je een zender kunnen bemachtigen dan heb je er nog steeds niets aan. Alle door jou genoemde artikelen bezitten een eigen code. Dus op de draaggolf van 433 mhz wordt die code mee gestuurd en daar reageerd maar 1 artikel op. Wees haas wel zeker dat jij niet die codes kan achterhalen. Dus niet aan beginnen

 6. Reply
  Hans Ham 16 mei 2015 at 16:47

  Als 433 zo druk bezet is, waarom ga je dan niet op 500 zitten? of 620, ik noem maar wat.

 7. Reply
  Gambit2011 15 november 2014 at 17:08

  Ik heb een klikaanklikuit ontvanger en zender die een klein jaar goed gewerkt heeft en sinds gisterenavond wil die niet meer uit, ik dacht eerst dit is de batterij, dus nieuwe batterij erin, opnieuw gekoppeld met ontvanger. dit bleek het niet te zijn.

  Dus nieuwe klikaanklikuit geprobeerd, nu geeft deze hetzelfde probleem.

  Wat kan het probleem zijn?

  Help,

  iemand waar de badkamerlamp niet meer van uit wil.

 8. Reply
  Marco 4 april 2014 at 13:11

  Geodendag,
  Ik wil mijn hele huis voorzien van klikaanklikuit schakelmateriaal.
  Dat werkt op 433MHz. Ze zeggen dat dit “speciaal voor hun gecodeerd is”.
  Denken jullie dat zo is, of loop ik straks de kans dat als ik mijn garagedeur open dat binnen dan het licht uit gaat. bijv.

  Groet,

  Marco

 9. Reply
  Beginnende Geek 27 december 2011 at 02:07

  Heeft iemand enig idee hoe ik via mijn laptop 433 mhz signalen kan uitzenden. Ik heb namelijk een stuk of 10 ontvangers die op 433 mhz werken voor in het stop contact. nu wil ik via mijn laptop deze aansturen, en (als ik een klein genoeg zender kan kopen of desnoods bouwen via mijn Smartphone.)

  Alvast bedankt!!

  Jasper

 10. Reply
  Rob 18 november 2010 at 14:26

  Ben het met de vorige reactie helemaal eens ! Door een stomme schrijffout van iemand in "Brussel" is deze ellende ontstaan ! De frequentie zit namelijk in het aan gelicenceerde zendamateurs toegewezen gebied van 430.000 Mhz. tot 440.000 Mhz. Als GELICENCEERD zendamateur vindt ik dat redacties van dit soort artikelen dit DUIDELIJK moeten vermelden ! Er is voor de gebruikers van dit soort "ongein" dan ook GEEN ENKELE garantie dat ze niet gestoord worden ! De zendamateur is n.l. PRIMAIRE GEBRUIKER en accepteerd dit soort "rommel" dan ook niet en houdt hier dus geen rekening mee !

  Het is maar dat u gewaarschuwd bent !

  • Reply
   Hans Ham 16 mei 2015 at 16:49

   hoe zit dat dan met de huidige quadcopters, die werken vaak op 433 mhz voor de video overdracht

  • Reply
   Robbie 20 november 2010 at 10:34

   Hou toch op met dat gezeur. Het staat vermeld in het artikel:

   "Je mag echter alleen met laag vermogen uitzenden op 433 MHz en nooit lang achter elkaar. "

1 2

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.