433 MHz: De frequentie vol fun

433mhz

Eigenlijk is 433 MHz niets meer dan een elektromagnetische golf die 433 miljoen keer per seconde zichzelf herhaalt. Klinkt heel saai en theoretisch als je het zo brengt. Maar de kenners weten wel beter: dit is dé frequentie om leuke dingen mee te doen!

De frequentie 433 MHz is vrijgegeven om gebruikt te worden door zeer uiteenlopende apparatuur, zoals bijvoorbeeld garageopeners, draadloze koptelefoons en draadloze weerstations. Je mag echter alleen met laag vermogen uitzenden op 433 MHz en nooit lang achter elkaar. Mocht je dus een radio- of tv-zender willen beginnen, dan zul je toch echt een andere frequentie moeten zien te bemachtigen. Bovendien is de 433 MHz band behoorlijk drukbezet door alle elektronische apparatuur van de laatste jaren, dus misschien is het maar beter ook dat je je daar niet tussendoor begeeft met je zendactiviteiten…

Vooral geschikt voor afstandsbedieningen

In de praktijk wordt 433 MHz vooral gebruikt als frequentie voor afstandsbedieningen. Dat komt overeen met de regels, want zo’n afstandsbediening heeft een laag vermogen en gebruik je nooit echt lang achter elkaar. Hier een voorbeeld van een creatieve vondst, een op afstand bestuurbare LED-strip:

Alles wat je maar kunt bedenken, kun je op afstand aansturen via 433 MHz. De deuren van je auto, je automatische garagedeur, lampen, zelfs RC-auto’s!

Frequentiebereik

Om je een beeld te geven waar 433 MHZ zich bevindt in het frequentiespectrum, zetten we verschillende frequenties op een rij:

 • De korte golf loopt tot maximaal 20 MHz.
 • FM-zenders hebben een frequentie rond 100 MHz.
 • De frequentie van televisiezenders loopt tot ca 600 MHz.
 • Mobiele telefoons werken met frequenties rond 900, 1800 of 1900 MHz.

De werkingsfrequentie is van overheidswege vastgelegd op 433 MHz. Om verstoring van andere systemen te voorkomen is het vermogen beperkt. Door deze begrenzingen is het bereik van een 433 MHz-zender in de meeste gevallen beperkt. Wil je toch het signaal versterken, dan is hier een manier om dat te doen. Slim bedacht en makkelijk uit te voeren!

13 Comments
 1. Reply
  Peter 18 november 2010 at 14:06

  En voor dit soort zelfbouw ongein is 433 (70 cm) nou net niet bedoeld.

  Dan is de auteur ook niet op de hoogte hoe het bandplan in elkaar zit.

  Kortom , voordat je het weet zit je met zelfbouw apparatuur op frequenties waar je niet hoort te zitten.

  433 is de frequentie die je beter niet kunt gebruiken zonder een redelijke technische ondergrond !!!!!!!

1 2

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.