Aardbeving? Bouw zelf een seismograaf

Op 8 september van dit jaar explodeerde Twitter. Mensen hadden de grond voelen trillen en wisten niet zeker of het om een aardbeving ging of dat ze gewoon eens wat minder moesten zuipen. Dom, dom, dom, zeggen wij bij Mancave. Altijd goed voorbereid zijn op rampen! Met een seismograaf dus; en die maak je toch lekker zelf?

Nergens voor nodig, denk je nu misschien; we leven hier immers niet in een risicogebied. Klopt, maar toch kan het ook in Nederland gebeuren, zo bleek dus afgelopen maand. Bovendien is het niet alleen de aardkorst die bevingen veroorzaakt. Zo zijn er in het noorden van ons land regelmatig kleine aardschokken door gaswinning en werd er in Londen in 1992 een beving waargenomen doordat 75.000 fans in Finsbury Park aan het hossen waren op de muziek van Madness.

Seismograaf

Toch maar even een seismograaf fixen dus! Het principe is simpeler dan je misschien zou denken. Door middel van een gewicht aan een veersysteem worden trillingen geregistreerd en naar een versterker gestuurd.

Hoewel professionele apparatuur een stuk ingewikkelder in elkaar zit (omdat het gevoeliger moet zijn zonder last te hebben van externe factoren als temperatuur en vochtigheid) is het dus best mogelijk om zelf een basic model te maken. Iets als de SciEd Seismograph, bijvoorbeeld.

Gevorderden

Een zelf te bouwen systeem is de AS-1 die is ontworpen door Amateur Seismologist. Deze werkt volgens bovenstaand principe met een magneet en een spoel. De magneet zit aan een gescharnierde arm en elke beweging zorgt voor een elektrisch signaal dat wordt versterkt en verwerkt, vergelijkbaar met de manier waarop de snaaraanslagen op een elektrische gitaar door een element en versterker gaan. Hoe je hem bouwt zie je in onderstaand filmpje en op deze handige bouwtekening.

Trillende iPhone

Voor de wat luiere mancaver is er gelukkig ook nog een heel simpele manier om aardbevingen te herkennen: download een app! Voor elke smartphone is er tegenwoordig wel een programma verkrijgbaar dat trillingen meet. Zelfs op je MacBook is het mogelijk dankzij de ingebouwde bewegingssensoren die oorspronkelijk bedoeld zijn om de harde schijf te beschermen.

2012

Een grote ramp is snel gebeurd en bovendien komt 2012 eraan. Einde van de wereld? Misschien. Maar terwijl iedereen in blinde paniek een wisse dood tegemoet rent, weet jij in ieder geval precies wat er aan de hand is dankzij je seismograaf en geigerteller. Een combinatie die ze in Japan ook best hadden kunnen gebruiken…

1 Comment
  1. […] staat constant bloot aan mogelijke gevaren. Kernrampen, brand, natuurgeweld (in Nederland? Ja, vorig jaar was er ook al een aardbeving!), meteorietinslagen: allemaal dingen die de wereld, je familie, maar vooral je mancave ernstige […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.