Accuboormachine … met snoer?

 

accuboor-met-snoer-stylus

Als je een accuboormachine hebt, zul je het misschien kennen: problemen met het opladen. Als je de machine erg veel of juist heel erg weinig gebruikt, heeft dat invloed op de capaciteit van de accu. Gevolg: problemen met uitval of apparaten die helemaal geen stroom meer krijgen. Gelukkig zijn er oplossingen.

Allereerst kun je natuurlijk gaan kijken of het je lukt de accu te repareren. De problemen hoeven natuurlijk niet per se het gevolg te zijn van constant op- en ontladen, er kan ook gewoon een mechanisch defect zijn. Zoals bij deze klusser die erachter kwam dat er een thermische zekering was gesprongen in de oplader. Zijn oplossing: zekering vervangen en een ventilator inbouwen om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Doeltreffend! 

boor-accu

Prijzig

Maar laten we realistisch zijn: de kans dat je het defect zelf kan repareren is relatief klein, omdat er best wat kennis nodig is om hier (verantwoord) aan te gaan knutselen. En dan zijn er, zoals eerder gezegd, ook nog de vele situaties waarin een batterij gewoon dood is gegaan door het gebruik. Daar valt weinig aan te repareren. Dus: een nieuwe accu kopen. Maar da’s duur! Dat vond ook de Belg Stijn Coenen.

Dode Bosch

Toen de accu van zijn Bosch boormachine de geest gaf, vond hij het te duur om een nieuwe aan te schaffen. Toch wilde hij hem kunnen blijven gebruiken. Hij besloot daarom om hem op een andere manier van stroom te gaan voorzien. Hij haalde de oude NiCad-cellen uit de batterij en maakte een rechtstreekse aansluiting waarmee hij met een kabel de boormachine via een externe bron van stroom kan voorzien. Op zijn blog kun je nog eens nakijken hoe hij dat gedaan heeft.

Draadloos met kabel

Toegegeven, het is niet de beste oplossing. Een draadloze boormachine met snoer is toch een beetje als een mancave vol vrouwenprullen. Toch is het beter dan weggooien. En als je bijvoorbeeld vroeger gewend was met twee wisselende accu’s te werken, kun je dankzij deze aanpassing met eentje vooruit, aangezien je met het snoer tijdens het opladen nog steeds de boormachine kan gebruiken.

2 Comments
 1. Reply
  Frank 1 december 2011 at 11:14

  Een echte man besteld natuurlijk protected li-ion cellen en soldeert deze er in.

 2. Reply
  Jeroen 27 november 2011 at 19:44

  dit jaren geleden al gedaan…12v accu voor de boormachine kapot.

  Heb de accu eruit gehaald en 30 m speakerdraad er op aan gesloten met aan het einde een autoplug voor in de sigaretten aansteker.

  Altijd boormachine onderweg…easy te maken en heb je nog wat aan dat oude ding!

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.