BarBot: gokken en drinken ineen

Barbot, gokautomaat die mixdrakjes maakt

Na de biertaprobot en de bierschenkmachine van Dré vonden we het eens tijd worden voor meer van hetzelfde, maar dan anders: de BarBot. De hackersgroep NYC Resistor heeft namelijk een Japanse gokautomaat omgetoverd in een apparaat waarmee je tegelijkertijd een gokje waagt én een mixdrankje bestelt die door een robot wordt gemaakt voor je. De gok hierbij is dat je vooraf niet weet welk drankje je krijgt. Cool gemaakt!

In eerste instantie wilden de makers elk plaatje dat tevoorschijn kan komen op de gokautomaat verbinden aan een ander ingrediënt. Maar omdat hierdoor soms ondrinkbare combinaties tevoorschijn kwamen (we hebben medelijden met de testdrinkers!) hebben ze toch maar besloten om het bij 30 verschillende geprogrammeerde mixdranken te houden. De jackpot is gereserveerd voor Wild Turkey.

glaswhiskey

Hardware hacking

Een robot een drankje laten mixen was niet zo’n probleem voor de makers. Dat hadden ze wel vaker gepresteerd. Er waren zelfs al drie generaties BarBot gemaakt. Maar toen ze hoorden van de ‘hardware hacking competition’ waarbij het de bedoeling was om bestaande apparaten en compleet nieuwe functie te geven, bedachten zij de combinatie tussen een gokautomaat en een mixdrankrobot. Je moet er maar opkomen!

Tweetende BarBot

Via internet vonden ze een Japanse gokautomaat die al was getweakt zodat hij, volgens de regels van New York, alleen muntjes accepteerde. Omdat de hardware hackers het apparaat zoveel mogelijk origineel wilden houden, haalden ze hem eerst uit elkaar om te zien hoe hij precies werkte. Het moeilijkste gedeelte was het uitlezen waar een wiel stopt na het draaien, aangezien dit proces nogal complex wordt aangedreven. Maar na wat soldeerwerk lukte het toch om de afbeeldingen op de wielen te laten corresponderen met ingrediënten in de BarBot. Op een Arduino-based LED-scherm zijn instructies voor de spelers te zien, maar ook fragmenten uit Fear And Loathing In Las Vegas, de film die als inspiratie diende voor de BarBot. De machine draait op een intern netbook met een Python-script. Leuk extraatje: zodra er een winnende combinatie wordt gemixt, verstuurt de Barbot een tweet.

Meer weten? Op de wiki van NYC Resistor staat wat meer info. In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe de BarBot werkt en zie je hem natuurlijk in actie:

En, heb je al zin om thuis zo’n mixrobot te maken? Als je niet direct een gokkast hebt staan, dan kun je er ook voor kiezen om een variant te maken die ‘alleen maar’ een mixdrankje maakt. Oké, zonder het gokelement wordt het meteen voorspelbaar, maar zo kun je wel je mixrobot helemaal finetunen zodat hij precies het drankje maakt dat jij lekker vindt. Zie hier hoe zo’n mixrobot er van binnen uitziet en hoe hij werkt:

barbot

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.