BBQ op z’n Japans met je zelfgebouwde Yakitori-grill

Met de zonnige dagen en hoge temperaturen in het vooruitzicht (want na regen komt zonneschijn, zegt men) breken er mooie tijden aan. Vrouwen in korte rokjes, toffe festivals, vrouwen in nog kortere rokjes, leuke buitenprojecten, vrouwen in bikini’s, en natuurlijk vlees. Heel veel vlees. Want de zomer is de tijd van de barbecue. En die gaan we helemaal zelf maken, op z’n Japans!

Yakitori is een typisch Japans gerecht dat we in Nederland al snel ‘een kipspiesje’ zouden noemen. Toch is het meer dan dat. Sterker nog: als je dit gerecht goed wilt maken, moet je dat doen op een grill die speciaal ontworpen is voor vlees aan een stokje. En die maak je gewoon zelf!

Amerikaan

Het ontwerp voor deze DIY-Yakitori grill komt grappig genoeg niet van een Japanner, maar van een Amerikaan die na een reis in het verre oosten de gerechten van daar ook thuis eens wilde namaken. Hoe je precies te werk moet gaan en wat je nodig hebt legt hij op de website van Make Projects haarfijn uit, maar we vatten het natuurlijk graag even voor je samen.

Metaalwerk

Wat je allereerst nodig hebt is een aluminium plaat van ongeveer 30 x 61 x 0,05 centimeter. Meet en boor over één van de lange zijden tien gaten op gelijke afstand met een 4 mm-boor. Langs beide korte zijden doe je hetzelfde, maar dan met vijf gaten en een 2,5 mm-boor. Vervolgens neem je twee cakeblikken met een diameter van 15 centimeter en teken je met liniaal een lijn van het midden naar de zijkant. Deze lijn heb je nodig om met een popnageltang de L-vormige poten er recht op te kunnen zetten.

Kuiltjes

Nu moet je (voorzichtig!) de aluminium plaat gaan omrollen om hem goed in de cakeblikken te laten passen. Als je mooi die 15 cm-diameter hebt bereikt, kun je je eerder gemaakte boorgaten gaan aftekenen in de cakeblikken en ook daarin de gaten boren. Voor al het boorwerk hier geldt trouwens dat het handig is om eerst met een centerpons en hamer kuiltjes te maken, zodat de boor goed op zijn plek blijft.

Verf en kurk

Nu is het nog slechts een kwestie van de onderdelen definitief in elkaar monteren met popnagels. Plak dan de binnenkant af en verf de boel met twee lagen kachellak. De L-vormige poten kun je nog wat verfraaien en verstevigen met behulp van wat kurken.  Ook voor je zelfgemaakte metalen spiesjes kun je trouwens kurken gebruiken, om precies te zijn als handvat. Maak ze vast aan metalen staafjes van ongeveer 35 centimeter, die je zo vormt dat ze mooi over de rand vallen. Aan één kant van de barbecue heb je bovendien aan het begin al gaten geboord, waar je de spiesen doorheen kunt steken.

Baas boven baas

Zo, je zelfgebouwde barbecue is nu helemaal klaar. En hoeft het allemaal niet per se op zijn Japans, bekijk dan ook eens onderstaand filmpje. Daarin wordt duidelijk dat het altijd nog groter kan.

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.