BeagleBone Black, wat kan je ermee? 5x inspiratie!

BeagleBone Black

Dat er naast de enorm populaire Raspberry Pi verschillende andere mini-computers op de markt zijn, is voor de meeste mancavers geen geheim. En dat sommige van die concurrenten minstens net zulke goede specs meebrengen is ook geen nieuws. Toch blijft de populariteit van andere single-board-computers wat achter bij de RPi. Neem nou zo’n BeagleBone Black (BBB): wat kan je daar nu eigenlijk mee? Mancave laat het zien.

De BeagleBone Black is krachtiger dan de Raspberry en álle specificaties rondom dit apparaatje uit de stal van Texas Instruments zijn open source. Dat maakt hem een stuk meer hackable dan de populaire RPi. Maar door de kleinere user-base zijn er helaas wel veel minder showcases te vinden op internet. Dus bij sommige kopers rijst dan de vraag: “Leuk, die BeagleBone Black, maar wat kan je ermee?” Mancave schiet te hulp. We gaan je in deze blogpost vijf inspirerende voorbeelden aan de hand doen. Om zelf na te bouwen. Of ter inspiratie om verder op te borduren.

Bier brouwen

Veel mancavers hebben vast wel eens met het idee gespeeld om zelf biertjes te brouwen, of horen  al tot het gezelschap van 900 hobbybrouwers die Nederland rijk is. Binnen dat brouwen is het gistingsproces het meest cruciaal. Als je die gisting niet goed monitort en bijstuurt schuimt er aan het eind geen Straffe Hendrik in je glas maar zo’n zoetig, slap en verwijfd Oud Bruin. Liever niet toch? Een beetje hobbybrouwer zou daarom het liefst real-time en online de gisting nauwkeurig willen monitoren  – lees: vanuit de luie stoel. Daarbij kan de BeagleBone helpen. Amateur-brouwer Trevor Hubbard ontwierp de Beagle Brew Home-brew Kit. De BBB monitort het gisten met behulp van sensoren en geeft de data door via een webinterface en de brouwer stuurt het proces bij vanachter zijn laptopscherm. Proost!

Bier brengen

En om maar bij bier te blijven: dat je BeagleBone Black kan helpen met brouwen is leuk, maar kun je geen robot bouwen die je biertjes komt brengen? Andy Gikling beantwoordt die vraag bevestigend met zijn Bbot, een op afstand bestuurbare ober-robot. Software geschreven in C++ op de BeagleBone Black zorgt – samen met een FPGA – voor de controle van de robot. Andy heeft een GUI gebouwd in Microsoft .NET waarmee je op je laptop de Bbot kan besturen.

De robot is eigenlijk een rijdende koeler voorzien van een beeldscherm waarop informatie over de drankjes te zien is en de koeltemperatuur in de gaten kan worden gehouden. Bbot heeft een actieradius van 1000 meter en is voorzien van een spraakmodule met de stem van Stephen Hawkings, waarmee hij als een echte ober de gasten aan het lachen maakt met flauwe grappen. Cool!

BlitterBike

Branden Hall bouwde met de BBB een BlitterBike. Een interactieve, elektronische lichtsculptuur. Op een fietskar. En daarmee fietst Branden rond op feestjes. Waarschijnlijk zit je na deze beschrijving met meer vragen dan dat je antwoorden kreeg, maar op de foto hieronder kun je goed zien wat het eigenlijk is.

BlitterBike

De BlitterBike toont bewegende gifjes – Sonic the Hedgehog! – in een raster. Dat raster bestaat uit een houten raamwerk en in elk van de rasterhokjes zit een een led-lampje. Al die ledjes worden aangestuurd door de BeagleBone. Op zijn Tumblr-blog legt Branden stap voor stap uit hoe hij zijn BlitterBike gebouwd heeft.

Burning Man led-piramide

Burning Man ken je als een festival waar de meest excentrieke feestneuzen ter wereld zich verzamelen. En dat maakt het ook de perfecte plek voor de ‘disorient pyramid’: een gigantisch piramidevormig kunstwerk gebouwd van led-schermen. Om deze enorme installatie zijn werk te laten doen werden maar liefst vier BeagleBone Blacks ingezet. Die sturen elk met behulp van het Ledscape-script de lampjes aan op één kant van de lichtpiramide en communiceren op hun beurt weer met een laptop die de beelden aanlevert. In de piramide zijn een halve kilometer (sic!) aan ledstrips verwerkt. Een filmpje zie je hier.

Disorient-Pyramid

Facebook-like-teller

Deze is voor de de like whores onder de mancavers. Bestaat jouw Facebook-bestaan uit het zoveel mogelijk verzamelen van likes? Brengt jouw browser je automatisch na het tikken van de letter ‘f’ in de adresbalk naar Facebook? En is het al dan niet tevergeefs checken van notificaties inmiddels een halve dagtaak voor je geworden? Dan is deze like-teller helemaal iets voor jou, want een grote teller aan je muur die in real-time je Facebook-populariteit klokt, dat wil je dan wel. Facebook levert .json-feeds waarin de likes van een pagina of het aantal shares van een url worden bijgehouden. Chrisopher Berg schreef een script waarmee deze informatie door de BBB wordt gevisualiseerd op een led-klok. Egostrelend.

facebook like counter met beaglebone black

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.