BeetleCam, RC-speeltje voor Masai-leeuwen

BeetleCam - RC-speeltje voor Masai-leeuwen

De BeetleCam opent nieuwe werelden voor wildlife-fotografie. Dit RC-wagentje draagt de grootste camera’s met gemak door de jungle, heeft een harnas ter bescherming tegen grote tanden en – heel belangrijk – schrikt de dieren niet af. Een winnende combinatie voor prachtige fotografie van wilde dieren in hun element.

De eerste BeetleCam dateert uit 2009, maar dat exemplaar werd nog net niet levend verscheurd door een leeuw. Het scheelde weinig, dus besloten de makers Will en Matt Burrard-Lucas, om hun RC-camerawagen te pantseren. En ziedaar: een sixwheel drive offroadster met Canon EOS 5D Mark II op z’n rug.

BeetleCam Mark II

BeetleCam met Canon EOS 5D Mark II

Up close

Wildlife-fotografen gebruiken vaak een 500 mm lens (of groter) om dieren van grote afstand te fotograferen. De BeetleCam rijdt gewoon naar de olifant, hyena of leeuw in kwestie en neemt op z’n gemak wat close ups. Dat leidt meestal tot gespeelde nonchalance bij de dieren, maar uiteindelijk wint de nieuwsgierigheid en moet BeetleCam het ontgelden. Vooral als vrolijke welpjes (of hun papa) ermee aan de haal gaan. Will Burrard-Lucas: ‘Na twee weken zat de wagen ondanks het pantser onder de tandafdrukken, maar de camera was helemaal intact!’ Check de BeetleCam in actie; een voorproefje van de documentaire die in de maak is.

Vier leeuwenwelpjes checken de BeetleCam van dichtbij

Vier leeuwenwelpjes checken de BeetleCam van dichtbij

BeetleCam leeuw

Koning Leeuw eet onverstoorbaar verder

De specs

Inmiddels maken de broertjes Burrard-Lucas custom made BeetleCams voor fotografen over de hele wereld (vanafprijs: € 1500,-). Een paar van de betere standaardfeatures en opties:

 • Een bereik van ruim 100 meter
 • Geschikt voor elke camera, ook professionele beeldkanonnen
 • Geschikt voor een HD-videocamera
 • Draadloze (live-)beeldverbinding
 • Afstandbedienbare camerafuncties (zoals tilt en zoom)
BeetleCam met een leeuwin

BeetleCam nadert leeuwin

Natuur en techniek

Techniek in het algemeen krijgt het vaak te verduren van natuurliefhebbers. Maar de treehuggers die dit lezen kunnen de BeetleCam alleen maar knuffelen. Hij maakt geen herrie, schrikt de dieren niet af (hoewel je er wel je huisdieren mee kan pesten) en bezorgt ze wat afleiding naast het jagen en slapen. Een even vriendelijke als revolutionaire manier om wildlife vast te leggen zoals het bedoeld is. Al willen ze niet altijd lachen voor de camera.

Voor meer foto- en videomateriaal, check http://www.burrard-lucas.com/beetlecam.

2 Comments
 1. […] blogden al eens over de Beetlecam, een RC wagentje dat camera’s dichtbij grote wilde dieren brengt en zo de mooiste opnames maakt. […]

 2. […] vergelijkbaars lieten we je eerder al zien met de Beetlecam. Want ook in de buurt van wilde (roof)dieren is het lastig vertoeven voor de gemiddelde fotograaf of […]

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.