Bouw een bioscoop in huis

thuisbioscoop

Die lcd-tv van 50 inch in de huiskamer staat natuurlijk leuk. Maar het is niet de bedoeling dat vriendinlief hier As The World Turns op gaat kijken, terwijl jij je net op The Expendables hebt verheugd. De oplossing? Een eigen minibioscoop in de kelder, op zolder, in het tuinhuisje of op welke andere plek je ook maar niet gestoord wordt.

Hoewel, het is misschien wel zo gezellig als je lekker met z’n tweetjes kunt kijken. Als je je bioscoopzaal goed aanpakt, zal je vrouw of vriendin hier ook graag een filmpje met je willen kijken. Je moet dan waarschijnlijk wel een concessie doen aan de film die je kijkt. Maar ach… met die bioscoopzaal in de kelder lopen natuurlijk ook je vrienden de deur bij je plat!

De professionele oplossing

Zo kwamen we op Hifi.nl dit project van een Nederlands stel tegen, dat in hun riante kelder een heuse cinema heeft nagebootst. Ze hebben daarbij wel hulp gehad van een installateur van domotica, maar het resultaat is ook navenant. De zaal van 5,5 meter bij 10 meter beschikt over 7 comfortabele, elektrisch instelbare zetels, opbergmeubilair en een keukentje met alle benodigde accessoires, waaronder een koelkast voor ijskoude beugels!

thuisbioscoop

Op de wanden hangen posters van beroemde filmsterren, maar er zijn ook echte theaterluidsprekers van de gerenommeerde Engelse fabrikant Bowers & Wilkins in verwerkt. Met een druk op de knop schuiven de gordijnen opzij om het 3 meter brede scherm te onthullen. Met de afstandbediening maak je vervolgens een keuze uit één van de vele dvd-hoesjes. De muziek zwelt aan tot het niveau van een professionele zaal, het licht dimt en de film start! Het scherpe beeld en het geweldige geluid vullen de zaal zodanig, dat je helemaal opgaat in de film.

Jouw eigen oplossing

Een eigen bioscoop in je huis. De droom van menig filmliefhebber. Daar kan geen bioscoop met popcorn gooiende en sms’ende pubers tegenop. Het is goed mogelijk om je eigen bioscoop in te richten, als je maar over een ruimte beschikt die je hiervoor kunt ‘opofferen’.

Op het forum van de website DVD.nl zie je een voorbeeld van mensen met, naar eigen zeggen, ‘twee linkerhanden’, die toch eigenhandig hun kelder tot thuisbioscoop hebben omgetoverd.

Hoe pak je het nu aan als je dit ook wilt? Allereerst is het van belang te bepalen hoe ‘gek’ je het wilt maken. In principe kun je al je eigen thuisbioscoop hebben in een te verduisteren kamer met een breedbeeld-tv en een aangesloten versterker met een surroundset. Maar zeg nou zelf, het is leuker om net even een stapje verder te gaan en om de échte bioscoopbeleving proberen te evenaren.

Een geschikte ruimte

Het begint natuurlijk met een geschikte ruimte. Een kelder is ideaal, omdat deze ‘van nature’ al donker is en niet teveel geluid naar buiten doorlaat (je buren zullen je er dankbaar voor zijn). Heb je geen kelder tot je beschikking, dan zul je moeten ‘isoleren’. Het beste is om ervoor te zorgen dat het geluid zo min mogelijk de kamer verlaat. Hiervoor bouwen we een ‘cabine’ vóór de bestaande muren, zonder verbindingspunten naar de muur. De ruimte in de cabine vullen we met glas- of steenwol, dat door zijn open structuur weinig trillingen doorgeeft. Ook bouwen we een verlaagd plafond in, dat niet alleen het geluid binnenhoudt, maar ook dient om de dimbare spots in te bouwen. Wil je een echt luxe bioscoop, dan zorg je voor een systeem dat je met je afstandbediening vanuit je bioscoopstoel kunt bedienen.

Gipsplaten

De cabine timmer je af met gipsplaten. Gebruik bij het bevestigen meer schroeven dan je normaal zou doen. We willen trillingen tenslotte geen enkele kans geven. Let er ook op dat je zowel aan de boven- als de onderkant een randje tussen de gipsplaat en het plafond, danwel de vloer openlaat. Ook dit weer om vibraties van de vloer en het plafond naar de muren te elimineren.

Home theater pc

Voordat je alles dichttimmert is het natuurlijk wel zaak om een mooie plek te kiezen voor je apparatuur. Is er een kast in de ruimte waar je deze kwijt kunt? Anders is het het mooiste om de pc of de andere afspeel- en audioapparatuur in de nieuwe wand weg te werken. Wij kiezen in dit voorbeeld voor een high-end pc die we netjes in de wand wegwerken. Aan het plafond bevestigen we een beamer, die de beelden op het bioscoopscherm zal projecteren.

Wil je meerdere rijen bioscoopstoelen, dan moet je werken met een verhoging. De mensen op de achterste rij willen ook nog wat zien. De verhoging maken we van rechtopstaande balken met daaroverheen vloerplaten. Om resonanties tegen te gaan, vullen we ook deze ruimte op met glaswol.

De gipsplaten werken we netjes af met elastisch plamuur. Voor de vloer gebruiken we speciale platen isolatieschuim (verkrijgbaar bij de bouwmarkt). Daarbovenop leggen we vloerplaten. Ook deze vloerplaten liggen weer los van de muur. De kieren vullen we op met elastische kit. Dan is het tijd om de vloer tot ongeveer halverwege de muren te voorzien van tapijt (goed voor de akoestiek!).

6.1-surround

Voor een goede reflectie van het geluid aan de voorkant, waar de film straks geprojecteerd zal worden, bevestigen we hier noppenschuim, dat we ook een meter aan de zijkant van de kamer zullen laten doorlopen. Wil je het geluid goed doen, dan heb je zeven speakers nodig. 2 keer 2 voor en achter. Plus een centerspeaker aan de voor- en de achterkant én een subwoofer. Het is het mooist als je alles kunt inbouwen. De speakers aan de achterkant in de wand, de speakers aan de voorzijde naast en onder het scherm. Lukt dat niet, dan kun je deze (zuil)speakers natuurlijk ook gewoon neerzetten.

Stel de projector of de beamer eerst perfect in en doe dan het laatste schilderwerk, zodat je een optimaal wit vlak voor je projectie overhoudt. Als laatste bevestig je de bioscoopstoelen (het mooiste is het als je echte bioscoopstoelen kunt bemachtigen!).

Dat was aardig wat werk, maar nu kunnen we dan ook heerlijk ontspannen met een paar goede films. Een biertje en popcorn erbij en je hebt het perfecte bioscoopgevoel te pakken!

Een uitgebreide beschrijving van hoe je het een en ander bouwt, vind je op DVD.nl. Beelden en beschrijvingen van jouw thuisbioscoop ontvangen we graag!

Cinemancave

Foto: http://www.autopia.org/forum/man-cave/128040-non-garage-man-cave.html

8 Comments
 1. Reply
  Johan 17 februari 2017 at 20:39

  Ik ben ook bezig geweest met een thuisbioscoop projectje 🙂 Ik heb alles uitgezet in een handige guide. Project is nog niet klaar maar tot op heden is het bij elke film genieten!

  https://nl.klezzer.com/gidsen/hoe-bouw-je-een-thuisbioscoop/

 2. Reply
  Maak van je tuin een bioscoop 11 juli 2016 at 11:47

  […] informatie over het aanleggen van een eigen thuisbioscoop is te vinden via de website van Conrad. Sommige elementen kun je ook prima in de tuin […]

 3. Reply
  Gank 19 oktober 2012 at 11:51

  Het artikel over meessn doorlezende, ging ik op zoek naar een collofoon van de leveranciers van de diverse artikelen.Deze heb ik niet gevonden.U vermeld wel bv. Duikelman en Oldenhof , maar de stad waar deze zaken zich bevinden wordt niet gegeven. Daarmede wordt het dan lastig zoeken wanneer je bepaalde artikelen zou willen aanschaffen.Misschien kunt U mij antwoorden waar de betreffende zaken zich bevinden en is het inzetten van zo'n collofoon daarvan/daarover in de volgende uitgaven mogelijk.Bij voorbaat dank;met vriendelijke groetR. van Blijenburgh.

 4. […] nuchtere Nederlanders? Daar dacht onze anonieme BN’er blijkbaar anders over. Misschien heeft hij dit artikel op Mancave […]

 5. […] jaar lieten we je zien hoe je vrij gemakkelijk zelf een bioscoop in je huis kan bouwen. Toen Mancaver Ferry als reactie op die post enkele foto’s van zijn filmkamer liet zien, raakten […]

 6. Reply
  fdonkers 22 mei 2011 at 21:23

  Ik had een beperkt budget, maar ik heb onlangs ook een thuisbioscoopje gemaakt.

  http://members.chello.nl/~j.donkers9/bios/

  Ik weet dat het qua akoustiek niet zo denderend is, maar voor mij klinkt het goed genoeg.. 🙂

  • Reply
   Joennuh 25 mei 2011 at 14:28

   @fdonkers: Ik heb je foto's gekeken. Geweldig sfeertje heb je daar neergezet! 😎

   Heb zelf ook een beamer die projecteert op een vanille-kleurige muur.

 7. […] slot nog het besturingssysteem en de drivers installeren en klaar is onze klusser. Alhoewel… een bioscoop in je huis maakt de ultieme filmervaring pas echt […]

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.