Bouw een stadionconcert in miniatuur stap 4: Lichtshow

stadionconcert in miniatuur lichtshow

Een kick ass stadionconcert moet je in het juiste licht zien. En een geweldige lichtshow maak je binnen een uurtje. Met wat ijzeren kleerhangers, gekleurd cellofaan, een laser, wat lampjes en een stukje spiegel maak je de vetste licht- en lasershow voor je miniatuur-stadionconcert!

Je lichtshow is tweedelig: de basisverlichting en de laser die wat leven in de brouwerij brengt. Natuurlijk kun je hierop uitbreiden zoveel als je wilt. Wij geven je de basis (met dank aan eHow) en alvast een muziektip met genoeg bas om de boel te laten rocken: Thunderstruck!

Wat heb je nodig voor de basisverlichting:

 • Drie bureaulampen, waar je de kappen vanaf haalt. Neem twee lampen die even hoog zijn en één die een stukje hoger is (die komt achterin);
 • Drie spaarlampen;
 • Vier stukken stevig ijzerdraad;
 • Cellofaan in drie kleuren (blauw, rood, groen);
 • Duct tape.

Make it shine!

Gebruik simpele bureaulampen en neem lichtbronnen die niet te heet worden, anders vliegt het gekleurde cellofaan in de fik (en da’s ook spectaculair, maar dan eenmalig). Knip het cellofaan in drie vierkantjes van 18 x 18 centimeter. Buig het ijzerdraad in drie vierkantjes van 10 x 10 centimeter en bevestig het cellofaan hieraan met doorzichtig plakband (vouw het cellofaan om bij de randen van het draad en plak het vast met het plakband).

Buig het vierde stuk draad rond – zodat het om de fitting van de lamp past – en zorg dat er één stuk uitsteekt vanaf de fitting tot voorbij je lichtbron. Hier tape je de vierkantjes met het cellofaan aan vast.

Voor een allround verlichting plaats je de lampen als volgt: één op 7 uur, één op 5 uur en één in het midden achterin. Plug de lampen in, plaats ze op de juiste afstand van elkaar (da’s even uitproberen) en klaar ben je! Met deel 1 tenminste. En dan nu het bewegende effect: de “laser”.

De lasershow

Hoe maak je de lasershow spannend? Heel simpel: gebruik de resonantie van je (zelfgemaakte) speakers. Ook hier maak je van een paar simpele materialen iets heel moois:

 • Een groene laserpointer (hoe sterker hoe beter, vooral wanneer je ook voor een rookmachine gaat);
 • Tape;
 • Latex;
 • Een kleine speaker, zoals je die zelf gemaakt hebt in stap 3;
 • Een rubberen elastiek;
 • Een stukje spiegel/stukje van een kapotte CD van circa 3 centimeter;
 • Lijm.

Je spant het latex aan de voorkant van je speaker en maakt het rondom vast door het rubberen elastiek eromheen te binden. Plak je spiegeltje vast aan het latex, recht voor de plek waar de meeste trillingen vandaan komen. Tape de ‘aan’ knop van de laser vast, zodat het licht constant brandt. Nu ga je mikken: richt de laser op de speakerspiegel, zodat het via de spiegel op de achterste muur van je stadion reflecteert. Gebruik hier je Mancave-handigheid om de boel goed af te stellen en aan de vloer/wand te bevestigen zodat het licht perfect valt. Laat nu je miniatuur-band een nummer spelen dat veel bas gebruikt, draai het volume voluit en showen maar!

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.