Bouw een stadionconcert in miniatuur stap 6: rookeffecten

Bouw een stadionconcert in miniatuur stap rookeffecten

Op weg naar een eigen stadionconcert in miniatuur hebben we de afgelopen tijd al gezorgd voor o.a. een stadion en een podium. Nu is het tijd voor de aankleding. En daarvoor is een simpele lichtshow natuurlijk niet genoeg; het mag allemaal best wat spectaculairder. Hoe? Met gave rookeffecten!

Eerder dit jaar lieten we al zien hoe je zelf een rookmachine kunt maken. Maar in het geval van een modelbouwproject is dat misschien iets te veel van het goede. We willen immers wat rookeffecten op het podium, geen mist die het complete stadion in nevel hult. Kortom: het mag allemaal best iets kleiner.

Minirookmachine

Het eerste dat waarschijnlijk in je opkomt is het aanschaffen van een minirookmachine. Maar aangezien deze kleine varianten tegenwoordig juist om hun goede capaciteit bekend staan, schiet je daar ook niks mee op. Wel is het mogelijk om zelf een nog kleiner rookapparaatje te maken. Deze werkt door via een injectienaald rookvloeistof door een buisje te blazen. Dit buisje is gemonteerd tegen een soldeerbout, waardoor de vloeistof verhit raakt en als rook het apparaat verlaat.

zelfbouw rookmachine

IJs: droog of in een fles

Een betere manier is het werken met ijs. Met name met droogijs kun je gave rookeffecten maken, simpelweg door het met heet water te mengen. En het voordeel is: het is gemakkelijk te doseren, waardoor het dus ook voor je minipodium geschikt is. Ook met gewone ijsblokjes kun je echter het een en ander bereiken: gewoon heet water in een fles doen, een plastic zak met ijsblokjes eroverheen en de rook verschijnt als bij toverslag!

Droogijs

Automatisch

Genoeg mogelijkheden dus om ook op een kleinere schaal toch voor rook te zorgen. Helaas is het bij alle bovenstaande methodes wel nodig dat er iemand bij is die het geheel bedient. Om volledig automatisch gaan, zal er toch een miniversie van de minirookmachine gemaakt moeten worden. Wie voelt zich geroepen? Blog erover op Mancave!

3 Comments
 1. […] Ben jij ook zo dol op die verfrissende geur van oude sigarettenrook in je huis, maar ben je zelf geen roker? Dan is er deze machine, die de nodige peukjes voor je op weet te maken. Eventueel ook geschikt voor de rookeffecten bij je miniatuur-stadionconcert. […]

 2. Reply
  Jan Elze 29 september 2011 at 08:37

  Waarom niet een rookmodule zelf bouwen ?

  heb ik ook voor mijn schaal 1:4 rc modeltruck gedaan en je bent voor nog geen €10,- aan onderdelen nodig..

 3. Reply
  Dave Uittenbogerd 3 september 2011 at 12:32

  Waarom geen rookgenerator van de modelbouw sectie?

  Er zijn generators die je in een bakje kunt hangen of die je met een slagetje op een flesje kunt aansluiten.
  http://shop.conrad.nl/hobby/modelspoor/elektronic

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.