Bouw een uv-lamp met ultraviolette leds

maak een uv-lamp met ultraviolette leds

Dat wij houden van leds, mag zo onderhand wel duidelijk zijn. De toepassingen van deze inmiddels vrijwel onmisbare onderdelen voor de elektronica-hobbyist zijn dan ook bijna eindeloos. Zoek hier maar eens op de term ‘led’ en je ziet het zelf. Je wist vast al wel dat er behalve leds in vrijwel alle zichtbare kleuren ook uv-leds (ultraviolette leds) zijn. Met een hele rits van deze dingen bouw je je eigen uv-lamp, die je voor van alles kan gebruiken, van CSI-tool tot gezichtsbruiner (lees je mee, Dries Roelvink?).

Leds zijn nog steeds met een onstuitbare opmars bezig, zowel in huis als op straat. Logisch ook, leds zijn nou eenmaal veel energiezuiniger dan conventionele verlichting. Soms speelt ook een esthetische reden mee. Zo vinden veel mensen de ledstrips op nieuwe auto’s er zo mooi uitzien, dat er zelfs een levendige aftermarkethandel in is ontstaan. Maar ook leds die geen (of niet veel) licht afgeven, worden steeds populairder. Buiten het zichtbare spectrum bevinden zich de ultraviolette leds en daar kan je weer je eigen uv-lamp mee bouwen.

Daar word ik niet vrolijk van

Deze leds worden nu ook gebruikt om functies van ‘oude’ uv-lampen over te nemen: als gezichtsbruiner, als bankbiljettencontrole, om lichaamssappen à la Rob Geus in ‘Red mijn vakantie’ op te sporen (‘Daar word ik niet vrolijk van’) en als wietkweeklamp.

Functioneel of voor de sier

En ja, toch ook weer een beetje ‘voor de mooi’. Vroeger had je blacklight-tl’s waarmee je op je slaapkamer je eigen minidisco begon. Nu kun je hetzelfde doen met een printplaatje vol uv-leds. Maar hoe bouw je nou zo’n grote uv-lamp? Het begint natuurlijk met het aanschaffen van de uv-leds. Met ongeveer 500 leds kun je een flinke lamp bouwen. Daarnaast heb je een Arduino ATMega 328 Microcontroller nodig en een met koper beklede printplaat (die je met een uv-lamp zelf op maat kunt maken, helaas is je led-lamp nog niet klaar, dus heb je nog even een andere nodig). Hoe je zelf printplaten maakt, lees je onder meer hier.

De rest van de spullen die je nodig hebt, graai je gewoon uit je elektronicabak. En dan komt het op kunstig solderen aan.

De benodigde schema’s en de broncode voor de microcontroller vind je op deze projectpagina.

5 Comments
 1. Reply
  hans 26 juni 2017 at 19:41

  hoeveel ledjes moet gebruiken om UV lijm te drogen ( voor m’n smartphone ) ?
  alvast bedankt.
  Hans

 2. Reply
  rene 13 april 2014 at 16:44

  Kun je dit ook als uv lamp bij een vijver gebruiken?

  • Reply
   peter 13 april 2014 at 21:41

   voor normaal wit licht zijn er rvs lampjes op 12 V

   wil je hem meet uv als ontsmettingslamp gebruiken, moet dat kunnen. Wel waterdicht maken .. zeker met zoutwater

 3. Reply
  gert-jaap 8 april 2014 at 16:35

  hallo,

  ik zou graag zoiets maken voor mijn drive in show.
  Wie kan mij helpen omdit te maken??

  • Reply
   peter 13 april 2014 at 21:39

   barela at planet nl

   ik ben bezig om mijn oude hobby weer op te pakken.
   lijkt me een leuk project.

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.