Bouw je eigen slagschip

Bouw je eigen slagschip - graf_spee

Een replica bouwen van een beroemd slagschip is al gaaf. Maar het is natuurlijk nog leuker als je er ook zelf in kunt varen. William Terra (Maine, USA) bouwde een indrukwekkende kopie van de ‘Admiral Graf Spee’. Schaal 1:20.

Waarom dagenlang bouwen aan een replica als je er alleen maar naar kunt kijken? Dat is wat William Terra gedacht moet hebben. Hij bouwde een kopie van zijn favoriete oorlogsschip ‘Admiral Graf Spee’, die groot genoeg is voor twee personen. Kan hij er op zondagmiddag ook nog een rondje met zijn vrouw mee maken. De poedel kan mee in de picknickmand.

Groot, groter, grootst

William Terra bouwde gedurende zijn leven verschillende schaalmodellen van het Duitse oorlogsschip. Hij begon met kleine, radiografisch bestuurbare replica’s. Na ruim 25 jaar vond hij het wel eens tijd voor wat groters. Terra wilde nu zelf ook wel eens varen.

Opa Floddergevoel

De replica van Terra is werkelijk formidabel. Hij werkte er 4 jaar aan. De romp van het schip is gemaakt van hout, bedekt met glasvezel en is in dat opzicht vergelijkbaar met een polyester kano. Het schip is 9,1 meter lang en 318 kilo zwaar. Het wordt aangedreven door een 15 pk buitenboordmotor en haalt een snelheid van maximaal 24 km per uur.

Het schip is tot in de kleinste details nagebouwd. Op het dek staan marinematrozen met munitie klaar om de kanonnen te laden. Vlaggetjes, reddingssloepen en -boeien, het zijn de details waaraan we de hand van de meester herkennen. Terra verwacht nog 2 jaar bezig te zijn om alles tot in de puntjes uit te werken.

Hier hebben wij natuurlijk veel respect voor. Maar die kapiteinspet… moet dat nou? Het beeld van deze reuzenkapitein in een slagschip net groter dan een badkuip, het heeft toch ook iets… – hoe zullen we het netjes omschrijven? – iets opa Flodderachtigs.

Dan liever de lucht in

Dat Terra zich graag identificeert met kapitein Hans Langsdorff van de ‘Admiral Graf Spee’ is niet verwonderlijk. De beste man is een zeeheld vergelijkbaar met onze eigen Jan van Speyk, die onder het motto ‘Dan liever de lucht in’ zijn schip opblies om te voorkomen dat deze in handen van de vijand zou vallen.

Hans Langsdorff maakte op eenzelfde wijze een eind aan de ‘Admiral Graf Spee’ op 17 december 1939, even buiten de haven van Montevideo in Uruguay. Na een hevige slag met drie Britse kruisers (The Battle of the River Plate) wist de kapitein 4 dagen eerder met zijn schip de haven binnen te vluchten. De Duitse oorlogsbodem had minder schade dan de Engelse kruisers, maar was bijna door zijn munitie heen.

Als gevolg van internationale oorlogswetgeving was het de ‘Admiral Graf Spee’ niet toegestaan langer dan 24 uur in de haven van het neutrale Uruguay te blijven. Toch gaven de autoriteiten haar 72 uur extra. Voor het oog van de gehele wereld voer het schip uiteindelijk de haven uit.

Omdat de Engelsen op de loer lagen en Langsdorff ook wel in zag dat hij het niet zou redden, dirigeerde hij zijn bemaning in de sloepen en blies het schip op. Deze nobele daad maakte de de ‘Admiral Graf Spee’ op slag beroemd. In 1956 werd The Battle of the River Plate verfilmd.

Terra roept modelbouwers op soortgelijke schepen te bouwen en in konvooi de Amerikaanse meren te bevaren. De slag zelf wil hij niet naspelen. Dat vind hij toch een beetje jammer van zijn schip.

Meer informatie:

Reportage over William Terra

Documentaire over The Battle of the River Plate

Nog zo’n pionier

We zagen het eerder bij Henk van Hoorn. Hij bouwde verschillende kopieën van de van de dubbeldekker Blériot XI. Hoewel hij er zelf niet in paste (schaal 1:2) haalde hij toch het nieuws door deze zomer een poging te doen met het radiografisch bestuurbare schaalmodel (1:2) het kanaal over te steken. En ook Van Hoorn droomt van een model waar hij zelf in kan.

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.