Collectors Caves: Wessel’s cassette-verzameling

Collectors Caves - Wessel's legecassettebandjesverzameling

Verzamelen is een echt mannending. En of het nou gaat om een opmerkelijke modelspoorcollectie, een unieke dvd-verzameling of een jaloersmakend wagenpark, één ding is zeker: mancaves en verzamelingen gaan vaak hand in hand. Daarom namen we onlangs een kijkje bij een wel heel aparte verzamelaar. Want wat moet iemand in vredesnaam met een kast vol lege cassettebandjes?

Als geluidsdrager zijn cassettebandjes alweer even verleden tijd, maar onlangs lieten wij je zien dat je met je tapes nog genoeg leuke dingen kan doen. Daar komt nu nog één ding bij: je kunt ze namelijk ook verzamelen! Dat doet Wessel uit Amsterdam. Wij vroegen hem de hemd van het lijf over zijn cassettecollectie.

Waarom een cassette-verzameling?

Ik ben een jaren 80-freak, dus daar hoort dit natuurlijk ook een beetje bij. Toen ik mijn eerste platenspeler kreeg ging ik lp’s huren bij de mediatheek en die zelf opnemen op bandjes. Het oude downloaden, haha. Toen had ik al zoiets van: ik vind het leuk om al die series te hebben.’

vreemde cassettebandjes: cassettebandjes

Hoeveel bandjes heb je?

‘Ik heb nu ongeveer drie grote laden vol, maar hoeveel bandjes dat precies zijn durf ik niet te zeggen. Vaak heb ik er wel twee per type, maar soms koop ik ook een stel exemplaren in doos, waar ze dan per 10 of 12 in zitten.’

Wat zijn je favoriete items uit je collectie?

Ik ben een beetje van de 120- en 180-minutenbandjes. Die bestonden namelijk ook, naast de gangbare lengtes van 60 en 90 minuten. Die werden destijds niet zo goed verkocht omdat de tape dunner was en daardoor sneller kapot ging tijdens het afspelen. De 180-minuten is zelfs zo dun dat je door de band heen kunt kijken! Eigenlijk zijn die gewoon onbruikbaar, want wat je opneemt komt ook nog eens superzacht terug, dus wie gaat die nou kopen?.’

http://www.youtube.com/watch?v=jbE7vDtTqJg

Het binnenwerk van een 180-minutenbandje moest zelfs aangepast worden aan het dunne tape

‘Ook erg leuk is de duurste metaltape van TDK. In de hifiperiode kreeg je naast de gewone bandjes ook “Type II”, het chroom, maar als klap op de vuurpijl had je ook nog metal, dat waren de duursten. Ik heb een mooi exemplaar van TDK met ook een zware behuizing van metaal. Die kostte vroeger 25 gulden voor één cassette. Een gewone 60 minuten normal tape was 3,50 ofzo.’

http://www.youtube.com/watch?v=RP5OvoxpEPI

Wessel vertelt over zijn metaltapes

Wat is nu de waarde van je topitems?

‘Onbespeeld en verpakt zijn ze het meeste waard. Een zeldzamer bandje, bijvoorbeeld zo’n metalbandje van TDK, zal verpakt per stuk wel een euro of 50 opleveren. Onverpakt wordt dat al snel een euro of 20 en bespeeld krijg je er nog een paar euro voor. Hoeveel verzamelaars er zijn durf ik niet te zeggen, maar op die zeldzamere types wordt op eBay altijd goed geboden. Er is ook een aantal websites voor verzamelaars. En soms heb je geluk: vorig jaar kwam ik een aantal nog verpakte 180-minutenbandjes tegen, die voor 1 euro per stuk werden verkocht. Het bleek dat die ergens achteraf lagen en bijna weggegooid waren! Die heb ik gelukkig gered.’


vreemde verzameling cassettebandjes

Speel jij gebruikte bandjes die je binnenkrijgt ook af om te kijken wat er opgenomen is?

‘Haha, nee. Dat heb ik wel eens gedaan, maar daar ben ik mee gestopt toen ik merkte dat het vaak christelijke kerkliederen en hoorspelen blijken te zijn.’

Ben jij of ken jij iemand met een bijzondere verzameling die iets te maken heeft met de wereld van Mancave? Laat het ons dan weten en misschien komen wij binnenkort een kijkje nemen!

7 Comments
 1. Reply
  Fjbakker 12 juni 2018 at 16:17

  Hoi,

  heeft iemand een idee waar ik nog van die houten kasten kan vinden om al mijn bandjes in te doen.

 2. Reply
  Soerinder 1 maart 2016 at 17:34

  Ik heb interesse
  Groetjes Soerinder

 3. Reply
  Deana 24 februari 2016 at 11:42

  Goedemiddag ,

  Ik kwam toen ik aan t opruimen was meerdere nieuw in plastic verpakking .. TDK personal computer cassette tapes tegen. Type 1984. Weet jij misschien iemand die daar belangstelling voor heeft ? Gr Deana

 4. Reply
  niels 30 november 2014 at 22:09

  hoi Wessel
  Ik heb nog wat cassettebandjes liggen. het zijn 15 bandjes met liedjes erop of opgenomen (allemaal bespeeld dus), en 3 onbespeeld waarvan 2 nog in verpakking (Sony UCX-S90 en Sony UCX-S60).
  Er is ook nog een cassette die elektronisch is.
  ik heb er ook nog een voor het schoonmaken van het afspeelmechanisme.
  als je interesse heb hoor ik het graag.
  groetjes,
  Niels

 5. Reply
  Wessel 3 juli 2013 at 14:31

  Hallo,

  als er 120-minuten tapes bij zitten, heb ik misschien wel interesse.

 6. Reply
  Martijn 23 augustus 2012 at 21:31

  Beste Wessel,

  Ik ben in het bezit van een van een TDK Personal Computer Cassette Tape PC15 Normal TYPE I. Ik heb nog niemand ontmoet die er zo een in bezit heeft.

  Het is weliswaar een erg korte tape maar nog wel in originele plastic verpakking! Komt volgens diezelfde verpakking uit 1984.

  Wanneer je belang hebt bij dit exemplaar hoor ik dat graag van je.

  Groetjes,

  Martijn

 7. Reply
  Sjaak Grinwis 18 april 2012 at 09:49

  Hallo,

  ik heb 84 cassettebandjes, zowel orgineel als zelfopgenomen. Ze zijn in goede staat en zitten in speciale koffertjes. Als je intresse hebt laat mij het dan even weten.

  Groet Sjaak

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.