Commodore 64: gamen, leren programmeren en ‘backups’ delen

Commodore 64

Welke mancaver herinnert zich de Commodore 64 niet? Dertig jaar na de introductie van de meest verkochte PC ooit overleed Commodore-oprichter Jack Tramiel afgelopen zondag op 83-jarige leeftijd. Zeno, van hackerspace Tkkrlab, blikt terug op zijn ervaringen met de C64. “De officiële noemer was het uitwisselen van ervaring, maar er werden wel heel veel ‘backups’ gemaakt van elkaars software.”

Foto: deusx

“Ik ben opgegroeid met deze eerste wijd beschikbare home computer. In het begin speelde ik erg veel spelletjes (tot wanhoop van mijn ouders) maar heb er ook op leren programmeren. In die tijd werd er nog echte documentatie meegeleverd, in het geval van de C64 zelfs een heel boekje waarin werd uitgelegd hoe je in Basic moest programmeren. Het duurde ook niet lang voordat ik mijn eerst programma’s schreef en mijn eerste schreden zette op mijn toekomstige ICT-vak.

“Backups” delen in schimmige buurtgebouwtjes

Gelukkig was ik niet de enige trotse eigenaar van de C64, er waren veel meer mensen die deze hadden. Internet bestond (natuurlijk) nog niet dus de manier om ervaringen en programma’s te delen was door naar een computerbijeenkomst te gaan. Deze vonden plaats in schimmige buurtgebouwtjes waar dan maandelijks de ruimte volgestouwd werd met C64’s van iedereen die kwam. De officiële noemer was het uitwisselen van ervaring, maar er werden wel heel veel ‘backups’ gemaakt van elkaars software.

Tapes en floppy drives

C64 games op tape (foto: Rain Rabbit)

Eerst hadden we tapes, waarop met de tellerstand werd aangegeven waar een programma begon. Echter, als je een tape van je vriend wou ‘ backuppen’, dan wilde het nog wel eens voorkomen dat de kop van de cassetterecorder net iets anders stond waardoor je de tape niet meteen kon lezen. Gelukkig had men hier ook een oplossing voor, op het Commodore-cassettedeck zat ook een klein gaatje waarmee je met een klein schroefje de kop kon bijstellen. Bij mij stelde ik zoveel bij dat dit schroefje op gegeven moment lam was.

Gelukkig werd de tape al snel opgevolgd door een floppy drive die net zo duur was als de computer zelf. Met maar liefst 170 Kb opslag aan één kant. Al snel hadden de gebruikers door dat het ook mogelijk was de andere kant te gebruiken door een gaatje te perforeren in de floppy.

Retrohoek

Commodores in de retrohoek bij Tkkrlab

Mijn C64 heeft een goede bestemming gekregen en staat nu in de retrohoek van TkkrLab, naast een Amiga 500 en een Atari 2600. Ik heb vele uurtjes doorgebracht achter deze computer en dank er mijn introductie in de computerwereld aan. Dit hoofdstuk is nu met het overlijden van Jack Tramiel afgesloten.”

2 Comments
  1. […] als je alleen maar retro-apparaten zou kunnen kiezen? Denk bijvoorbeeld aan een Atari 800XL of een Commodore 64. Zou je het überhaupt kunnen of ben je teveel verbonden met de moderne technologie (zei daar […]

  2. […] ik het artikel van Zeno lees over zijn ervaringen met de Commodore 64 is dat voor mij een feest der herkenning. Alleen was het in mijn geval een Atari 800XL waarmee ik […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.