De bierschenkmachine van Dre

bierschenkmachine _ bier-schenk-machine

We houden van bier en we houden van elektronica en techniek. Wat is er dan mooier dan deze twee dingen te combineren? Een groepje Amerikanen maakte bijvoorbeeld een biertap-robot, waar we laatst op Mancave over blogden. Maar deze Amerikanen zijn niet de enigen die techniek inzetten om dorst te lessen, zo bleek uit één van de reacties op dit artikel. Ook de Nederlander Dré heeft een machine gemaakt die een biertje voor je kan inschenken. In deze Blog ’t Zelf-post geeft hij je alle ins & outs over dit geweldige project. Veel plezier met bouwen! En “De grootste pret is natuurlijk het uittesten”, aldus Dré.

Fles en glas op hun plaats? Start!

Uiteraard wordt gecontroleerd of fles en glas aanwezig zijn, vervolgens wordt de kroonkurk verwijderd.
Daarna wordt het glas ingeschonken tot het juiste niveau (op de film wordt dit gedaan door met de vinger de straal te onderbreken). Deze straal is een gemoduleerde IR straal om interferentie van ‘stoorzenders’ uit te sluiten. Niets is zo erg als het morsen van bier. Hierna komt de fles weer overeind.

Het uitnemen van het glas (en het ledigen) blijft eerlijk handwerk.
Nadat het geheel, of gedeeltelijk, leeg gedronken glas is teruggezet, kantelt de fles voor de tweede keer.
Het glas wordt (bij)gevuld waarna de geschiedenis zich herhaalt. Dit proces blijft zich herhalen totdat de fles geheel leeg is. De fles wordt rechtop gezet, klaar!

Wanneer je een nieuwe fles plaatst, zal de ontdop-procedure weer starten, waarna het ritueel zich herhaald.

Op dit filmpje een lege fles, want dit filmpje is op een beurs opgenomen, en na 10 natte testen ben ik met de droge testen verder gegaan, immers ook mijn maag heeft zijn grenzen.
Deze bierschenkmachine is wel door mij gemaakt, maar niet door mij uitgevonden, dat was een andere slimmerik.
Proost!

bier-1-resize

De eerste biermachine

Lang geleden vertelde Bas van Oord uit Den Haag dat hij een bierrobot had, maar die lag uit elkaar. Ik heb die in elkaar gezet, maar de elektronica was kapot. Die heb ik vervangen door de micro controller van B+, indertijd een vooruitstrevend microcontroller-bordje dat je vanuit elke (spel)computer kon programmeren, omdat je de programmacode in platte ASCII kon aanbieden. Vrijwel elke computer was/is daartoe in staat. Tijdens deze bouw organiseerde Elektuur (hobbyblad) een robotbouw-wedstrijd. Omdat ik toch bezig was, heb ik me meteen hiervoor ingeschreven, en de eerste prijs nog gewonnen ook! Na afloop heb ik deze machine teruggegeven, want Bas wilde hem niet verkopen.

bier-nieuw-schema-resizeWeggooien en zelf nieuw bouwen

Ik ontmoette iemand die ook zo’n machine had en er niets meer mee deed. Hij wilde een stappenmotorbesturing hebben, die ik voor hem maakte. Dit geruild tegen de biermachine en klaar. Ook van deze biermachine was de elektronica kapot, maar ondertussen wist ik hoe je daarmee moest omgaan. Weggooien en zelf nieuw bouwen.

De relais heb ik vervangen door transistoren, staat wat leuker. Verder is aan de motorsturing niet veel veranderd. De flesmotor wordt via een H-brug aangestuurd (4 transistoren) en de opener heeft slechts aan één transistor genoeg.

Tijdens de diverse TV-optredens met dit apparaat had ik veel last van de verlichting, die voornamelijk uit gloeilampen komt. Gloeilampen hebben veel IR-straling, iets waar je bij TL-verlichting in de jaarbeurs geen last van hebt. TL’s geven juist weer veel UV-straling. Daarom heb ik bij de tweede machine het signaal voor het detecteren van het niveau in het glas gemoduleerd met een 555-je. Aan de ontvanger een top-detectie gemaakt en daarmee was dit probleem uit de wereld. De and is vervangen door een hex-invertor, maar het gebruik en de toepassing zijn gelijk gebleven.

De schema’s

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

aansluiting LCD op micro controllerbord


opstelling van componenten naast de micro controller


aansluitingen van de diverse relais en sensoren


de sensoren met aansluitpunten op connector

Het bierschenkprogramma

Het programma is in Bascom geschreven door Abraham Vreugdenhil. Indertijd woonde ik, net als Abraham, in ‘s-Gravenzande. Hij programmeerde in B+ en later in Bascom. Sinds ik verhuisd ben naar de Hoeksche Waard (hij wilde niet mee) heb ik mijzelf de programmeerkunst aangeleerd.

Hier kun je het het programma downloaden (.doc).

Download ook het verhaal zoals ik het indertijd heb ingezonden. Hierin worden o.a. de schema’s uitgebreid uitgelegd.


Tweede biermachine, display zit op andere plek en de relais zijn door transistoren vervangen.


Hier is te zien dat het micro controller bordje op de print is geplaatst.

minister-resize
Loek Hermans laat het biertje zich goed smaken.


Jawel, ik had de hoofdprijs en mocht samen met mijn vrouw naar Amerika!

8 Comments
 1. Reply
  Marten 4 maart 2014 at 11:23

  waar zou ik deze machine kunnen kopen?

 2. Reply
  Bas Oort 9 januari 2012 at 15:41

  Hoi Dre, leuk de bierrobot weer eens te zien. Mijn exemplaar doet het ook nog steeds (met dank aan jouw elektronica) en wordt af en toe nog eens gebruikt bij feesten en partijen als party-gimmick. Het blijft een mooi stukje techniek.

 3. […] bierschenkmachine van […]

 4. […] De bierschenkmachine van Dre – Drejansen […]

 5. Reply
  Henny Beekman 25 augustus 2011 at 10:13

  Voor de liefhebbers,

  In Nederland bestaat het Meccano Gilde.

  Dit zijn super Meccanobouwers maar niet zo thuis op besturing en programmeren. Wie weet kan men daar de krchten bundelen

  http://www.meccanogilde.nl/

 6. Reply
  Hans 9 augustus 2011 at 22:28

  Hallo allemaal,

  Verkoopt ons aller Conrad ook Meccano dozen??

  Ik kan mijn meccano doos niet meer vinden op zolder die ik als kind heeft gekregen. En als ik dit nu ziet, wat was ik vroeger dan stom zeg….

  PROOST ALLEMAAL EN DRINK MET MATE……..DOEN HOOR JONGENS!!

  • Reply
   Conrad Electronic 10 augustus 2011 at 10:12

   Hi Hans… Meccano-dozen hebben we niet maar wel kant-en-klare Meccano robots: http://conr.nl/meccano. Met een beetje tweaken, zou je daar misschien een bier-haal-robot van kunnen maken. Proost.

 7. Reply
  Edward 6 augustus 2011 at 22:16

  Leuk!

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.