De biertap-robot: automatisch het perfecte biertje

zelfbouw biertap-robot

Robots en bier… het blijft een magische combinatie, getuige de artikelen die we hieraan al op Mancave hebben gewijd. Je kunt je afvragen waarom, maar als je het hebt over mannen heb je het automatisch ook over bier en over elektronica. Zoiets zal het wel zijn. Een robot die een biertje voor je haalt is dan zo’n beetje de ultieme uitvinding. Maar kan een simpele robot ook zo’n lekkere, goudgele rakker met de juiste schuimkraag voor je tappen?

De Amerikanen Greg, Jeff, Chris en Justin geloven er wel in. Ze hebben zich ingeschreven voor een wedstrijd van Red Bull met hun idee voor de perfecte taprobot. Niet zonder succes, inmiddels zitten ze met 15 anderen in de finale.

taprobot

Red Bull

De wedstrijd van Red Bull draaide om het idee: neem iets uit het verleden en vind het opnieuw uit door er hedendaagse technologie aan toe te voegen. Het mocht van alles zijn, maar er moest wel een Arduino-controller aan het ontwerp toegevoegd worden. Daarnaast moest het eindresultaat groter dan een lunchbox, maar kleiner dan een truck zijn. Dan krijg je natuurlijk heel diverse inzendingen en dat was precies de bedoeling van het energiedrankjesmerk: creativiteit stond voorop.

De perfecte schuimkraag

De 4 vrienden (allen met een ingenieursopleiding) hielden wel van een biertje en besloten het concept van de thuistap te verbeteren. Er moest een robot komen die onder alle omstandigheden het beste biertje tapt. Dat wil zeggen: hoe groot of hoe klein het glas ook is, de robot zorgt voor een perfecte schuimkraag. In slechts 4 dagen werd het concept bedacht en gebouwd. Ze noemen het de Pour Master Pro.

biertap-robot bouwen

De Pour Master Pro werkt met sensoren, die worden aangestuurd en gecontroleerd door een Arduino Duemilanove. Het enige wat de ‘gebruiker’ van het apparaat hoeft te doen is een glas te plaatsen. De biertap-robot detecteert het glas en de taparm gaat automatisch omhoog of omlaag, afhankelijk van de grootte van het glas. Een sensor leest hoe ver het schuim aan de bovenkant van het bier van de tap verwijderd is. Als het dichtbij genoeg is, wordt de tap gesloten. Met leds wordt aan de gebruiker doorgegeven wanneer het biertje klaar is. In de koelkast onder de tap wordt zo’n 60 liter bier koel gehouden, dus daar kunnen aardig wat biertjes mee worden getapt.

De 4 vrienden en hun Pour Master Pro.

Wat vinden de liefhebbers?

Een mooi project, zeker als je bedenkt dat het in slechts 4 dagen is uitgevoerd. Toch hebben we als bierliefhebbers onze twijfels. Hoor je een glas niet schuin te houden? En hoort het biertje niet in 2 etappes getapt te worden? En is het tappen van een biertje of het inschenken niet onderdeel van de ‘beleving’? We zijn benieuwd wat de echte professionals hiervan zouden vinden. We kunnen het eigenlijk wel raden.

8 Comments
 1. Reply
  Peter 11 augustus 2011 at 10:19

  Het is kicken om zoiets te bouwen. Daar heb je al veel lol van, zeker als die glazen daarna ook eerst weer leeg moeten 🙂

  Echter is de besturing onnodig complex, want je kunt de tapkraan vervangen door een elektromagnetische afsluiter (zie limonade-automaten), wat veel simpeler werkt. Daarnaast is inderdaad de hoogte van de schuimkraag oncontroleerbaar ivm verschillende glasformaten. En wij Nederlanders willen er toch wel eentje van ca. 2,5 inch. De heren zijn wat mij betreft nog niet klaar met het project. :-))

 2. […] Maar deze Amerikanen zijn niet de enigen die techniek inzetten om dorst te lessen, zo bleek uit één van de reacties op dit artikel. Ook de Nederlander Dré heeft een machine gemaakt die een biertje voor je kan inschenken. In deze […]

 3. Reply
  Dré Jansen 29 juli 2011 at 16:40

  proost!

  kijk, afkraken kunnen we allemaal, maar het gaat natuurlijk om de lol van het bouwen en besturen, (elektro)mechanisch, elektronisch en softwarmatig.

  dat de meeste ideeën onder het genot van een biertje worden bedacht is in Engeland (of America) natuurlijk ook zo.

  daar schenken ze het bier anders, maar het zal heus wel smaken.

  ooit bouwde ik ook een biertapmachine. de grooste pret is natuurlijk het uittesten…..

  mijn machientje haalt de kroonkurk van de fles, en schenkt vervolgens het glas vol.

  omdat een flesje meer bier bevat dan een glas kan bergen, is het een kwestie van minimaal twee maal schenken.

  het ledigen van het glas blijft eerlijk handwerk!

  groeten, Dré

  • Reply
   drejansen 2 augustus 2011 at 10:21

   hoi, bierliefhebbertjes,

   ik heb op youtube een filmpje gezet

   klik en schrik
   http://www.youtube.com/watch?v=8ObK3WMGEhA

   proost!

  • Reply
   Edward 1 augustus 2011 at 17:36

   Het mooiste onderdeel van zo'n tapmachine: het handmatig testen. Misschien kun je beter tapmachines bouwen die telkens net niet helemaal voldoen. Kun je blijven testen. 😉

  • Reply
   Frank (redactie) 29 juli 2011 at 16:44

   Het zou erg gaaf zijn als je hier jouw biertapmachine laat zien! Kijk eens op http://mancave.conrad.nl/jouwpost/ voor info over zelf je project bloggen op Mancave. Kun je ook nog €50,- shoptegoed bij Conrad mee winnen. Proost!

 4. Reply
  JP 29 juli 2011 at 16:38

  Vind dat laatste glas eigenlijk helemaal niet mooi getapt.

  Het idee is wel gaaf. Uitwerking is alleen wel heel simpel gedaan en het zou leuk zijn als het perfecte biertje konden tappen, want dit kan zelfs een klein kind nog.

 5. Reply
  Ron 28 juli 2011 at 10:01

  De tap is duidelijk opgezet voor de Amerikaanse of Britse bierdrinkers: bier met weinig koolzuur dus bijna geen schuimkraag. Dan is het tappen net zoiets als limonade inschenken, redelijk simpel tot de rand vullen.

  Voor ons pils of speciaalbier zullen er inderdaad aanpassingen gedaan moeten worden, daar ben ik van overtuigd. Je zegt het zelf al: glas in het begin in een schuine stand, en ofwel in 2 etappes dan wel het gebruik van een "afschuimer". Ik ben geen tap-expert maar vraag het 's lands grootste brouwers even… die zullen vast nog wel wat tips hebben voor de bouwers 😉

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.