De bliksem laten zingen

De bliksem laten zingen

Muziek maken met een bliksem-machine. ArcAttack, een groep technische muzikanten, bracht een Tesla coil aan het zingen. Een vonkende performance.

Het ziet eruit als de vinding van een waanzinnige professor uit een duistere film waarmee je kwaardaardige monsters kunt maken. Een enorme paddenstoel waar de bliksem in grillige vonken vanaf spat.

De Tesla coil (Tesla spoel) is een uitvinding van de wereldberoemde ingenieur Nikola Tesla. Tesla is de uitvinder van de wisselstroomgenerator, de wisselstroomelektromotor en een groot aantal belangrijke onderdelen van het huidige elektriciteitsnet.

Draadloze elektriciteit

Tesla’s grote droom was draadloze elektriciteit. Hij wilde een enorme zender bouwen die iedereen van stroom kon voorzien. De Tesla coil was hiervan het prototype. Met deze hoogfrequente transformator produceerde hij een enorm elektromagnetisch veld. Hiermee wist hij lampen op honderden meters afstand zonder snoer te laten branden.

Bliksem-machine

Met de Tesla coil liep het helaas slecht af. Buurtbewoners klaagden over Tesla’s nachtelijke experimenten die gepaard gingen met een oordovend lawaai en spectaculaire lichtshows. Bovendien liet hij de generator van het plaatselijke elektriciteitsbedrijf doorbranden.

Toen ook de investeerders zich terug trokken, gaf Tesla het op. Zijn vinding werd beschouwd als een commerciele flop, omdat het het onmogelijk was het stroomverbruik van eventuele afnemers te meten. Daarmee ging de uitvinding de geschiedenis in als nutteloze bliksem-machine.

Zingende bliksem

Zou Nikola Tesla ooit hebben kunnen vermoeden dat zijn uitvinding ruim 100 jaar na dato een tweede leven zou krijgen als muziekinstrument op dance-feesten? In 2005 kwamen de ingenieurs Joe DiPrima en Oliver Greaves op het idee het monster te laten zingen. Sindsdien staan ze onder de naam ‘ArcAttack’ bekend om hun spectaculaire muziek- en lichtshows. ‘“Nicky Tesla’s Blues Explosion” didn’t stick, so we decided to go with the name “ArcAttack”’.

Hoe werkt het?

ArcAttack gebruikt twee handgemaakte Tesla coils. Ze fungeren als extravagante versterkers die qua sound doen denken aan een vroege synthesizer. Volgens ArcAttack kun je hierop elk midi-instrument aansluiten. De midi-informatie wordt vertaald naar in PWM-output door een zelfgemaakte micro controller. Dit signaal gaat via een fiber optic interface naar de Tesla Coil. Het is dus mogelijk om de Tesla Coil met keyboards, midi-saxofoons en gitaren te bespelen.

Meer informatie:

1 Comment
  1. […] Daarom vroeg hij om hulp van Staci Elaan, die Tesla coils maakt. Je weet wel, die dingen die de bliksem laten zingen en waar je een hoogspanningstransformator mee kunt bouwen. Anyway, Staci maakte een heel kleine […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.