De eensnarige gitaar

eensnarige gitaar

Het zit in me, daar ben ik zeker van. Alleen dat saaie studeren op die vervelende toonladders, daar zouden ze wat op moeten vinden. Ik zou natuurlijk in een strak gouden broekje op een podium kunnen gaan staan met een luchtgitaar tegen mijn blote bast. Maar het wereldkampioenschap luchtgitaar spelen heeft, vind ik, toch ook iets treurigs. En Guitar Hero ach, ja Guitar Hero

Keith Baxter is de held van alle roemloze wannabe-gitaristen. Hij ontwierp een gitaar met één snaar. En dat maakt gitaar spelen meteen een stuk overzichtelijker. Maar zijn gitaar heeft nog een andere handigheid: de servomotor.

Normaal gesproken zet je je vingers op de snaren, tussen de frets op de hals van de gitaar. Daarmee verkort je de snaar en verhoog je de spanning waardoor de toonhoogte toeneemto. De Servo Electric Guitar regelt de snaarspanning met een servomotor. De motor stuur je aan met een voorgeprogrammeerde sequence in een midi-bestand. Dat gaat zo:

Oke, er zitten automatisch nogal wat ongewenste “bends” in het geluid en de vraag is of je er ook maar mee in de buurt komt van, zeg, een Steve Vai. Nou en! De grote Mancave-vraag is:

Hoe maak je hem?

Op zijn website toont Baxter de schema’s en bouwtekeningen van zijn gitaar. Het ziet er behoorlijk complex uit en dat is het ook. De onderdelen zullen het probleem niet zijn. Die vind je bij iedere ijzerhandel, hobbywinkel en elektronicawebshop. Een boormachine en decoupeerzaag heeft ook iedere man wel in zijn schuurtje. Maar elektronische basisvoorzieningen als een voltmeter en een oscilloscoop moet je maar net hebben. Daarnaast is het fijn als je wat kennis hebt van elektrische schakelingen.

Het resultaat klinkt zo. Al heeft deze servogitaar wel meerdere snaren.

En tja, ook hier zul je waarschijnlijk wel even voor moeten oefenen. Voor degenen die helemaal niet willen studeren zijn er gelukkig nog de guitar smashing competitions. Au!

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.