De gaafste projecten met 3D-printers (update)

Update 10-05-2013: werkend pistool uit de 3D-printer (blueprints, anyone?)

Update 03-02-2012: vrouw krijgt 3D-geprinte onderkaak.

We schreven er al eerder over: met een 3D-printer werk je de vetste ideeën uit! Allereerst maak je je 3D-printer zelf. Daarna zet je hem in bij het skimmen. Maar je maakt er ook nog heel veel andere geweldige dingen mee, van een Nuke Lamp tot bruikbare botten en zelfs een complete auto of vliegtuig.

Met een 3D-printer worden steeds mooiere en grotere projecten gemaakt. Zelf ideetjes nodig? Wat dacht je van een Urbee car? De Urbee Hybrid is de eerste 3D-geprinte auto. De hele buitenkant van de auto, inclusief het glas, wordt gewoon geprint. Check het prototype hierboven!

Misschien is een auto iets te groot om mee te beginnen. Wat dacht je dan van een lamp in de vorm van een nucleaire paddenstoel? Hoe gedetailleerd ook, deze Nuke Lamp komt ook gewoon uit je 3D-printer rollen.

Print je eigen vreterij

Het meest gangbare materiaal om je ontwerpen in 3D mee uit te werken, wordt gevormd door het op elkaar aanbrengen van lagen fijn, bindend poeder. Dit poeder bestaat uit gips, plantaardige stoffen, bioplastic, polyurethaan en epoxy. Maar 3D-printen kan met meerdere materialen. Onderzoekers van de universiteit van Exeter onderzochten of je ook 3D-objecten kan maken van chocola. En ja, het kan. Zo maak je zelf een doosje bonbons voor je vriendin of vrouw, want je zult vast nog wel iets goed te maken hebben…

Overal toepasbaar

Je kunt het zo gek niet bedenken, of je maakt het met een 3D-printer. Een aantal onderzoekers heeft het zelfs voor elkaar gekregen om botten te printen. WAT? Inderdaad, botten. Dus breek je in de toekomst je arm tijdens het skaten of skiën? Geen nood, printen we gewoon even een nieuwe ellepijp voor je! En nu we toch wat extremer aan het denken zijn: het is onderzoekers ook al gelukt om een heel vliegtuig te printen. Grote voordeel: hij kan in 1 stuk geprint worden en bestaat dus niet meer uit allemaal losse onderdelen. Ok, hij bleef de eerste keer maar 10 minuten in de lucht en klonk als een kapotte stofzuiger, maar toch… het begin is er!

Je ziet het: genoeg redenen om ook een 3D-printer te maken en er mee te gaan printen. En ben je lui of gewoon te onhandig en zie je het niet zitten om zelf te gaan printen? Je kunt je ideeën ook ontwerpen of kopen in een speciale webshop. Maar eerlijk is eerlijk: wij vinden dat niet heel erg Mancave-waardig…

Update 03-02-2012: vrouw krijgt 3D-geprinte onderkaak

De Universiteit van Hasselt (België) heeft de wereldprimeur. Zij vervingen de onderkaak van een 83-jarige vrouw met een exemplaar uit de 3D-printer. Ook de manier waarop de kaak is geproduceerd, door middel van 3D-printing van titaniumpoeder, is uniek. ¡Viva la revolución! Zie voor meer info het artikel in De Pers.

De eerste 3D-geprinte onderkaak

Foto: uhasselt.be

1 Comment
  1. […] om zelf een 3D-printer te bouwen. Wij zijn benieuwd wat ze daar dan mee gaan maken. Een nieuwe onderkaak voor alle leden misschien? Verder hebben ze onder andere een twitterende arcadekast, een floppy […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.