De interactieve autoruit

Interactieve autoruit van General Motors

We hebben natuurlijk al de HUD’s (head-up display) in auto’s zoals de Citroën C6: je ziet specifieke informatie zoals snelheid en navigatie op je voorruit geprojecteerd. Cool, maar interactief is dat natuurlijk niet. Daar is meer uit te halen. Echter, zolang de zichzelf besturende auto nog geen gemeengoed is, is een interactieve voorruit misschien een beetje link. Laten we ons in eerste instantie op verveelde achterbankpassagiers richten, dacht de Amerikaanse autoproducent General Motors.

Game Boys en dvd-spelers moesten de achterbankbewoners (meestal ons eigen kroost) tot nu toe tevreden houden. Slechts héél af en toe zie je ze nog rondrijden: blijkbaar nostalgisch ingestelde ouders die hun kinderen zo’n dierentuinset met felgekleurde plakplaatjes hebben gegeven om de kindervingervette zijruiten nog verder mee te bevuilen. Vaker zijn het tegenwoordig zonneschermpjes van Cars of van de Disney-prinsessen (afhankelijk van de sexe van je nageslacht). Weinig sophisticated. Plus dat je er als man natuurlijk enorm voor lul mee rijdt. Het is wél jouw auto, ja?

Als de kids er trouwens niet zelf al hun neus voor ophalen. Thuis hebben ze toch ook gewoon een iPad? Precies! En kinderen van 2 jaar weten tegenwoordig – dankzij de intuïtieve besturing – al feilloos hoe je zo’n ding moet bedienen. Waarom dus niet slepen, trekken en tikken op dat scherm waar je anders toch maar de hele tijd doorheen moet staren naar neuspeuterende, verveelde en lelijke andere weggebruikers. ‘Zijn we er al bijna?’

Window of opportunity

Waar moeten we dan aan denken bij zo’n ‘window of opportunity’? Nou, de mogelijkheden zijn vrij uitgebreid. Van het interactief plakken van die overbekende dierentuindieren tot het bekijken van films. En van het maken van tekeningen (net als ‘vroeger’ toen je figuurtjes tekende in de wasem van je adem) tot interactieve spelletjes. Juist omdat het scherm tegelijkertijd ook gewoon een ruit in een auto is, kun je allerlei grappige situaties creëren, waarin je bijvoorbeeld de snelheid van de auto in meeneemt. Zoals een ‘superheldje’ dat met je meevliegt terwijl de auto steeds harder gaat (en dat uiteindelijk te pletter slaat tegen een lantaarnpaal of een ANWB-bord). Of bepaalde elementen die worden toegevoegd aan het landschap waar je op dat moment doorheen rijdt (‘augmented reality’). Eigenlijk moet je er niet te veel over praten maar gewoon een filmpje laten zien dat de verbeelding prikkelt:

http://www.youtube.com/watch?v=9G4cYYlIaCc

Flikker

Echt leuk wordt het als je interactief de omgeving kunt beïnvloeden door bijvoorbeeld andere auto’s te beschieten (we propageren hiermee geen geweld) of jouw ‘game character’ over obstakels kunt laten springen. In het demonstratiefilmpje zagen we ook hoe je teksten kunt schrijven en die vervolgens kunt omdraaien zodat ze voor andere weggebruikers zichtbaar zijn. Een moderne variant op de uitgestoken tong die de ouders in deze heetgebakerde tijden nog wel eens op een afsnijdmanoeuvre richting vangrail zou kunnen komen te staan. (‘Sorry agent, mijn zoon wilde graag dat andere mensen met hun lichten zouden knipperen, daarom schreef hij FLIKKER’).

Vakantieboeken

Interactieve autoruit met beamer

Maar het promofilmpje laat ook duidelijk zien dat we de interactieve voorruit nog niet op het optielijstje van onze nieuwe auto aan kunnen kruisen. Al is het maar omdat je in het echt natuurlijk geen beamer bij de hand hebt om de beelden op de voorruit te projecteren. En beamen vanuit de binnenkant – zoals bij een HUD – is niet echt een optie omdat de kinderen dan zelf in de weg zitten. Ongetwijfeld wordt daar te zijner tijd een oplossing voor gevonden. Maar wanneer we deze zomer weer massaal naar het zuiden afreizen moeten de vakantieboeken, spelcomputers en dvd’s dus nog gewoon mee.

Backseat Driver

De Japanse automaker Toyota heeft trouwens al wél een product met de naam ‘Backseat Driver’ op de markt gebracht, waarin kinderen interactief kunnen meerijden met hun ouders. Dit speeltje is niet op een autoruit gebaseerd, maar is op dit moment beschikbaar als app voor de iPhone die kinderen vervolgens als een soort GameBoy kunnen bedienen. Je ziet ‘m in het filmpje hieronder in actie.

http://www.youtube.com/watch?v=-mjudtrwdS4

Leuk voor de kids, maar de interactieve achterruit belooft wel wat interessanter te zijn voor de wat oudere kids. Zoals mannen. Op het moment dat ze eenmaal wel in onze heilige koeien zijn gemonteerd, is de kans groot dat de achterbank voor ons de meest populaire plek in de auto wordt. Dan nemen we die vette autoruiten wel voor lief.

 

1 Comment
  1. […] Een moderne auto zit natuurlijk al barstensvol elektronica en software, maar – laten we wel wezen – het blijft maar al te vaak een saaie burgerbak. Dat kunnen we van deze gecustomizede Mustang niet zeggen. Het blijft niet alleen bij uiterlijk vertoon, want Microsoft heeft ervoor gezorgd dat alle moderne coolness in de wagen is geïntegreerd. Reken dus op de nodige tablets in het interieur en op head-up displays waarop live kaartinformatie wordt geprojecteerd, terwijl de passagier op zijn helft van de voorruit een Xbox-game speelt. Word je als bestuurder een beetje nerveus van je bijrijder die Forza Motorsport 4 aan het spelen is, dan kun je hem ook vragen de achterruit te gebruiken. Als je die tenminste niet in het gebruik hebt om boodschappen aan je achterliggers te vertonen (voor de mogelijkheden die dat biedt verwijzen we graag naar ons blog over de interactieve autoruit). […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.