De kleinste auto ter wereld

De kleinste auto ter wereld - Peel P50

Downsizen is hot. De autoindustrie ontwikkelt steeds kleinere en zuinigere motoren, en kleine auto’s zijn allang niet meer de crisismodelletjes van vroeger. Sterker: sommige presenteren zich als ‘premium’. Denk aan het slimmerikenduo Smart en Toyota iQ, van die laatste bestaat zelfs een Aston Martin versie!

Maar nieuw is al dat compacte grut niet. De Fiats Topolino en 500 waren legendarisch, evenals de originele Mini, geesteskind van de geniale Alec Issigonis. Bij al die wagentjes hebben we het over pakweg drie meter lengte, je schoenlepelt ze met gemak overdwars in de woonkamer. En toch, het kan nog flink kleiner. Dat bewees het Engelse Peel in de jaren zestig met de P50. Nog geen anderhalve meter lang en maar een meter breed. Eén persoon past er precies in, met een boodschappentas als maximale bagage. Voortbewogen door een 49 cc bromfietsmotor haalde het apparaat een angstaanjagende 60 km/u, alleen haalbaar voor chauffeurs met suïcidale neigingen. Maar zuinig was ‘ie wel: dik 1 op 30. De reclameslogan meldde dan ook trots dat de P50 ‘bijna goedkoper dan lopen’ is. Tja…

Clarkson

Ons aller mancave-idool Jeremy Clarkson paste met zijn lange lijf ook nog in deze telefooncel op wielen, en ging ermee naar kantoor. Letterlijk, naar kantoor. Voordeur door, lift in, langs de bureaus en de waterkoelers. Paste allemaal precies. Enige hindernis: de P50 heeft geen achteruitversnelling. In die gevallen biedt het handvat aan de achterzijde uitkomst, je pakt de Peel op als was het een koffer van de bagageband op Schiphol.

Koffer

Overigens is de kans groot dat je Samsonite rijker is uitgerust dan de Peel P50. De enige luxe is de enkele ruitenwisser, verder zijn alleen noppes, nada en niente aan boord. Maar misschien is dat slim. De ontwerpers van de Deux Chevaux wisten immers ook al: wat er niet op zit, kan ook niet stuk gaan. En voor een nieuwprijs van 199 pond mocht de koper ook niet klagen. Niet gehinderd door het uitblijvend succes ontwikkelde Peel nog een tweede model, de Trident. Liefhebbers van de Jetsons herkennen direct de glazen koepel, die een dubbelfunctie had als deur. Ook dit model stierf een roemloze dood.

Bezemkast

Vandaag herleven deze kleinste auto’s ooit. Originele exemplaren kosten een vermogen, en voor zo’n 15 mille komt er zelfs een glanzend nieuw exemplaar de oprit oprijden, de voordeur door, de gang in, om te parkeren in de bezemkast. Aangepast aan de moderne tijd bovendien, met Japanse brommermotortjes of elektrische aandrijving. En toppunt van vernuft: een achteruitversnelling!

Is de Peel P50 trouwens nog wel de kleinste auto ter wereld? Een Engelsman maakte vorig jaar een nóg kleinere auto, die ook nog eens werd goedgekeurd voor de (Britse) openbare weg! Dat vraagt om een kleine toevoeging aan de titel van dit blog: “De kleinste nog-enigszins-comfortabele auto ter wereld”. En dan gaan we toch voor de Peel.

(En nu heb ik ineens zin om naar een oude aflevering van de Wrekers te kijken. Wie weet waarom mag het zeggen!)

2 Comments
 1. Reply
  Smart tuning » Mancave 1 april 2011 at 09:07

  […] Dat geldt ook van de makers van dit automobieltje. Dat is pas tuning van de bovenste plank. Snel als een pijl. En wie had ooit gedacht dat het met een Smart lekker driften is? Hoe kleiner, hoe fijner. […]

 2. Reply
  Sjo 6 oktober 2010 at 14:55

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.