De motor met ballen i.p.v. wielen

Motor met ballen ipv wielen - spherical drive system

Misschien had je hem al voorbij zien komen op onze Facebook-pagina, deze motor die op ballen rijdt in plaats van wielen. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het concept, maar het idee alleen al vinden we gaaf genoeg om hier met jullie te delen!

Bewegen in elke richting

Ballen hebben de toekomst. En dat bedoelen we niet op een semigrappige manier als in bovenstaande aflevering van Beavis & Butt-head. Een groep studenten van de San Jose State University werkt aan een prototype van een motor die niet op wielen rijdt maar op ballen. En het wordt nog mooier: het Spherical Drive System is een elektrische motor die balanceert op twee ballen en zichzelf continu bijstuurt. In theorie zou hij dankzij de drie rotoren alle kanten op moeten kunnen bewegen. Dat betekent dus een heel nieuwe manier van motorrijden. Of het allemaal werkt en veilig is, dat weten we nog niet. Het is de bedoeling dat het prototype eind 2012 helemaal klaar is. Dan kunnen we pas echt conclusies trekken.

spherical-drive-testversie

Eén van de eerste testversies.

De ballen van deze motor zijn massief en gemaakt van carbonfiber en glasvezel, met een coating van industrieel rubber. Aan de software voor de aansturing en besturing wordt nog hard gewerkt, maar het concept ziet er prima uit.

Komt het je bekend voor?

We hebben al eens een concept-image van deze motor op Facebook geplaatst, maar ook als je die niet gezien hebt, kan het concept je bekend voorkomen. Misschien ken je dan de Ballbot, waar we ook al eens over geblogd hebben. Het principe is namelijk hetzelfde, behalve dan dat hier met twee ballen wordt gewerkt in plaats van met één. Ook de Ballbot balanceert en corrigeert zichzelf continu en kan alle kanten op bewegen. Dankzij de samenvoeging van twee Ballbots hebben de studenten nu een motor bedacht die bijvoorbeeld achteruit en zijwaarts kan zonder het stuur te bewegen.

spherical drive system op Mancave FB

Of het frame daadwerkelijk een probleem is, is namelijk nog de vraag. Ga je eigenlijk wel plat/schuin door de bocht met de Spherical Drive System of is dat helemaal niet meer nodig? We zullen het moeten afwachten. Eind dit jaar willen de studenten experimenten uitvoeren met lage snelheden. Wanneer ze oerend hard gaan, is nog niet bekend.

P.S. Nog een reden waarom dit concept je bekend kan voorkomen is de film I, Robot. Daarin komt namelijk een Audi RSQ voor die ook ballen in plaats van wielen heeft. Zo ziet het er dus ongeveer uit als je meer dan één as hebt om rond te bewegen:

 

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.