Rat-look trend: pauper my ride!

 

bmw3 ratlook

Pimp my ride, maar dan anders. Dat is het op dit moment helemaal in de underground scenevan optische autotuning. Want al die 1000 watt-stereo’s, 24-inch chromen velgen, pulserende hoedenplanken en volautomatische koeienvangers zijn leuk, maar – zeg nou zelf – het wordt wel een beetje saai. En een beetje gay. Net als die dolgedraaide wijven die een verrassingsbezoek van een overjarige rapper krijgen, in verdacht veel op Zoetermeer lijkende Amerikaanse suburbs. Xzibit, move over! Wij willen een rat-look!

Een korte introductie:

Dus wat nou opknappen en glad, glimmend en roestvrij maken? Als je wilt opvallen tussen al het geweld van de tunewereld, geef je je ride een echte rattenstijl mee. Echte vintage Volkswagenbusjes en Kevers lopen voorop in de rat-lookscene (daar hoef je natuurlijk ook relatief weinig aan te doen, gewoon zo’n oud brik dat ergens in een boerenschuur staat weg te rotten opkopen en klaar ben je!).

Hier een video van ene Léon (uit Nederland), die trots zijn Kever uit 1958 showt.

Sommigen vinden het spuuglelijk en zien een klassieke auto liever in z’n originele stijl teruggebracht. In de rat-lookscene zien ze dat anders. Een auto moet roestig en kapot zijn, er moeten wat onderdelen loshangen en op het dak staat het liefst een imperiaal met een paar muffige hutkoffers.

De onderstaande VW heeft de hoofdprijs gewonnen op een ‘rattenshow’. De jury prees de moeite die de eigenaar van de wagen erin had gestoken om ‘precies de juiste verhouding’ verf ten opzichte van roest te creëren.

vw_beetle

Iets nieuwer, maar ook een echte rat is deze Golf van de eerste generatie. Liefhebbers van het Wolfsburgse merk gruwen hier misschien van, maar de rattenscene gniffelt bij de aanblik van zoveel schaamteloosheid.

vw_golf

Nu zeg je misschien: ja gemakkelijk, als ik zo’n roestbak had zou ik ook zeggen dat ik meedoe met de rat-looktrend. En inderdaad, een groot voordeel van deze scene is dat je niet eerst duizenden euro’s hoeft te investeren om mee te kunnen doen. Maar de hardcore fans van de scene steken er wel degelijk veel geld en tijd in. En ze doen er ook moeite voor als ze een auto hebben die op het eerste gezicht een prima  tweedehandsje lijkt of zelfs tot de nieuwste generaties behoort.

motorkap roest

Een op het oog prima tweedehandsje krijgt met een andere motorkap direct een frisser uiterlijk.

motorkap roest 2

Ook nieuwere modellen moeten eraan geloven.

En zoals dat bij elke goed trend hoort, zijn er ook hele internetforums waar liefhebbers kiekjes van hun ratjes plaatsen, ervaringen uitwisselen en de mooiste (of lelijkste) ratten becommentariëren.

En? Voel je ook al de onbedwingbare neiging om die saaie burgerbak van je eens flink onder handen te nemen? Begin dan eens met dit recept voor roest.

Wil je eerst meer weten voordat je de roze Fiat 500 van je vrouw met de schuurmachine gaat bewerken, surf dan eens naar rat-look.com.

2 Comments
  1. […] Ook Italiaanse auto’s ontkomen niet aan de rat-look. […]

  2. […] het dan gewoon op de no-budgetmanier, zoals hieronder. Deed me denken aan een soort kruising tussen Pauper My Ride en De Langzaamste […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.