Silicagel – Deze bolletjes kun je maar beter niet slikken

silicagel

Iedereen kent silicagel. Je weet wel,die zakjes met droogmiddel die je altijd vindt in schoenendozen of verpakkingen van elektronica en componenten. Ze zijn bedoeld om vocht te absorberen als de luchtvochtigheid te groot wordt. Daar schijnt elektronica namelijk niet zo goed tegen te kunnen. Hoe dan ook, met silicagel kun je ook nog heel veel andere leuke dingen doen…

Normaal gesproken vind je de welbekende kleine zakjes terug in bijvoorbeeld schoenendozen en elektronicaverpakkingen. Als ze daar hun plicht hebben gedaan, kunnen ze je van dienst zijn op vele manieren, zo vertelt Impactlab ons. Hier een aantal voorbeelden:

 • Gebruik ze om belangrijke papieren te beschermen tegen vocht. Je diploma of trouwboekje misschien?
 • Foto’s hebben ook te lijden van een hoge luchtvochtigheid. Daar komt silicagel dus ook van pas. Je kunt ze bijvoorbeeld achterop foto’s bevestigen die aan de muur hangen.
 • Met een paar zakjes silicagel in je gereedschapskist voorkom je roest. Kleine moeite, groot plezier.
 • Je kunt er ook bloemen en planten mee drogen. Ideaal voor de thuiskweker.
 • Is je mobiele telefoon of mp3-speler nat geworden? Een nachtje in een doos met silicagel helpt het vocht verwijderen. Op eigen risico natuurlijk, dat snap je…
 • Scheur een zakje open, giet wat geurolie op de silicagel en je hebt heerlijke potpourri.
 • Leg ze op het dashboard in je auto om te voorkomen dat de ruit beslaat.

Niet eten!

Op een pakje silicagel staat altijd ‘do not eat’. Dat zal er wel niet voor niets staan, toch? Dat klopt, want mocht je de bolletjes toch opeten, dan krijg je last van allerlei klachten. Zo zul je niet alleen een ongelofelijk droge mond krijgen, maar ook droge ogen, droge neus, droge keel, en nog veel meer. Dus, niet eten!

Trouwens, wil je al het vocht in je lichaam op laten nemen door deze vochtvreters, dan moet je maar liefst 58.800 silicagelbolletjes opeten.

Ontploffen en recyclen

Wist je dat bolletjes silicagel ontploffen in water, omdat ze zich te snel volzuigen? Dat heeft een mini-explosie tot gevolg. Check onderstaande video voor een demonstratie:

Is je silicagel verzadigd en werkt het niet meer goed? Je kunt de zakjes hergebruiken door ze in de oven te leggen.

Hebben jullie nog interessante of inspirerende ideeën of het (her)gebruiken van deze zakjes? Wij horen het graag van jullie!

2 Comments
 1. Reply
  Johnf111 10 mei 2014 at 00:49

  Magnificent website. Lots of useful information here. Im sending it to some friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your sweat! edgegegadddg

 2. Reply
  Masja 24 december 2011 at 11:58

  De silicagel kan je heel goed in een afgesloten (plastic) doosje bij je zilveren sieraden doen. Zo hoef je niet iedere keer te poetsen als je iets een poosje niet hebt gedragen.

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.