DVB-T: goed voor het milieu

Digitaal via de ether

Afgelopen WK-voetbal kwamen ze weer goed van pas: de DVB-T-sticks, waarmee je je laptop omtovert in een tv-toestel. Digital Video Broadcasting is aan een ware opmars bezig. Niet alleen via de Nederlandse huiskamers, waarin de meeste consumenten al op een abonnement van Ziggo of UPC zijn aangesloten (DVB-C), maar ook via ‘aardse zendmasten’ (DVB-T). Dit laatste is natuurlijk interessant als je lekker ongestoord in je mancave een voetbalmatch wilt zien of in je voortent met een biertje bij de hand het laatste nieuws in het land wilt bekijken.

Een stukje geschiedenis…

Televisie is natuurlijk al stokoud. Al tijdens de Olypische Spelen in Berlijn van 1936 werden analoge televisiebeelden uitgezonden (en slechts door een handvol huishoudens ontvangen). Tijdens de oorlog lag de ontwikkeling van televisie even stil, mede doordat de nazi’s meer in radio als hét propagandamiddel geloofden. Vanaf de jaren vijftig werd televisie gemeengoed.

Digitaal via de ether

Als eerste in Amerika en later volgde ook de rest van de wereld. Nieuwe zenders en nieuwe ontwikkelingen als kleurentelevisie en later ook teletekst werden in de loop der jaren aan het analoge tv-signaal toegevoegd. Vanaf de vroege jaren negentig begint voorzichtig de opmars van een nieuwe, digitale standaard. De mogelijkheden van analoge televisie waren uitgeput.

Digitaal via de ether

Het definitieve doek voor het analoge tv-signaal viel – zonder al te veel protest – in de nacht van 10 op 11 december 2006. Heel Nederland was toen op de kabel aangesloten, digitale televisie via de kabel was in opkomst en digitale tv via de ether werd door Digitenne van KPN aangeboden. ‘Draadloos’ tv-kijken is nog steeds gratis mogelijk als je beschikt over een DVB-T-ontvanger. Een Digitenne-abonnement kun je nemen als je meer zenders wilt dan er standaard worden aangeboden: Nederland 1, 2 en 3, Radio 1, 2, 3FM, 4, 5, 6 en de regionale radio- en tv-zenders.

DVB-T: goed voor het milieu

Een groot voordeel van uitzendingen in DVB-T is dat er enorm veel energie wordt bespaard ten opzichte van de oude, analoge uitzendingen. Mede om die reden besloot ook België in 2008, in navolging van Nederland, de analoge uitzendingen te staken.

Digitaal via de ether

Wil je onafhankelijk van waar je bent televisie kijken, dan heb je wel een (nieuwer) toestel met ingebouwde DVB-ontvanger nodig óf je moet zelf een ontvanger aansluiten. Wil je op je laptop of pc kijken, dan kun je dat heel gemakkelijk doen met een voordelige DVB-stick. Die plug je in de computer. De bijgeleverde antenne zet je op het dak van je auto, de caravan of je huis en klaar ben je. Meestal krijg je er ook een afstandsbediening bij, zodat je lekker in je luie stoel kunt wegduiken en genieten van een potje voetbal of de nationale campingzender. Voor die laatste heb je dan wel een betaald abonnement nodig.

Digitaal via de ether
Sjoerd en Tom in de weer met de zendmast van PI6TV.

Experimentele tv

Ook zendamateurs hebben DVB-T-televisie ontdekt als hobbyproject. Onder de noemer PI6TV verzorgt dit clubje Nijmeegse enthousiastelingen experimentele televisie via DVB-T:

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.