Dirty Electronics (1): Bouw je eigen instrument

Dirty Electronics setup

Wie wil er nu niet zelf iets in elkaar zetten dat een bak herrie produceert? De redactie van Mancave werd dan ook erg enthousiast toen we het workshopprogramma van Gogbot 2010 zagen. DIY elektronica om je eigen sound-toy in elkaar te knutselen? Wij doen mee!

Nu hoefden we alleen nog maar uit te vechten wie er deel zou nemen… Degene met twee linkerhanden natuurlijk want met een beetje mazzel konden we er nog een leuk FAIL-artikel of -filmpje uitslepen. Tenminste, dat was volgens mij de reden dat de collega’s het er zo snel mee eens waren om mij te laten gaan. Er werd nog met een glimlach gevraagd: “Kun je eigenlijk wel met elektronica en componenten omgaan?”. You’ll be surprised, I love the smell of solder in the morning.

Afgelopen zaterdag stond ik dus om 14.00 uur op de Oude Markt van Enschede, waar het bekende Gogbot Festival plaatsvond. Wat? Je kent Gogbot nog niet? Het is een festival waar muziek, kunst en technologie elkaar ontmoeten en zich vermengen. Je kunt er bizarre performance acts en zelfbouw-elektronicaprojecten zien en hele aparte muziek horen. Het is vaak een verzameling van herrie (“Cool we hebben een straalmotor. Zet maar op maximum kracht, kijken wat ‘ie doet”) en piep/knars- en bliep-muziek (8-bit C64 muziek en dan nog een keer door een vervormer). Een ideale plek voor iedereen met enige passie voor elektronica, techniek en het creëren van nieuwe dingen. Wij Mancavers dus!

Skull Etching

Op naar de workshop ‘Dirty Electronics: Skull Etching’ welke wordt gegeven door John Richards. In de tent op de Oude Markt heeft zich een tiental mensen verzameld om met Skull Etching aan de slag te gaan. Even schrik ik, het lijkt alsof een groot deel van het gezelschap al aardig bedreven is in het elektronische-muzieksegment en het knutselen met componenten. Zou het dan toch een FAIL-ervaring gaan worden?

John begint met een hele korte introductie. Het draait bij hem allemaal om het samenkomen om iets in elkaar te zetten en daarna samen magie te creëren. Geen saaie theorie dus. De schema’s liggen al klaar op tafel maar de meeste info is bedoeld voor een regenachtige middag thuis. Het is een praktische sessie, dus meteen actie. Cool, that’s the way I like it.

De schitterende printplaten worden uitgedeeld en de eerste componenten komen op tafel. Geef mij een ontwerp met doodshoofden erop en je hebt mijn aandacht. Tuurlijk, het apparaat moet werken, maar het is goed om te zien dat John veel waarde hecht aan de creatieve kant van het ontwerp.

Dirty Electronics ontwerp

Wat gaat het eigenlijk worden?

Een muziekinstrument dat bestaat uit twee oscillators in één geïntegreerd circuit op een printplaat met doodshoofden (de uiteindelijke bediening). Eenvoudig, snel, makkelijk en toch gecompliceerd in geluid. Dit is Gonzo ten top (kennen we Hunter S. Thompson nog?)  oftewel ‘dirty electronics’ (“…an approach in electronic music that is directly opposed to those found in mass produced digital culture and includes some of the following characteristics: designer trash, ugly, cheap, heavy, hand-made, designed to be handled or to come in contact with the body, ready-mades, hacked, bent, feedback and kitsch.”)

Skull Etching van Dirty Electronics op Vimeo.

Alle componenten – o.a. een paar weerstandjes, condensators, transistors en een IC – worden zo compact mogelijk op de printplaat gesoldeerd zodat het design goed zichtbaar blijft en het geen saaie bende wordt. Gelukkig ben ik het solderen nog niet verleerd en vliegen de componenten er in sneltreinvaart op. Totdat er opeens geen ruimte meer is voor condensator nummer 5. WTF? Ergens is een pootje van een weerstandje in een verkeerd gaatje geplaatst. Damn, dat wordt even wat herstelwerkzaamheden doen. Uiteindelijk ben ik toch niet de laatste die het apparaat af heeft. Pfoeh. Dat is dan nog best goed gegaan. Alleen is de vraag nu: doet ie het ook?

Testing, testing 1-2-3

Het grote moment is dan daar: het testen van onze creaties. Aansluiten op een versterker en kijken of we er door het aanraken van de verschillende doodshoofdjes geluid uit kunnen krijgen. De zelfbouwversterker die John mee heeft genomen is geplaatst in een soort koekblik en doet het prima. Net als de meeste creaties, ze werken bijna allemaal in één keer. Dat is ook het leuke van dit project: het is echt supersimpel om te maken. Iedereen kan het, zelfs als je helemaal niet zo technisch bent ingesteld.

Het bouwen is in één keer gelukt. Het werkt, er komen allerlei vreemde geluiden uit. What’s next? Optreden op het grote podium met z’n allen… Lees, zie en hoor vanavond meer in deel 2 van het Dirty Electronics-verslag.

http://www.youtube.com/watch?v=8_devK0iKKo

Wil je het ook eens proberen? Download dan het schema van Skull Etching of bestel de complete kit met printplaat en componenten op de site van John Richards.

Of blader door het complete fotoverslag van deze workshop.

7 Comments
 1. Reply
  DerRudi 15 september 2010 at 08:47

  Leuke post Martijn!

 2. […] een eenvoudig oscillatorinstrument om heerlijke elektronische piep/knars-muziek te maken (zie deel 1 van Dirty Electronics). Nu is de tijd gekomen om als band het grote podium te betreden voor een […]

 3. Reply
  Mark 13 september 2010 at 18:02

  Dat was wel een leuke dag zo, erg tof ook hoe gezellig het was onderling. Heb op de zondag ook nog eens de workshop van die duitsers gedaan. Atari Punk Console, Therrormin (optische theremin met tot 6 voices) en een cracklebox op een plaatje.

  Meer componenten, geen gaatjes (dus alles OP het plaatje solderen) en een wat meer chaotische workshop. Het resultaat mag er zijn though!

  De workshops op gogbot waren dus wat mij betreft een groot succes!

  • Reply
   Mark 15 september 2010 at 14:19

   Heb zelf geen beeldmateriaal van die dag, wat ik nog wel kan doen is het maken van een foto van het resultaat.

   Ik zal eens kijken of ik een post kan maken met daarin enkele kitjes die misschien wel leuk zijn om te maken.

  • Reply
   Martijn (redactie) 13 september 2010 at 23:58

   Hi Mark… Was echt een top dag zaterdag. John wist het leuk te brengen en de groep was idd gezellig. Heb zelf ook nog ff overwogen om zondag die andere workshop te doen maar helaas geen tijd.

   Tof dat jij 'm wel nog kon doen. Heb je er toevallig foto's, video's of geluid van? Ook leuk om hier te posten.

   En heb je zelf nog coole projecten die leuk zijn voor onze lezers, we horen het graag. Bij Mancave heeft de lezer het voor het zeggen dus verras ons.

 4. Reply
  Sjo 13 september 2010 at 12:36

  Ome Kees (aka Mnr. de Groot, Planetart, Gogbot opperhoofd) zal trots op je zijn!

 5. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Conrad Electronic, Mancave. Mancave heeft gezegd: Mancave's nieuwste post: Dirty Electronics (1): Bouw je eigen instrument http://ow.ly/2Devn > Workshop elektronica op #Gogbot […]

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.