Dirty Electronics (2): Scream for me Enschede!

Dirty Electronics on stage

In de workshop ‘Dirty Electronics’ van John Richards op Gogbot 2010 hebben we het Skull Etching-project in elkaar gezet, een eenvoudig oscillatorinstrument om heerlijke elektronische piep/knars-muziek te maken (zie deel 1 van Dirty Electronics). Nu is de tijd gekomen om als band het grote podium te betreden voor een optreden.

Een band van acht elektronica-experts en -beginners die elkaar vandaag voor het eerst ontmoet hebben, gaan echt het podium op voor een voorproefje op het grote concert van die avond.

Na het in elkaar zetten en testen van de instrumenten is er een pauze, zodat we ons tegoed kunnen doen aan het
Eurotrash-bier dat altijd aanwezig is op dergelijke kunstzinnige evenementen. En neem maar van mij aan dat het een smaakervaring is die je niet mag missen. Heerlijke tripel!

In de workshoptent worden ondertussen alle zelfgebouwde Skull-instrumenten op een mixpaneel aangesloten, zodat we onze compositie kunnen oefenen. Hoewel oefenen? Het is en blijft een echt Gonzo-project, quick & dirty, waarbij je als artiest wel individuele invloed hebt maar waarvan je nooit weet waar de tonen en feedback heengaan. Prachtig.

The band comes together as one

John leidt ons als dirigent door de handsignalen heen, zodat we weten wanneer voor het basis-basgeluid te gaan, de hoge tonen in te zetten of het bord geheel los te laten en de tonen het werk te laten doen. Ter ondersteuning van het ritme heeft hij ook twee zelfgebouwde drummachines aangesloten. Briljant. Een sigarendoos met wat componenten en een computerventilator bovenop waar een piepschuim- en een kurkballetje op liggen, die voor een heel apart ritme zorgen.

http://www.youtube.com/watch?v=senyDgNhThc

Okay genoeg geoefend. We zijn klaar om het podium te betreden en het publiek te verrassen met onze zelfbouwherrie. Bring it on. Om 17.15 doen we een kort voorproefje van wat men om 19.30 kan verwachten. Scream for me Enschede…

Test en demonstratie van John’s versterker en het Skull Etching-project:

http://www.youtube.com/watch?v=8_devK0iKKo

En dan is het tijd voor het optreden op het grote podium:

http://www.youtube.com/watch?v=4_R23TmMuQY

Daarmee eindigt een geslaagde dag Dirty Electronics. Mancave heeft zich uitstekend vermaakt met de kennis en kunsten van John Richards. Het project Skull Etching is echt een aanrader voor een ieder die wil experimenteren met micro music. Of gewoon eens wil zien wat je met een paar elektronische componenten allemaal kunt doen.

Kijk voor meer achtergrondinfo ook nog even in ons
fotoverslag op Facebook.

2 Comments
  1. […] in brand steken bijvoorbeeld. Maar voor een professioneel ogend rookeffect voor bijvoorbeeld een concert of filmproject biedt een rookmachine meer uitkomst. En die maak je natuurlijk gewoon […]

  2. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Conrad Electronic, Mancave. Mancave heeft gezegd: Mancave's nieuwste post: Dirty Electronics (2): Scream for me Enschede! http://ow.ly/2Du4b #Gogbot […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.