DIY fietsgenerator: energie opwekken met je hometrainer

pedal-powered-fietsgenerator

Vond je fietsen op een hometrainer ook altijd zo nutteloos? Met dit zelfbouwproject bouw je je fiets om tot een power plant. Stroom opwekken terwijl je je bierbuik wegfietst.

Er is niets nieuws onder de zon. Mijn opa deed het al in de Tweede-Wereldoorlog: stroom opwekken met de dynamo van zijn fiets. In het flakkerende licht van het peertje konden zijn huisgenoten hun boeken lezen.

Het is een lumineus idee. Gek dat we daar ruim een halve eeuw lang niets meer mee hebben gedaan. Gelukkig is een aantal sportscholen  inmiddels wakker geworden. Zij gebruiken de kinetische energie van hun klanten om de lichten te laten branden en de loopbanden te laten draaien.

Leuk weetje: Een fitnessapparaat wekt in 10 uur 4000 watt aan energie op – genoeg om 50 koelkasten van stroom te voorzien. Tijdens de drukke uurtjes is zo’n fitnesscentrum dus geheel zelfvoorzienend.

Kan je zo’n hometrainer ook zelf maken, vroegen we ons af. We deden wat research op het internet en kwamen een mooi zelfbouwproject tegen.

Boodschappenlijstje

Dit is wat je nodig hebt:

 • Fitness standaard
 • Fietsketting
 • Elektrische snoeren (voor motor en batterij)
 • Elektromotor (24 volt 200 watt)
 • Omvormer
 • De generator

Een elektromotor zet elektrische stroom om in beweging. Wij willen precies het omgekeerde: beweging omzetten in elektrische energie. Daarom drijven we de motor aan met een fietsketting. Hiermee wordt een elektromagnetisch veld opgewekt waardoor een stroom begint te lopen.

pedal-powered-schema

Batterij

We willen natuurlijk niet alleen licht tijdens het fietsen. Daarom maken we gebruik van een een batterij. Om te voorkomen dat de motor met de elektriciteit uit de batterij het fietswiel probeert aan te drijven, plaatsen we een diode tussen de motor en de batterij.

Omvormer

Een omvormer zetten we gelijkstroom om in 12 volts wisselstroom (DC naar AC).

Aandrijving

Aan de buitenkant van het wiel plaatsen we een extra vast tandwiel waarmee we de elektromotor aandrijven. Hierdoor wordt de generator ook aangedreven als je niet trapt, maar het wil nog wel draait. (We zijn zuinig met onze zelfopgewekte energie.)

Eventueel kan je een extra vast tandwiel aan de motoras bevestigen om de grip te vergroten.

Een andere manier om de bewegingsenergie van je over te brengen op je generator:

Fietstrainer

Een fietstrainer is een standaard waarmee je je fiets omtovert tot een hometrainer. Zo’n standaard is vaak voorzien van een roller die de weerstand van de straat simuleert. Deze weerstand heb je niet meer nodig, omdat je genoeg weerstand ondervindt van het elektromagnetisch veld van de elektromotor die je aandrijft.

Hometrainer

Nu je de weerstand hebt verwijderd, is er genoeg ruimte om de elektromotor te bevestigen via een houten plank. Tip: Monteer de onderdelen pas op de plank als je weet tot hoever de fietsketting reikt.

Doe-het-zelf

Natuurlijk is ieder zelfbouwproject anders. Afhankelijk van het type motor dat je kiest als generator, de fiets die je gebruikt en de fietstrainer. We zijn uiteraard erg benieuwd naar jouw project. Werkt jouw energiecentrale zoals je zou willen? Heb je er nog wat slimme variaties aan toegevoegd? Of werk je met een totaal andere constructie? Laat het ons weten en wie weet bloggen we er binnenkort nog over.

 

 

 

13 Comments
 1. Reply
  Frank 3 juli 2014 at 11:12

  In 2007 hebben we een soortgelijk project gedaan met een LifeFitness crosstrainier uit 1998, zo’n professionele uit de sportschool. Daarin zit gewoon een autodynamo die een aantal weerstanden van energie voorziet. Op het console stel je de zwaarte van je training in en daarmee stuur je meer stroom in de weerstanden. Met deze wetenschap hebben we een aantal configuraties getest. Al snel bleek dat een continu belasting van 100 Watt (voor het TL armatuur op 230V met omvormer, wat boven de crosstrainer hangt) al erg zwaar is om bij elkaar te trainen. Ook energie terugleveren in het net (via b.v. een solar inverter) bleek niet erg rendabel want door de galvanische scheiding die je moet aanbrengen i.v.m. de veiligheid ben je zo weer een hoop extra energie kwijt. Uiteindelijk leek ons het meest lucratief om via een laptopvoeding van 12 naar 15 volt (om een stabiele voedingsspanning te verkrijgen) een 22″ LCD TV-tje met Digitenne ontvanger te voeden wat we boven het console hebben gemonteerd. Hiermee kun je met je crosstrainer in de wei gaan staan en ondertussen toch lekker studio sport kijken. Met de energie die de TV verbruikte was het trainen prima een half uurtje vol te houden.

 2. Reply
  O.A. de Haan 3 juli 2014 at 10:46

  Beste lezer.

  Ik vind dit heel leuk maar het is natuurlijk niet nieuw.
  In de oorlog fietste men om de beurt om de kamer te verlichten, dat deden mijn ouders ook al, en in Alphen aan de Rijn lag er een omgebouwde vrachtschip in de haven met een auto dynamo van 12 volt die werd aangedreven door een windmolentje, de man woonde er alleen en kon zich goed redden, had een t.v. en koelkast en licht op 12 volt, jammer dat het vermogen 4000watt aangeeft, de meeste mensen kennen de wet van Ohm niet om het om te rekenen, al met al een leuk iets om te zien
  Groet
  Onno

 3. Reply
  Naam 26 juni 2014 at 12:18

  “Een fitnessapparaat wekt in 10 uur 4000 watt aan energie op”.

  “Watt” is geen eenheid van energie maar van vermogen en is per seconde.

1 2

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.