Mini-arcade powered by Raspberry Pi

mini-arcade

Als je een kind van de jaren 80 of 90 bent dan heb je vast ook broekzakken vol guldens opgestookt aan arcadespelen zoals Space Invaders, Pacman of – later – Mortal Combat. Velen maakten zelfs hun eerste stappen in de virtuele wereld op zo’n speelkast bij de lokale snackboer. Maar met de opkomst van gameconsoles verstoften…

…de arcadespelen en anno 2013 zie je ze praktisch nergens meer. En dat is jammer, want laten we eerlijk zijn: GTA 5 kan niet in de schaduw staan van zo’n retro 8- of 16-bit spelletje – van ‘games’ had nog niemand gehoord.

Daarom bouwt een beetje mancaver zijn eigen arcadekast. Op ware grootte of in het klein. Dat laatste deed Jeroen Domburg. Hij bouwde een mini-arcade powered by  – hoe kan het ook anders – een Raspberry Pi. In dit filmpje zie je hoe dat er uit ziet.

Dat wil jij toch ook? Wij hebben voor je uitgeplozen hoe je deze mini-arcade zelf bouwt.

Boodschappenlijstje…

 • Raspberry PI met een werkende Linux-install
 • Plexiglas – wij vinden het prima als je het liever polymethylmethacrylaat noemt – voor de kast
 • 2.4″ LCD met een ILI9325 controller
 • Een mini-joystick, bijvoorbeeld de Alps analoge mini-joystick
 • ATMega8 Microcontroller
 • Drukschakelaars voor de knoppenbediening
 • Twee laptopspeakers en een versterker (in dit project wordt een Texas Instruments TPA6017 gebruikt)
 • Voeding – Jeroen bouwt zelfs de voeding zelf met GSM-accu’s uit een oude Nokia (deze zijn compatible) en een  AVR Microcontroller

…en ff downloaden

 • Advanced MAME – Aracade emulatorsoftware voor je RPi
 • Mjoy – software om de joystick aan te sturen
 • vectorbestanden met het ontwerp van Jeroens plexiglas case-ontwerp vind je hier
 • Een driver om de LCD aan te sturen vind je op de website van Jeroen
 • Software voor de AVR microcontroller (als je ook de voeding zelf besluit te bouwen)

Stappenplan

Eerst is het zaak een LCD-schermpje te vinden voor in je arcade. In het project van Jeroen wordt een 2,4’’ touchscreen gebruikt – zonder de touchscreenfunctionaliteit overigens – die een resolutie van 320×240 kan weergeven. Omdat je RPi niet out-of-the box zo’n scherm kan aansturen is het handig een display aan te schaffen dat ILI9325-compatible is zodat je gebruik kan maken van de drivers die in Jeroens project  worden gebruikt.  Met die driver compileer je de Linux-kernel op je RPi.

Dan moet er een case gebouwd worden. Je kan het plexiglas-ontwerp van Jeroen – de vectorbestanden in de downloadlijst –  gebruiken of je bedenkt iets helemaal anders. De keuze is aan jou. Jeroen laat zijn case uitsnijden met een lasersnijder maar als figuurzagen meer je ding is: gewoon doen.

Voor de mini-joystick sloop je een controller van je Xbox of Playstation uit elkaar, of je koopt een kant-en-klare oplossing. De joystick en de druktoetsen worden aangestuurd door de ATMega8 waar je de Mjoy-firmware op hebt geflasht.

Voor geluidsoutput van de mini-arcade gebruikt Jeroen een laptopluidspreker en een versterker. Als je een laptop opoffert om de luidspreker uit te halen vind je op het moederbord van de laptop ook een versterker.

Misschien wel het meest tricky van het project is de voeding. Als je niet weet wat je doet kan het best gevaarlijk zijn om zelf een oplossing te bouwen met GSM-accu’s. Maar als je toch die route wil gaan: Jeroen laat je op deze pagina zien hoe je veilig een voeding bouwt met GSM-accu’s en een AVR-microcontroller die je via USB kan opladen.

De laatste stap is het installeren van Avanced MAME op je Raspberry Pi. MAME is een arcade-emulator. Er zijn inmiddels honderden ROMS te vinden van spellen waarmee je twintig jaar geleden de blaren op je vingers speelde. En daar was het natuurlijk allemaal om begonnen…

Succes met bouwen!

3 Comments
 1. […] vier draagbare Raspberry Pi consoles, over de 3D-geprinte NES of kijk nog eens naar deze supergave mini arcade machine. Misschien heb je zelf wel een spelcomputer gemaakt met behulp van Raspberry Pi. Laat het ons dan […]

 2. Reply
  flores 11 december 2013 at 10:51

  Het is raspBerry.. Niet rasperry..

  • Reply
   Martijn (redactie) 11 december 2013 at 14:50

   Hahaha oeps, onze blogger Gerrit Jan was nog niet helemaal wakker. We hebben het aangepast.

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.