Een DIY Shop Vac (werkshop stofzuiger) bouwen

Zagen in je werkplaats, mooi dat het kan als je er de ruimte voor hebt. Want niet iedereen is gezegend met een grote schuur of garage, laat staan dat je je eigen mancave hebt waar je vrolijk je eigen gang kunt gaan zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je vrouw en kinderen die naderhand ook graag weer bij hun spullen willen kunnen of steen en been klagen over jouw “klustroep”. Met je eigen shop vac voorkom je een hoop frustraties!

Stofzuigerzakken tekort

Heb jij nou een elektrische zaag met zo’n mooi zakje erachter, dat het vrijkomende stof en zaagsel opvangt? Dan weet je als doorgewinterde klusser… zo’n zakje blijf je aan het legen als je met een grote zaagklus bezig bent. Natuurlijk kun je ook je stofzuiger erbij houden. Lastig als je je handen vrij wilt houden voor je zaagklus. Je kunt natuurlijk iemand vragen om je te helpen, maar één probleem blijft hoe dan ook steeds terugkeren. En dat is het stof. Ook met een stofzuiger zul je merken dat je bij grote zaagklussen vaak de stofzuigerzak moet vervangen. Het loopt je de spuigaten uit. Maar geen nood, de oplossing is nabij.

Maak je eigen afzuiginstallatie (shop vac)

Met een professionele afzuiginstallatie ga je als een echte pro aan de slag met houtbewerking. Afhankelijk van de grootte van je opvangton, kun je eindeloos zagen, schuren en slijpen. Ideaal! Zo’n afzuiginstallatie maak je natuurlijk zelf.

Wat hebben we gebruikt?

 1. Een stofzuiger
 2. Een waterkluis of diervoedervat (verkrijgbaar bij watersportwinkels)
 3. Een cycloon (verkrijgbaar bij …)
 4. Koppelstuk (wij hebben deze mooie 3D-print gebruikt)

Bekijk het filmpje hierboven en maak je eigen workshop-vac, waarmee je een hoop ergernissen voorkomt tijdens je zaagklussen!

Laat je horen!

De gebruikte producten in deze video zijn gesponsord door Conrad.nl. Wil je meer zien van de Mancave, abonneer je dan op ons YouTube-kanaal en volg ons op Facebook!
Heb jij zelf misschien leuke ideeën voor een gaaf project dat je wel eens gerealiseerd zou zien? Of heb jij iets tofs gemaakt dat je graag met ons wilt delen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

4 Comments
 1. Reply
  Thijs 23 maart 2017 at 18:52
 2. Reply
  J. Pietersma 6 februari 2017 at 20:33

  Interessant. Zelf heb ik onlangs een schuurtje gebouwd om in te klussen. Hier heb ik meteen een stofzuigersysteem aangeschaft, zodat ik op een snelle manier van al dat stof weg ben. Werkt ideaal! Is natuurlijk wel voor minder hoeveelheden.

 3. Reply
  Slofke 15 januari 2017 at 05:32

  leuke post,

  waar kun je deze cycloon bestellen?

  • Reply
   HK 7 februari 2017 at 23:34

   vroeg ik me ook af.
   antwoord: via Ebay, uit China (22 euro) of Hongkong (32 euro, weet niet of die groter is)

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.