DIY fotografie: Pan & Tilt met Wii Nunchuk-besturing

pantilt

Jangeox behoort inmiddels tot de vaste Blog ’t Zelvers hier op Mancave. Dit keer wilde hij iets leuks doen met servo’s en een Wii Nunchuk-controller. Het resultaat is een pan & tilt systeem dat gebruikt kan worden om welk fototoestel of welke videocamera dan ook vlotjes te bewegen met een Wii-controller.

“Ik had wel eens vaker Youtube-filmpjes gezien van een pan & tilt systeem waarmee je een kleine camera kan bewegen. Ook het feit dat je dat met een Wii Nunchuk-controller kan besturen die aan een Arduino hangt, was niet nieuw voor me. Maar ik wou graag een universele oplossing voor alles wat op een statief past. In de praktijk wou ik zowel mijn videocamera als mijn digitale spiegelreflexcamera besturen met servo’s.

pantilt

Let wel: die laatste werpt behoorlijk wat gewicht in de schaal, zeker als je weet dat zo’n toestel een arsenaal aan lenzen heeft. Een arsenaal heb ik niet in huis, maar het verschil tussen de kortste lens (voor macro-opnames) en de telelens is van dien aard dat je pan & tilt-systeem samen met je statief zou omvallen als het zwaartepunt niet verstelbaar is.

Het ontwerp

Ik kwam op de proppen met dit ontwerp en het beantwoordt aan alle behoeften: elk toestel dat op een statief past, past ook op het pan & tilt systeem. Je plaatst de constructie op je statief en bovenaan is er een glijder voorzien met een standaard schroefbevestiging waar de meeste fototoestellen en camera’s mee uitgerust zijn. Afhankelijk van het gewicht van de lens die je op je toestel plaatst, kan je het naar voor of achter verschuiven. Zo blijft het zwaartepunt netjes in het midden en zo kunnen de toch al best krachtige servo’s echt alle situaties aan.

Pantilt schema
Klik voor vergroting

Let wel, de keuze voor servo’s in de constructie beperkt de nauwkeurigheid en bijvoorbeeld een timelapsefilmpje maken met een panbeweging zit er wellicht niet in omdat je daar best een stappenmotor voor kiest. Nu was het maar om één ding te doen: is alles sterk en snel genoeg om het fototoestel met de grootste lens zo snel te laten bewegen dat het de Nunchukbeweging van je hand echt kan volgen. En ja , dat kan dus:

De servo’s op volle kracht

Meer info

Ik heb alle technische info verzameld op mijn blog, ook de Arduino sketch kan je downloaden. Ik kies er sinds een tijdje voor om dat in het Engels te documenteren. Ik wil graag vertaalwerk vermijden van de respons die ik krijg op Youtubefilmpjes. Meer info vind je op deze softwarepagina, voor info over de constructie en de elektronica kan je terecht op deze hardwarepagina.

Vind je dit een gaaf project? Laat het jangeox weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

Heb jij ook een tof DIY project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

7 Comments
 1. Reply
  mart 19 maart 2014 at 20:56

  Leuk,zou ik willen nabouwen, maar is er ook een echt schema van dit ontwerp?

  Want ik ga natuurlijk niet een experimenteer bordje onder mijn camera hangen, en als de zener niet nodig is waarom dan nog het bordje er tussen?

  Ik zou dit uiteindelijk via een tablet willen besturen..

  Misschien heeft iemand dat al gedaan?

 2. Reply
  Snufie 21 februari 2014 at 11:49

  Dag JanGeox,

  Puik ontwerp, maar ik zie twee belangrijke verbeterpunten.

  Een van de allerbelangrijkste criteria voor een Pan & Tilt systeem is zijn stabiliteit. Als ik het filmpje zie dan mis ik dit volledig.

  Als men het niet alleen wil gaan gebruiken om in een horizontale of een vertikale manier het fototoestel of de camera te bewegen en men het dus als een volwaardige Pan & Tilt systeem wil gebruiken dan moet dit geoutomatiseerd worden. Men gaat dan in rijen en kolommen meerdere foto's maken die nadien in bvb. een panorama gaan gestitched worden. De bediening kan dan best gebeuren vanuit reeds bestaande app's voor smartphones via Bluetooth of Ad-Hoc Wifi.

  Een ander belangrijk punt (voor pan & tilt) is dat het nodale punt van de lens steeds in de vertikale as van het het draaipunt moet zitten.

  • Reply
   Dani Van Mieghem 21 februari 2014 at 12:24

   Ik denk inderdaad dat de stabiliteit en het "wiebelen" voornamelijk met de snelheid van bewegen te maken hebben. Maar zoals de ontwerper aal aan gaf : om het echt nauwkeurig (en stabile) te maken zou me met steppermotoren moeten gaan werken. En eigenlijk (om je tweede punt te nemen) zou het beste van al zijn dat je voor elke camera of fototoestel een "op maat gemaakte" kooi zou hebben, die je dan in een universele supportkooi monteert, waarbij elke configuratie eijn draaipunt precies in het brandpunt van de opgezette lens heeft. Maar dat wordt een hels karwei als je meerdere toestellen hebt. Ik vind dit als experiment op zich al een hele fraaie realisatie. je moet er je maar aan zetten !

  • Reply
   JanGeox 21 februari 2014 at 12:20

   Je opmerking van instabiliteit is terecht, Snufie. Ze is wel enkel veroorzaakt door de snelle beweging met de Nunchuk en dit is dan ook slechts een testontwerp om de kracht en snelheid te testen. De servo's zijn wel degelijk stabiel genoeg om foto's te stitchen, want een test met 10 foto's gaven goede resultaten. De Nunchuk zou enkel de bedoeling hebben om de begin en eindposities van de loop aan te geven. Ik heb nu enkel getest met 10 foto's naast elkaar met de telelens en dat lukt prima. De Arduino bestuurt dan de servo's, niet de Nunchuk. Bediening via bestaande app's, dat gaat mijn petje te boven 😉

 3. Reply
  Dani Van Mieghem 21 februari 2014 at 10:42

  Heel interessant en leuk, maar ik mis wel iets : je zou eigenlijk ook je zoom functie van het toestel moeten kunnen bedienen, alsook het "afdrukken". Technisch is dat natuurlijk niet zo makkelijk te realiseren.

  Sowieso al "hoedje af" voor dit project. Ik ben een tijd geleden met iets gelijkaardigs bezig geweest maar dan met kleinere servo's en een webcam voor het "bewaken" van een schaduwstation op mijn miniatuur treinbaan. Het nunchuck idee is super, ik gebruikte gewoon een analoge joystick. Dus bedankt voor de inspiratie !

  • Reply
   JanGeox 21 februari 2014 at 10:56

   ik bedoelde dus 'zoomen' is moeilijk in mijn vorige antwoord, niet scherpstellen (dat lukt dus al wel, zoomen nog niet)

  • Reply
   JanGeox 21 februari 2014 at 10:54

   Ik deel je bezorgdheid en één deel van je vraag is inmiddels uitgevoerd: er is een relaisbesturing aanwezig (de pinnetjes waren al voorzien op de foto op de hardwarepagina). Op dit moment kan je scherpstellen met de bovenste wii-knop en de foto nemen met de onderste knop.

   Scherpstellen is moeilijk omdat het niet universeel kan (het moet ook op elke lens passen) maar voor mijn toestel en lenzen zoek ik nog naar een oplossing met een kleine stappenmotor.

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.