Mancave

Random Mancavator (Klik om te verversen)

Doe eens gek, bedenk een robotstofzuiger-hack!

di 6 december 2011, 4.343 views

robot-stofzuiger-hacks

We kennen ze allemaal wel, die robotstofzuigers die op eigen houtje je mancave ontdoen van chipsresten, kruimels van shoarma en hier en daar een verdwaald stukje groente. Dat ze schoonmaken is leuk, maar weet je wat het mooiste is van die dingen? Dat ze te hacken zijn! Check deze vette toepassingen en je krijgt meteen inspiratie om je eigen robot te pimpen…

Het verkooppraatje is mooi, over de oplaadbare stofzuigerrobot (of robotstofzuiger, wat jij wilt) die automatisch de vloer schoonmaakt voor je: “De praktische voorbumper met sensoren omzeilt eventuele obstakels”“De verwijderbare steun voorzien van een doek, maakt perfect afstoffen van harde oppervlakken zoals vloeren, tegels, linoleum, etc. mogelijk.” Oké, maar nu gaan we het even over de leukere mogelijkheden hebben van deze dingen: hoe kun je ze hacken en wat kun je er dan allemaal mee?

Pest je huisdieren en kinderen

kat-robotstofzuiger

Je weet hoe de meeste mensen reageren op robotstofzuigers: ze vinden ze eng, onvoorspelbaar en praten zelfs tegen ze. (“Hé, ga eens aan de kant, ik sta hier!”) Dan is het natuurlijk altijd leuk om te kijken hoe huisdieren reageren op zo’n apparaat. Sommige katten voelen zich ineens helemaal de man in huis en durven dan ook best stoer te doen tegen de pitbull waarmee ze een baasje delen. En dan zijn er ook nog de engineers die bedacht hebben dat ze een hamster de controle geven over een robotstofzuiger. Door in zijn speelbal te bewegen bepaalt de hamster de snelheid en richting van het apparaat.

Van dieren gaan we door naar kinderen, die ook lawaai maken en aandacht vragen. Logische overstap toch? Hacker Ron Tajima bedacht een manier om tegelijkertijd zijn huis automatisch te stofzuigen en zijn pasgeboren zoontje te vermaken. Hij maakte van de stofzuigerrobot een rijdende wieg (oké, in primitieve vorm) inclusief Star Wars-slaapmuziekje. The Force is strong in this young Skywalker!

Pac-Man sucks!

Overigens had Ron Tajima eerder al een gave hack bedacht: hij had zijn robotstofzuiger omgetoverd in een Pac-Man met behulp van 448 LEDs en een SH2 MPU control unit. Een stel andere hackers raakte daardoor geïnspireerd en maakte er een computerspel in het echt van, met een gele Pac-Man en de vier gekleurde spookjes. Pac-Man sucks… maar dan letterlijk! Op hun website kun je alles vinden over de hardware en software die ze gebruikt hebben. Check hier hoe het er uitziet: