Doe eens hip: schaf een ionisator aan!

Doe eens hip: schaf een ionisator aan!

Je hebt vast wel eens iemand gesproken die het had over zijn nieuwe ionisator en hoe dit apparaat de gezondheid van het hele gezin verbeterde. Wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen is er nog niet op dit moment, maar in theorie zou zo’n ionisator best goed kunnen werken. Zeker voor mensen die last hebben van pollen en sigarettenrook. En jij hebt geen last meer van de ranzige aanbaklucht van die keer dat je zelf weer eens een ei trachtte te bakken toen je vrouw met haar vriendinnen een weekend weg was…

Elektronen sproeien

Eerst de technische uitleg: een ionisator brengt op atomair niveau een elektrische lading aan op deeltjes. Een ionisator kan in huis gebruikt worden om het aantal stofdeeltjes in de lucht te verminderen. Dit kan op verschillende manieren, aldus Wikipedia:

Eén van de manieren om de lucht te ioniseren is om het apparaat elektronen de lucht in te laten ‘sproeien’ door een negatieve hoogspanning op een naald te zetten. De elektronen hechten zich aan zuurstofmoleculen. Over wat daarna gebeurt zijn twee gangbare theorieën. Volgens de ene theorie hechten de geladen zuurstofmoleculen zich aan stofdeeltjes in de lucht, waarna deze in de omgeving neerslaan doordat ze een elektrische lading hebben. Volgens de andere theorie zijn schadelijke stofdeeltjes positief geladen wat geneutraliseerd wordt door het negatief geladen zuurstofmolecule.

Losse ionisator of ioniserende spaarlamp?

Meestal is een ionisator een apparaat dat uitsluitend ioniseert. Maar er is ook een manier om te vermijden dat je zo’n bakbeest in je kamer (of mancave) moet zetten. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om ioniserende spaarlampen aan te schaffen. Die zorgen voor schoon licht én een schone lucht tegelijk!

Hier twee filmpjes over ioniserende spaarlampen. Het zijn er twee, zodat je niet denkt dat we reclame willen maken voor een bepaald merk… 😉

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.