Doordraaien op de kermis?

modelbouw kermis

Als modelbouwer ben je eigenlijk verzamelaar van het leven. Complete landschappen van dagelijkse taferelen, van treinen en auto’s, huizen en tunnels en de hele levende kermis eromheen. Als ware je een godheid heb je controle over het reilen en zeilen van de wereld in miniatuur. Maar… draaien sommigen niet een beetje door?

Almachtig

Het houdt je van de straat, daarover geen twijfel. In je mancave kun je jaren achtereen werken aan de perfecte wereld waarover jij zelf de almachtige alleenheerser bent. Een verlicht despoot, die echter wanneer het eten op tafel komt of Studio Sport begint, zonder pardon en onverbiddelijk bruut de stekker eruit trekt. Alle leven verdwijnt, het licht gaat uit, de wereld staat stil. Wat een macht!

Duiven

Het mooiste is wel controle over de kermis. Geen wonder dat modelbouwers zich daar met zo veel geestdrift op hebben gestort (kijk maar eens naar onderstaande filmpjes). De essentie van een kermis is immers leven. Van waaghalzen vol vrolijke paniek in adembenemende attracties, van verliefde stelletjes die als tortelende duiven om elkaar heen draaien, van kinderen die zich een suikerkick schransen. En van techniek. Want al die stellages, lichtjes en aandrijvingen zijn een ware orgie voor wie zich verlustigt aan ontwerpen, schilderen, assembleren en precisie-installatiewerk. Wie over deze wereld heer en meester is, heeft de macht over de knop die het grootste contrast denkbaar in werking zet. Ineens is alle leven bevroren, worden de kleuren grijs in het donker, is de muziek alleen nog een echo in de stilte. Ik word er poëtisch van!

Penalty

Draaien deze kermisklanten door? Nu ik er zo over nadenk: nee. Want het is toch ongelooflijk mooi en menselijk om een wereld te scheppen die overzichtelijk en beheersbaar is? Een geruststellend idee, wanneer je een halfuur later in spanning voor de tv zit en die duurbetaalde snotneus schiet de beslissende penalty over het doel…We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.