Doppler-peiler 2.0 (primeur)

Doppler-peiler 2.0 (primeur)

Een tijdje geleden hebben we geblogd over de Radiokampweek, een week vol hobby-activiteiten met als rode draad radiotechniek, georganiseerd door de Vereniging van RadioZendAmateurs (VRZA). Onze aandacht ging vooral uit naar de Doppler-peiler, die de deelnemers daar zelf in elkaar zetten. Door de grote animo visten veel mensen achter het net, maar ook zij kunnen de Doppler-peiler nu zelf maken. Remon (PA1RUM), ontwerper van dit apparaat, legt je in deze blog ’t zelf-post precies uit hoe deze in elkaar zit, inclusief bouwschema en onderdelenlijst. Hiermee heeft Mancave de primeur! > Update 17-10-2014: bouwplan en hex files bijgewerkt >

Dit jaar was er ook weer een uitdagend bouwproject, wederom mogelijk gemaakt door onze vaste sponsors, waaronder Conrad Electronic (componenten en behuizing). Het project voor dit jaar was een Doppler-peiler met zeer goede technische eigenschappen en leuke extra opties. Voor de nieuwkomers zal ik eerst uitleggen wat je met een Doppler-peiler kunt doen, want dat zal niet voor iedereen duidelijk zijn.

Met een Doppler-peiler kun je door middel van het meten van fase- en looptijdverschillen de richting van een zendsignaal bepalen. Dat wordt gedaan met een aantal antennes die in een cirkel zijn opgesteld. Dat kunnen er 4, 8, 16 of zelfs meer zijn. In dit ontwerp houden we het, vanwege de complexiteit, op 4 stuks. Je hebt dus 4 antennes nodig voor dit project. Belangrijk is daarbij dat de antennes allemaal exact hetzelfde zijn. Ook dienen de kabels exact even lang te zijn i.v.m. de looptijdverschillen naar de peiler. Neem antennes die geschikt zijn voor de frequentie die je wilt gaan peilen, dat geeft de beste resultaten. Daarnaast heb je een ontvanger nodig waarmee je het te peilen signaal gaat ontvangen. De audiouitgang van de ontvanger wordt vervolgens aangesloten op de Doppler-peiler.

De peiler is getest van 50 tot 600 Mhz. Door deze breedbandigheid is hij niet alleen voor 2m te gebruiken, maar ook voor bijvoorbeeld 70cm. Naast de welbekende ‘kompasroos’, opgebouwd uit 32 led’s, is de peiler voorzien van een audiometer, zodat tijdens het rijden het audioniveau goed in de gaten gehouden kan worden. Tot slot is de peiler voorzien van een PC-aansluiting voor het koppelen van een laptop. Als optie kan er een GPS-ontvanger aangesloten worden waardoor naast peilrichting de positie en rijrichting ook bekend zijn. Door gebruik te maken van Google Earth kunnen zo de peilingen met vectoren op de kaart worden weergegeven. Meerdere van deze vectoren op de kaart geven zo de locatie van de zender aan. Voor deze extra optie is overigens geen internetverbinding noodzakelijk tijdens het peilen. Kaarten kunnen namelijk vooraf worden ‘gecached’ op de laptop.

switcher-aansluitingen

De schakeling is opgebouwd rond twee microprocessoren. De eerste processor is verantwoordelijk voor de feitelijke peiling en geeft de gepeilde data door naar de tweede processor. Deze zorgt voor de aansturing van de kompasroos en de communicatie met de PC voor het weergeven van de peiling in Google Earth. In de schakeling wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige filters met Maxim IC’s, HP PIN diodes en een ‘switching capacitor’-filter.

Veel plezier met dit project!
PA1RUM


Bouwplan

Download het bouwplan met onderdelenlijst (PDF)

Plaats alle Conrad-onderdelen in je winkelwagen
(in de onderdelenlijst zie je wat je nog meer nodig hebt)

Printplaatontwerpen, hex files etc.

Aan de hand van de printplaatontwerpen en de epoxide printplaat maak je ook deze zelf. Zie ook deze handige blogpost over printplaten maken. De ontwerpen en andere benodigdheden, zoals de hex files voor de microcontroller en het programma GoogleHunt, kan je hier downloaden (zip).

38 Comments
 1. Reply
  PA2RUS 15 september 2011 at 11:00

  Hallo Piet,

  Gert schrijft het mooi op, maar het is natuurlijk voor het doen van radio-experimenteel onderzoek. En dan met name om op experimentele basis de richting te kunnen bepalen van een zendende bron. 😉

  73 Martin

 2. Reply
  PA2RUS 15 september 2011 at 10:38

  Wat fijn dat deze bestanden nu ook beschikbaar zijn! Dit is naar mijn idee een heel leuk bouwproject voor op de clubavonden, maar ook gewoon voor de thuisbouwer!

  Nu nog op zoek naar een goede printboer die deze mooie printen kan maken 🙂

  @PA1RUM: Hartelijke dank voor de bestanden!

  55/73 Martin – PA2RUS

  • Reply
   Gert PD0... 15 september 2011 at 10:46

   Martin,

   Als het lukt om voor een mooi prijsje k&k printen beschikbaar komen ga ik is praten binnen onze club om het gezamelijk te bouwen.

   Gert

 3. Reply
  Gert PD0... 15 september 2011 at 10:34

  Piet je had het al geraden, vossejagen. Maar ook uitpeilen van niet licentiehouders die illegaal op onze banden zitten.

  De "ballonvossejacht" moet je maar 's opzoeken met bvb google.

  Gert.

 4. Reply
  piet p 1 september 2011 at 10:18

  Goedendag!

  Ontzettend leuk te zien en lezen, hoe de techniek zich ontwikkeld.

  Ik als voormalig marconist smul hier van.

  Maar wat ik mij afvraag is waar wordt deze doppler voor gebruikt?

  Als oud marconist had ik veel contacten met"legale'zendamateurs, maar ook met ilegale 27mc-ers in die tijd. Bekend is ook dat die laatste groep s.g vossenjachten hielden, waarbij een doppler best wel handig had kunnen zijn.

  Aan boord, hadden wij ook een doppler, die gebruikt werd voor b.v. het uitpeilen van SOS signalen.

  Mijn vraag is dus, waar gebruikt u hem voor?

  Ik ben al jaren geen marconist meer, en heb mij op mijn andere hobby gestort, het vliegen.

  Met vriendelijke groet;

  Piet.

 5. Reply
  Rob 30 augustus 2011 at 23:56

  Ik ben benieuwd wanneer de printen leverbaar zijn. Dit gaat toch wel gebeuren?

  • Reply
   Frank (redactie) 1 september 2011 at 10:00

   Er staat een link naar het ontwerp van de printplaat in de laatste alinea, zodat je hem zelf kan (laten) maken.

 6. Reply
  Sven 28 augustus 2011 at 16:46

  Wow, geweldig! Dit is een van deze moet-ik-maken-projecten. Ik hoop mijn xyl ontdekt het niet. 😉

 7. Reply
  Ale 28 augustus 2011 at 11:46

  Harstikke mooi, we kunnen los

 8. Reply
  Bert 21 augustus 2011 at 01:46

  Oh ja, de hex files (liefst met de source code) voor de microcontrollers ontbreekt nog. 😉

  Verder super gedaan hoor PA1RUM!

 9. Reply
  Bert 21 augustus 2011 at 01:37

  Geweldig!!!

  Het bestel lijstje bij conrad geeft bij mij aan dat er honderden weerstanden besteld dienen te worden. Dat de totale prijs dan >100 euro voor losse onderdelen is dan verklaarbaar, maar niet correct geloof ik.

  Verder vooral hulde voor het project!

  • Reply
   Frank (redactie) 23 augustus 2011 at 12:20

   De link is aangepast, 15 setjes van 100 was inderdaad wat overdreven;-). Het ontwerp van de printplaat komt er ook aan, de hex files gaan we achteraan. Alvast veel bouwplezier!

 10. […] 19 augustus: Het bouwplan van de Doppler-peiler (V2.0) staat online! VN:F [1.9.2_1090]Rating: 0 (from 0 votes)Radiokampweek 2011: Bouwproject […]

1 2 3

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.