Draadloos geluid overbeamen met je DIY laser communicator

Draadloos communiceren via een laserstraal. Het kan. In 15 minuten bouw je je eigen gadget met een goedkope laserpointer. Maar er is meer mogelijk. Video’s streamen bijvoorbeeld, of het internet opgaan. ‘Beam me up Scotty.’

Foto: MakeMagazine

Communicatie via een laserstraal. Het klinkt als Science Fiction. Maar niets is minder waar. Want niemand minder dan onze vriend Alexander Graham Bell (je weet wel, die van de telefoon) deed in 1880 zijn eerste experimenten met een soortgelijke techniek.

Photophone

Met de Photophone bracht Bell ruim 130 jaar geleden de eerste draadloze telefoonverbinding tot stand. Met een lichtstraal wist hij stemgeluid te transporteren over een afstand van 213 meter.

Bell was supertrots. Dit was zijn grootste uitvinding ooit, grootser dan de telefoon. Helaas raakte de Photophone in de vergetelheid. Want tja, erg handig was de telefoon niet. De Duitsers probeerden het in de Tweede Wereldoorlog nog wel met hun Lichtsprechgerät 80. Maar daarmee wonnen ze de oorlog niet.

Een DIY-photophone

Met een goedkope laserpointer of laserpen maak je in een handomdraai je eigen photophone. Het werkt echt supersimpel. Het audiosignaal van je microfoon wordt omgezet in een lichtsignaal. Een lichtgevoelige cel zet het licht van je laserstraal weer om in elektrische geluidsignalen.

DIY photophone

Wat heb je nodig?

 

Onderstaand filmpje laat zien hoe je hem maakt (zie ook makeprojects.com).

Je kunt natuurlijk ook muziek beamen.

Internet via de laser

Een laser communicator werkt eigenlijk als een glasvezelkabel, maar dan zonder de kabel. Het is dus ook mogelijk om breedband internetverbindingen (10 Mbit/s) op te zetten. Deze techniek wordt ook wel RONJA (Reasonable Optical Near Joint Access) genoemd. Ideaal om snel internetverbindingen op te zetten in gebieden waar (nog) niet de juiste infrastructuur aanwezig is.

De maximale afstand is 2 tot 3 kilometer, al zijn er ook verhalen van radioamateurs die claimen met ‘high-intensity’-LED’s een verbinding over 278 kilometer tot stand te hebben gebracht.

En dan ontvouwt er zich ineens een wereld van mogelijkheden. Alhoewel: een zwerm spreeuwen voor je straal en je verbinding valt weg. En ook het weer moet wel een beetje meezitten. Mist, regen en sneeuw zijn al gauw vervelende stoorzenders. Dus wel eerst even buienradar checken voor je het internet op gaat.

3 Comments
 1. Reply
  Lange wapper 5 mei 2012 at 23:07

  Als er dan EINDELIJK (na mààànden) iets wordt gepresenteerd dat de eenvoudige amateur aanspreekt, is het in het engels….

 2. Reply
  Matthijs 3 mei 2012 at 08:53

  Als je buienradar moet checken, dan moet je toch ook het internet op! XD

  • Reply
   Rob 17 mei 2012 at 04:27

   Nee hoor, ik kan dat ook op mijn TV zien. Ik heb een goede provider die me dat gratis aanbiedt.

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.