Een berg schroot? Nee, een gigantische robot!

schroot-robot

Het kostte hem zo’n €18.500, maar hij is er trots op. Tao Xiangli, de 38-jarige Chinees, bekend van de zelfgebouwde onderzeeër, heeft weer een nieuw enorm project voltooid. Bijna een jaar lang was Tao bezig met zijn grootse project: een gigantische robot. Hij speurde markten af op zoek naar onderdelen en bracht uren door op zijn kleine kamer en dito buitenplaatsje. Wat je ook van zijn robot vindt, de Chinees dwingt door zijn volharding en creativiteit wel respect af.

robot-binnenwerk

DIY, maar dan anders

Tao’s heeft zijn immense robot gebouwd met materialen die hij allemaal tweedehands op markten kocht. Het is bijna onvoorstelbaar dat Tao op zijn mini-kamertje in Peking een bijna twee meter lange robot bouwde. Dit is dan ook geen gewone DIY meer, maar meer DIYO (do it yourself obsessed). Zeker als je weet dat de schroot-bot bijna 225 kilo weegt en bestaat uit zo’n 110 onderdelen en 3000 draden. De schroot-bot kan zelfs zijn been optillen, zijn nek bewegen en je een ijzeren handdruk geven. Ook zou hij in staat zijn om door middel van IR menselijke bewegingen te imiteren. Tao heeft de robot opzettelijk kaal gelaten, zodat goed te zien is waar hij van gemaakt is. De neon-strips die over de robot lopen zijn puur ter versiering van de robot. Je mag ervan vinden wat je wilt, maar Tao verwoordt onze gedachtes prima. Hij zegt: “He’s ugly, but he’s kind of awesome”.

werken-aan-de-schroot-robot

Tao Xiangli werkt aan zijn robot in zijn kleine ‘tuintje’

Waar doet ‘ie dat toch van?

Het bedrag dat Tao spendeerde aan zijn veredelde DIY project is geen kattenpis. Menigeen vraagt zich dan ook af hoe deze voormalige bouwvakker, beveiliger, fruitverkoper en ober nu fulltime uitvinder kan zijn. Waarschijnlijk ligt een deel van het antwoord besloten in Tao’s onderzeeër. Deze werd namelijk niet alleen wereldnieuws, ook kon Tao hem verkopen aan Shanghai Expo 2010, waar hij werd geëxposeerd tijdens de tentoonstelling ‘China’s peasant inventors’. De uitvinder doet naast zijn grote, ook wat kleine projecten om goed in de slappe was te blijven zitten; hij ontwikkelde bijvoorbeeld golfclubs en legale satelliettelevisie voor PC’s.

schroot-bot

Gouden bergen?

Na de onderzeeër dacht men dat we nooit meer wat zouden horen van Tao. Nu hij het tegendeel heeft bewezen, verwachten we dat dit niet de laatste keer is dat Tao wereldnieuws wordt met zijn uitvindingen. Het is duidelijk een bevlogen vent die al van jongs af aan bezig is met uitvinden en creëren. Ook zegt hij zelf de drang te voelen om anders te zijn en om zijn talenten te laten zien door dingen te creëren in plaats van ze op een CV op te sommen. Hij voorspelt in ieder geval een gouden toekomst voor zichzelf, want voor elke creatie en uitvinding vraagt Tao patent aan. Onrealistisch? Waarschijnlijk. Blij met wat hij doet? Absoluut.

Wil je meer lezen over Tao Xiangli en zijn bouwwerken? Kijk dan op Rocketnews, EnglishEastday, OddityCentral, of lees dit Chinese artikel over de ‘peasant inventors’.

2 Comments
  1. Reply
    Nanette 25 november 2017 at 15:46

    Waanzinnig! Dit is wel wat anders dan het “gebruikelijke” schroot zeg. Mooi om te zien hoe mensen hun creativiteit in iets tastbaars om kunnen zetten

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.