Mancave

Random Mancavator (Klik om te verversen)

Efteling-attracties in miniatuur: Meisje Met De Zwavelstokjes

do 12 mei 2011, 11.310 views

Efteling-attracties in miniatuur: Meisje Met De Zwavelstokjes

Technische snufjes uit pretparken zo goed mogelijk nabouwen: wij blijven het leuk vinden. Modelbouwer Rick van Riel blogde eerder al over zijn Efteling-attracties in miniatuur en nu is de beurt aan Dave Uittenbogerd, die zich aan Het Meisje Met De Zwavelstokjes heeft gewaagd. Via onze Blog ’t Zelf-pagina doet hij verslag. “Het grappige is dat ik helemaal geen opleiding heb gevolgd voor deze technieken. Ik ga graag zelf op onderzoek uit.” Zo horen wij dat graag!

Het project van Het Meisje Met De Zwavelstokjes is ongeveer in 2007 begonnen. Ik was geïnspireerd door de reiskoffers met scènes in het spoorwegmuseum. Daarin zie je videobeelden (mensen) die voor een decor lopen dat echt en tastbaar is, door middel van Pepper’s Ghost-projectie. Deze techniek gebruikt Het Meisje Met De Zwavelstokjes uit de Efteling ook om de visioenen die het meisje krijgt te visualiseren.peppers_ghostIk ben het project begonnen met originele bouwplattegronden van het sprookje. De hoogte van de decors heb ik zelf moeten uitzoeken omdat hier geen tekeningen van beschikbaar waren.

DSC_5635

Nadat de decors klaar waren, ben ik begonnen met de techniek. Er waren een aantal zaken van belang voor het slagen van het sprookje: het meisje moest bewegen, haar zwavelstokje moest oplichten, de jongen moest zich tonen vanachter de pomp, de muziek moest gehoord worden, het verloren schoentje moest uitgelicht worden en de visioenen moesten natuurlijk getoond worden alsof ze door de lucht zweefden. En alsof dat nog niet alles was moest alles nog eens volledig automatisch kunnen draaien.

DSC_5648klein

En daar kwam een heel belangrijk punt: de aansturing van het geheel. Gelukkig kwam ik na een lange zoektocht uit op de website van een Nederlandse programmeur die een showcontrol-programma heeft gemaakt voor zijn opleiding. Zijn programma TJShow bleek de oplossing te zijn voor dit project. Hij stelde me zijn software ter beschikking omdat hij het een erg gaaf project vond.

DSC_5671_2

TJShow werkt met het DMX protocol, wat ook gebruikt wordt voor lichtsturingen in discotheken. De software zendt een signaal uit via USB, dat wordt omgezet naar DMX door een USB-DMX dongle. Het DMX-signaal wordt vervolgens verstuurd over een 3-aderige lijn. Een DMX-ontvanger pakt het signaal op het ingestelde startadres en voert de acties uit. Zo zijn er 3 DMX-ontvangers verwerkt in het project, 1 Servocontroller voor 8 servo’s en 2 Demux-controllers die de verlichting (led’s en microgloeilampjes) kunnen dimmen. De software stuurt ook het geluid en de video aan. Op deze manier worden alle bewegingen en verlichting netjes ‘in sync’ aangestuurd.

DSC_5665

De bewegingen van het meisje waren het lastigst. Dit komt omdat het poppetje maar 5 cm klein is. Toch wordt ze aangestuurd door 3 servo’s. Eén microservo voor de beweging van haar arm, één voor beweging vanuit haar knieën en één voor de beweging vanuit haar heupen. De twee laatste zijn bevestigd onder het decor en met trekstangetjes verbonden aan het meisje.

Op het moment van schrijven is het project nog niet helemaal klaar; een deel van de video moet nog worden opgenomen. Maar je kunt op het filmpje een goede indruk krijgen hoe het geheel in elkaar steekt. Op de website die ik voor dit project gemaakt heb, kun je duidelijk alle techniek zien.

reacties (9)

 1. Erik op 30 november 2015

  Mooi gemaakt!
  Echter werkt de projectie niet met de Peppers Ghost Projectie. Dit gebeurt bijvoorbeeld wel bij de herberg.

  In strijd met de regels Reageer
 2. Fokko op 5 april 2012

  Geweldig! Ben zelf zeer gecharmeerd van de efteling en zijn technieken en wanneer dit ook nog eens omgezet wordt naar modelbouw maatstafen gaat mijn hart nog sneller slaan. Toppie… te gek voor woorden, vooral dat Showcontroller programma. Misschien ook wel wat voor de modelspoortrein in H0!

  Ben benieuwd naar verdere resultaten en wens de bouwer, Davy Uittenbogerd, veel plezier en wijsheid met zijn project!

  Zal zeker met regelmaat even de vorderingen bestuderen!

  In strijd met de regels Reageer
 3. haertse op 23 februari 2012

  Wat een geweldig voor stelling

  Ik wilde dat ik dit ook kan maken

  Ik maak zelf miniaturen schaal 1 op 12 maar die zijn niet zo geweldig als deze

  In strijd met de regels Reageer
 4. » Mancave flitst door het jaar (jaaroverzicht 2011) » Mancave op 28 december 2011

  […] Rick van Riel met zijn zelfgemaakte Efteling-attracties […]

  In strijd met de regels Reageer
 5. PooH op 22 november 2011

  Prachtig gemaakt, alleen waarom kan ik dat filmpje niet bekijken, allemaal blokjes in beeld?
  Is de afstelling dan fout of mijn laptop te nieuw?

  In strijd met de regels Reageer
  1. Davy Uittenbogerd op 23 november 2011

   Je kunt ook op de website, http://www.zwavelstokje.nl kijken og hier een directie link naar het filmpje op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=5D1khJ_xzkw&fe

   In strijd met de regels
 6. Blog ‘t Zelf: De derde ronde » Mancave op 12 juli 2011

  […] DIY Elektronische katapult (Door BoomTakZaag): 3221 Zwaailampen op je auto (Door Ehlhobby): 4849 Meisje met de zwavelstokjes (door daaf1984): 5779 DIY Zolderbioscoop (door fdonkers): 2340 Zelfbouw rallymonster (door Roxy): […]

  In strijd met de regels Reageer
 7. tim op 4 juni 2011

  wooowwwww

  tegek mooi, maar hoe heb je die ghost effect gemaakt,

  met een lamp offzo

  als iemand het weet, wil je dat terug E-mail

  In strijd met de regels Reageer
 8. Tom op 12 mei 2011

  Topwerk dit! Ik heb het in het echt mogen bewonder. Al meerdere malen zelfs! Echt een stukje vakwerk dit.

  In strijd met de regels Reageer

Reageer

(spelregels)

Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.