Elektrische fietsen zijn pas gaaf …als je ze zelf maakt

zelfbouw elektrische fietsen

De laatste tijd worden we doodgegooid met propaganda voor elektrische fietsen. Men probeert ze hip en trendy te maken, maar in werkelijkheid zijn ze natuurlijk voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Jongeren op elektrische fietsen zijn gewoon te lui om een beetje door te trappen. Maar wij niet! Hard werken zit ons in het bloed. Vandaar dat we graag eens laten zien hoe het ook anders kan. Elektrische fietsen zijn namelijk pas cool als je ze zelf maakt. En als er een beetje pit in zit natuurlijk!

Een vader en zoon uit Californië wilden eens wat leuks doen met een beach cruiser die ze nog hadden staan. Mooie fietsen natuurlijk, maar er miste nog wat aan, vonden ze. Een elektrische motor bijvoorbeeld. Er moest heel wat gebeuren voordat ze klaar waren met hun project, maar dan heb je ook wat. Ze pasten de tandwielen en de ketting aan, verstevigden het frame, pasten de remmen aan, bouwden er een Briggs & Stratton elektrische motor op en een Alltrax programmeerbare controller. Met 4 accu’s van 12V (gewoon te koop bij onze vrienden van Conrad in Nederland en België) levert de gepimpte bike een vermogen van maar liefst 15 pk.

elektrische fiets

80 km/h: daaag oudjes!

Omdat vader en zoon bang waren om hun project meteen naar de schroothoop te helpen als ze de maximale snelheid zouden proberen te halen, hebben ze dat nog maar niet gedaan. Daarvoor vonden ze hun investering van 2.400 dollar toch net iets te hoog. Uit berekeningen blijkt dat de 48V Electric Flat Tracker (coole naam!) ongeveer 80 km/h haalt als je hem vol open trekt. Dat is toch wel even andere koek dan die grijsaards op het fietspad!

Zo ziet de 48V Electric Flat Tracker er in het echt uit:

Varianten die ook de moeite waard zijn

Op Instructables.com (een van onze favoriete sites) hebben ze nog een aantal andere varianten staan die je met een beetje tijd en inspiratie zelf kunt bouwen:

zelfbouw elektrische fiets

Kant-en-klare elektrische fiets

Heb je geen zin om dit allemaal te gaan bouwen, maar wil je toch wat hulp als je tegen de wind in moet trappen? Dan heeft Conrad een elektrische fiets voor je die al kant en klaar is. Lees dan wel eerst even deze brochure.

Meer fietsen

We bloggen op Mancave vaker over toffe projecten met fietsen. Check ook deze fiets van karton, het coolste fietsslot ooit, tall bikes (extreem hoge fietsen) en deze fietsen met straalmotoren.

13 Comments
 1. Reply
  Willem 30 juni 2015 at 13:35

  Hallo allemaal . Ik heb 2 wasmachine motor fietsen . 1 fiets met een miele motor en nu heb ik pas geleden de twin wasmachine motor fiets gemaakt met 2 motors op de fiets check me test drive en veel meer op me youtube kanaal liketechnologie willem

 2. Reply
  Wil van Egdom 27 juli 2011 at 20:51

  Zelf je elektrische fiets bouwen is cool, gezellig en duurzaam. Wij helpen daar bij. En zelf bouwen we het liefst stoere cruisers om.

  http://www.bikebuilders.nl/index.php?option=com_c

  Have fun.

  Greetz,

  Wil

  • Reply
   Wil van Egdom 28 juli 2011 at 13:42

   Beste Anton,

   Eenvoudig antwoord; een fiets die je zelf ombouwt naar elektrisch kan, technisch gezien zo snel als je zelf wilt. Hierbij natuurlijk opgemerkt dat sneller dan 25Km/h wettelijk gezien (nog) niet is toegestaan. Maar, dat zijn de opgevoerde scooters die onze fietspaden onveilig maken ook niet. :-).

   De industrie heeft overigens een voorstel gedaan om elektrische fietsen toe te staan die max 45Km/h rijden. Zie het artikel op onze website.

   Uit veiligheidsoverweginggen zou ik een elektrische fiets niet sneller laten rijden dan ongeveer 40Km/h. Dat rij je op een renfiets ook, maar dan word je wel erg moe en kun je door de vermoeidheid vaak minder goed op het verkeer letten. Gevaarlijk. Een elektrische fiets is dan een stuk veiliger.

   Op dit moment is die snelheid helaas niet toegestaan, maar er rijden veel zelfgebouwde elektrische fietsen rond die dat wel kunnen. Zie b.v. het filmpje van 2Vandaag op onze website.

   Vrgr,

   Wil

  • Reply
   Anton 28 juli 2011 at 13:21

   Beste Wil,

   Mooie presentatie van de steeds verder gaande modellen en mogelijkheden van de elektrische fiets. Op jou site geef je aan hoe ver je kan fietsen in een half uurtje tijd. Mijn elektrische fiets (sparta) rijdt max. 26 km/uur en is het rekensommetje dat je dan 40 km/uur moet gaan om in een half uur 20 km af te kunnen leggen. Wel, welke elekt. fiets kan dat? Ik zou dat graag van je willen vernemen! Gr. AJW

 3. Reply
  Astrids wave shop 23 juni 2011 at 17:55

  he coole fiets man, ik ben fan van je groetjes van Astrid.

 4. Reply
  Klaes 23 juni 2011 at 15:55

  Legally this will be a motorbike in the Netherlands. Allowed, yes, with driver licence and after the RDW has allowed this bike on the road (technical safety).

 5. Reply
  Vilius 23 juni 2011 at 13:53

  Hi everyone. Sorry that I do not speak dutch. I jut have one question. Does these kind of bikes are legal in Netherlands? I mean are there any restrictions for power/speed on bikes powered by electricity?

  By the way, your bikes look really cool. I have one my self with I bought from golden motors. If someone is looking for cheap easy way to upgrade your bike check their offerings.

  Cheers

 6. Reply
  Jan 23 juni 2011 at 10:09

  Daaag, oudjes! Het is toch niet te geloven: de "stoere" jeugd versus ouderen. Moet ons ouderen nou dat ook weer afgenomen worden? Ga gewoon fietsen en laat hen die dat niet (meer) kunnen, hun mogeelijkheden.

 7. Reply
  Roel Veenstra 16 juni 2011 at 18:31

  Even een opmerking,

  Leuk voor in je achtertuin.

  Je mag er niet mee over de openbare weg. het voertuig is doordat het zelfstandig kan voortbewegen kentekenplichtig en moet voorzien zijn van een typegoedkeuring. Ook moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en hij moet verzekerd zijn.

 8. Reply
  Anton 16 juni 2011 at 12:26

  Volgens mij moet het mogelijk zijn om accu's IN het ( daarvoor aangepaste) frame te bouwen, waardoor de fiets meer gestroomlijnd wordt, sneller, cooler en functioneler. De trappers kunnen dan blijven en blijft het daardoor een echte elektrice fiets!

 9. Reply
  Lex 16 juni 2011 at 08:49

  Jammer alleen dat je op al die electrische fietsen niet meer fietsen kan. Trappers zijn vervangen door een stang oid. Dus dan is het niet echt een fiets mee maar een electro brommer 🙁

  Maar snel is die wel !!

 10. Reply
  tim 4 juni 2011 at 20:42

  fet

  mooi gemaakt

  cool

  • Reply
   Geert 15 maart 2015 at 19:38

   Je kan het ze duur en zo gek maken als je wil maar, hou er wel rekening mee dat een standaard fietsframe echt grote krachten niet aan kan. En dan bedoel ik niet eens de remmen. Er komt echt wel meer kijken bij het bouwen van een heuse speedbike en ja, mijn fiets haalt ook illegaal hoge snelheden en verre afstanden zijn geen probleem. Je moet je ook afvragen waar je de fiets voor wil gebruiken, ik rij ook niet altijd voluit maar wil ook wel eens lekker rustig genieten of als we samen gaan fietsen, mijn maat op de koersfiets dan is 34km snel genoeg. Maar even op en neer een afstand van 100km met een gemiddelde snelheid van 35km is ook wel eens heerlijk.

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.