Elektronica voor luie mensen

 

elektronica voor luie mensen

Gemak dient de mens en zeker de mancaver. In de toekomst hoef je in huis bijna niks meer zelf te doen, maar dat is voorlopig nog… inderdaad, toekomstmuziek. Toch zijn er een paar nare, vervelende karweitjes die je ook in je huis van vandaag (dat burgerlijke rijtjeshuis in die oersaaie buitenwijk) heel goed kunt automatiseren. Zo hebben enkele Conrad-klanten leuke dingen gedaan met de 433 MHz-zendmodule.

Altijd lastig: je komt in de stromende regen bij je huis en dan moet je de auto uit om die garagedeur open te maken. Alsnog kletsnat geregend rijd je naar binnen. Kan dat nou niet anders? (Imiteer hier de stem van Bennie Jolink.)

Natuurlijk kan dat anders, met zo’n gecombineerde zender-ontvanger. Met de bijgeleverde handzender (gemakkelijk te bevestigen aan je sleutelbos) maak je de garagedeur met één druk op de knop al op de hoek van de straat open. Zie je die jaloerse blik van je buurman al voor je?

Reviews van slimmeriken

Of wat dacht je van het inschakelen of uitschakelen van de verlichting op afstand? De ventilator van je wc als het bezoek heeft zitten stinken? De zonwering aansturen als je net naar The A-Team zit te kijken en het kreng begint te schijnen?

Maar goed, dit zijn inderdaad de standaard functionaliteiten van het apparaat. Leuker is het om te kijken wat jullie er zelf mee hebben gedaan. Gelukkig geven die altijd nuttige reviews bij de producten daar een heel goed beeld van.

Zo heeft Pitirim uit Anna Paulowna de zendmodule aangesloten op het centraal stofzuigersysteem in huis. Een druk op de knop van de afstandsbediening en het systeem treedt in werking. Een oplossing die zuigt, zullen we maar zeggen.

stofzuigersysteem

Rup uit Emmen heeft ‘m gebruikt om een standkachel in z’n auto op afstand te bediening. Zo stapt hij in de koude wintermaanden in een heerlijk verwarmde en ijsvrije auto. Een hartverwarmend idee, zo lijkt ons!

Een ‘watersporter’ van boven de 70 vertelt dat hij de zendunit gebruikt op zijn boot. Wel 2 stuks, om precies te zijn. Eén voor de boegschroef en één voor de kabelopwinder. Hij noemt het een prima werkende en relatief goedkope oplossing.

De reviews over de radiografische zender-ontvanger zijn in het algemeen lovend over het gebruik en het bereik van de zender. De handleiding en het instellen van de handzenders had volgens sommigen wel wat beter gekund.

Een apparaat dat wat minder mogelijkheden biedt, maar wel enorm gemakkelijk in het gebruik is, is de klapschakelaar. Het woord zegt precies wat ‘ie doet. Klap eens in je handjes en het licht gaat aan (of weer uit).

Mogelijk zijn er nog veel leukere toepassingen voor deze 433 MHz-modules te bedenken. Weet je iets of heb je iets gespot op het net? Laat het ons weten!

1 Comment
  1. […] voor makkelijk ijskrabben gegeven (zonder ijskrabber). En voor de echte kouhaters is het met een 433MHz-zendmodule zelfs mogelijk om een kachel in je auto op afstand te bedienen, zodat je wagen al lekker verwarmd […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.