Mancave

Random Mancavator (Klik om te verversen)

Elke man verdient een cave!

di 23 november 2010, 6.471 views

man_cave_speakers

Elke man, dus ook jij, zou een eigen plek in huis moeten hebben waar je jezelf kan zijn. Een plek waar je mannendingen kan doen, zoals voetbal kijken of pokeren met je maten, aan computers, auto’s of versterkers sleutelen, shoot-em-up-games spelen of de hele Die Hard-serie weer eens opzetten met de subwoofer op volle sterkte. Zonder dat je gestoord wordt door je vrouw of vriendin. Jouw domein… jouw mancave.

Het begrip mancave (of “man cave”, zoals in het Engels) is over komen waaien uit de VS, Australië en Nieuw-Zeeland. Daar zijn ze zich er al decennialang van bewust dat elke man een eigen cave nodig heeft, om zich in terug te kunnen trekken als hij even genoeg heeft van alle tierelantijntjes, potjes, vaasjes en andere prullaria waar vrouwlief het huis mee vol heeft gestouwd. In Nederland zijn we ons er ook wel van bewust, maar we noemen het nog hobbykamer, computerkamer of gewoon kelder of garage. Dat kan stoerder! We gaan van ‘man cave’ een begrip maken in Nederland! En om vast de eerste stap te maken, schrijven we het aan elkaar, zoals dat hoort in de Nederlandse taal. Jouw domein heet vanaf nu jouw mancave!

Alle soorten en maten

Een ruimte voor jezelf hoeft niet per se groot te zijn. Ligt er helemaal aan wat je er in uitvoert. Sigarenbandjesverzamelaars hebben niet veel ruimte nodig, die kunnen mappen stapelen. Ook gamers kunnen het compact houden, een gameconsole en een 32 inch schermpje zijn zo geplaatst. Maar als je ’s werelds grootste 3D LCD (van 72 inch = 182 cm) wilt plaatsen, heb je al flink wat meer ruimte nodig.

Klussers, lassers en motorsleutelaars kunnen maar niet genoeg ruimte hebben. Hetzelfde geldt voor muziekliefhebbers, want ruimte is goed voor je akoestiek en bovendien, waar anders ga je die zelfgemaakte speakers neerzetten?

Grenzen aan je ruimte

Een goeie mancave is een ruimte die continu in ontwikkeling is. Modelspoorbouwers willen uitbreiden. Filmfreaks bouwen het liefst een volledige bioscoop in huis. Vervelend alleen is het feit dat je ruimte waarschijnlijk muren heeft en uitbouwen alleen voor een kleine groep gelukkigen een optie is. De vraag is dus: hoe creatief ben jij met de hoeveelheid ruimte die tot je beschikking staat?

thuisbioscoop

Laat zien wat je hebt!

Wij van Mancave (jep, de enige echte online “man cave” schrijf je met een hoofdletter en aan elkaar) zijn erg benieuwd naar jouw mannenruimte. Laat ons zien wat je hebt. Natuurlijk, het is jóuw ruimte en je hebt niet voor niets dat RFID-systeem aan je deur bevestigd. Maar voor jouw online mancave maak je toch een uitzondering? Maak er foto’s van of een videootje, mail het door en vertel ons waar je mee bezig bent in je ruimte. Wil je er nog één maken en zoek je nog inspiratie? Check dan bijvoorbeeld deze 12 Man-tastic Man Caves of deze 10 Magnificent Man Caves (op womansday.com, ook vrouwen zien het belang van een mancave in). Kom maar op met dat bouwverslag!