Energie besparen met een zonneboiler…?

energiemeter

Stel, je hebt een zonneboiler (zelfgebouwd natuurlijk, zo doen wij dat!) en je wilt weten hoeveel je daarmee nu eigenlijk bespaart. De enige echte Mancave-oplossing hiervoor komt van lezer Oscar; hij bouwde zelf een meetsysteem. Hij vertelt erover in zijn Blog ’t Zelf-post. Energie besparen met elektronica.

“Na het zelf bouwen van mijn zonneboiler wilde ik weten hoeveel gas ik echt bespaar. Hiervoor heb ik een systeempje verzonnen om te bepalen hoeveel gas er gebruikt wordt voor cv en boiler.

Het systeempje is zodanig gemaakt dat ieder huishouden zijn eigen verbruik kan zien voordat er besloten wordt een zonneboiler te bouwen of kopen. Als je zo’n ding wilt maken moet je zorgen voor

 • 2 fietscomputers
 • 1 relais (24v) met 2 omschakelcontacten,
 • 1 gelijkrichter met een pulsenmaker van 1 seconde
 • 1 gelijkrichter voor het relais-printplaatje
 • en nog wat klein spul.

Fabrikant

Het is het beste als je contact opneemt met de fabrikant van de bestaande cv-installatie om te vragen waar je de parallelaansluitingen van de brander en driewegklep kan aanleggen zonder dat je de besturing verstoort. Ik heb gezien dat de nieuwe cv’s een stekkertje hebben waaruit te lezen valt wat er gebeurt. Zelf heb ik een combiketel van meer dan 20 jaar oud.

Zonneboiler

Op mijn site vertel ik hoe ik mijn zonneboiler heb gemaakt. Daar staat ook het schema. Als er fouten in mijn manier van schema’s maken staan hoor ik dat graag van jullie, want ik ben van huis uit houtbewerker.”

energie-schema(klik op de afbeelding voor een vergroting)

En, ben je al geïnspireerd om ‘groener’ te gaan wonen? We hebben nog meer energie- en bespaartips voor je. Check ook eens dit weblog, vol met tips voor een ‘betere wereld’. En als je zelf aan de slag gaat, blog er dan over op Mancave!

7 Comments
 1. Reply
  Ronald 29 januari 2013 at 16:36

  Ik heb zelf ook een zonneboiler en het gasverbruik lag voordien altijd rond de 1000m3. Na 1 jaar volledig draaien is mijn verbruik met 250m3 gedaald. Dit kun je zien als een indicatie voor een gezin met 3 kinderen.

  Opmerking: Tapwater verwarmen gebeurt altijd met een hoge temperatuur, geen condensatie en geen HR dus.

 2. Reply
  Honeywell 3 maart 2012 at 12:42

  Het idee is aardig, alleen werkt het niet goed met de meeste ketels.

  Het gasverbruik voor boiler is meestal veel groter dan voor CV (de klep gaat verder open). De tijd meten is dus geen goede indicatie. Als de ketel 1 uur aan staat voor CV kan deze wel 10x minder gas verbruiken dan 1 uur voor boiler gebruik.

  Als je alleen de boiler tijd meet en op de gasmeter afleest wat het verbruik per tijdseenheid is tijdens boiler bedrijf geeft een beter resultaat dan de verhouding.

 3. Reply
  oscar 5 augustus 2011 at 22:45

  Hallo Cor,

  Omdat ik niet overtuigd ben dat de besparings-gegevens die ik op internet tegenkom bruikbaar zijn voor elk gezin,heb ik het apparaatje bedacht.Zodat je echt kan weten hoeveel GAS er voor het verwarmen van het water er gebruikt wordt.Żodat er besloten kan worden om een zonneboiler aan te schaffen en later kan je ook nog zien hoeveel gas er nog nodig is voor de naverwarming.

  Voor de goede orde het apparaatje werkt niet goed met een modulerende brander.

  In een van de reacties is er gevraagd of dit ook bruikbaar is voor zonnepanelen voor stroom en ik heb toen voorgesteld als je wat wil weten voor de aanschaf je op de plaats waar je je panelen wil plaatsen een heel klein paneeltje te plaatsen en de opbrengst te meten dan kan je uitrekenen hoeveel de te verwachte opbrengst zal zijn.

  Zelf ben ik niet van plan om te meten hoeveel mijn zonnepanelen opbrengen

  Oscar

 4. Reply
  cor sips 5 augustus 2011 at 08:20

  hallo ,

  ik heb gewoon een oude meter uit de meterkast tussen de invektor en het net geplaatst.

  heb al +/- 12 jaar 14 panelen.

  nadien is er een hoog/laag-meter gehangen en deze geeft aan het verbruik hoog en laag en het teruggeleverde aantal KW, ook in hoog en laag tarief.

  maar hoe nauwkeurig wil je het hebben?

  M.V.Gr. Cor

 5. Reply
  Oscar 24 juli 2011 at 15:52

  Beste Wil,

  Het systeempje is allen bedoeld om de verhouding van het gasverbruik te meten en daarna te bepalen of je een zonneboiler wil bouwen of kopen,en dus onbruikbaar voor

  zonnepanelen.

  Als je dat wil zou ik een klein zonnepaneeltje bv. van een tuinlampje op het dak plaatsen en meten hoeveel energie er op de gewenste plaats opgevangen wordt.

  Oscar

 6. Reply
  Wil van Paridon 19 juli 2011 at 11:09

  Beste Oscar,

  Dank voor je gedetailleerde uitwerking, heel leerzaam; zou zoiets ook mogelijk zijn voor zonnepanelen? Wij willen zoiets als leerproject opzetten voor 2 MBO studenten in het najaar.

  Wil van Paridon

  Metsens Energie Monitoring

  • Reply
   ton okkerman 28 juli 2011 at 10:17

   Elektrische energie opwekken met zonnepanelen is voor grotere vermogens een farce. De weinige toepassingsmogelijkheden waar dit geschikt voor is zijn die installaties waar alleen hele lange en dus kostbare kabels bijvoorbeeld een snelheidsmeter kunnen bedienen.

   De zonnecellen bevatten een grondstof welke erg zeldzaam en dus kostbaar is. Alleen met hoge subsidies(de belastingbetaler betaalt) kunnen deze panelen voor huishoudens worden gerealiseerd.

   Door de zeldzaamheid van de grondstof blijft het een te kostbaar gebeuren voor grotere vermogens.

   De cellen voor uw project zul je altijd moeten kopen.

   Het is denk ik wel leuk en leerzaam voor uw doelgroep om het principe van de zonneboiler zichtbaar te maken met diverse temperatuurmetingen stap voor stap. Ik zou het dan als groepsproject uitvoeren en niet individueel. Dat is te overzien en niet zo kostbaar. Eventueel gebruik je een bouwlamp i.p.v. de zon. Veel succes.

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.