Famous Mancaves: Pete Waterman’s 1:1 modelspoorbaan

Pete Waterman's 1:1 modelspoor

In onze zoektocht naar mancaves van bekenden zijn we al eerder indrukwekkende modelspoorbanen tegengekomen. Pete Waterman, in Engeland tegenwoordig bekend als jurylid van Idols, gaat hier echter ruimschoots overheen. Sterker nog: hij heeft niet alleen een indrukwekkende modelspoorbaan, maar ook een groot aantal échte locomotieven.

Misschien moeten we eerst eens even ophelderen wie Pete Waterman nu eigenlijk is, want laten we eerlijk zijn: nog niet eerder hadden we een famous mancave van iemand die in Nederland zo weinig famous is. In Engeland is dat echter wel anders. Hij werd vooral bekend als muziekproducent in het trio Stock Aitken & Waterman waarmee hij in de jaren ‘80 ruim 100 (!) hits scoorde met artiesten als Kylie Minogue, Jason Donovan en Rick Astley. Om het wat tastbaarder te maken: als jij op internet het slachtoffer wordt van rickrolling, luister je naar de muziek van Waterman.

Leamington Spa

Maar genoeg over zoete popliedjes. Treinen zijn namelijk de echte passie van Waterman. En als je zo succesvol bent geweest als hij, in een tijd dat de muziekbusiness ook nog daadwerkelijk geld opleverde, kun je je een paar excentrieke aankopen gerust veroorloven. Dat is dan ook precies wat hij gedaan heeft. Zo heeft hij in zijn schuur een schaalmodel van het gebied rond Leamington Spa zoals dat er in de jaren ‘50 uit zag, compleet met sporen, gebouwen en winkels.

Schaal 1:1

Maar daar blijft het niet bij. Een liefhebber als Waterman neemt natuurlijk geen genoegen met schaal; die wil het echte werk! Via zijn stichting The Waterman Railway Heritage Trust bezit hij dan ook verschillende stoom- en diesellocomotieven, waaronder de 7027 Thornbury Castle. Alles bij elkaar heeft hij één van de grootste collecties ter wereld en hij houdt ervan om er zelf aan te klussen.

http://www.youtube.com/watch?v=5W8sQKv9t3g

Echte passie

Wie nu denkt dat Waterman dit alleen doet voor zijn eigen plezier of om te pochen met zijn bankrekening, heeft het helemaal mis. Zo heeft hij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het restaureren van oude locomotieven en wagons, om deze te kunnen bewaren voor de toekomst. Verder is hij ook beschermheer van de North Yorkshire Moors Railway en het Steam Museum Of The Great Western Railway, waar mensen alles kunnen leren over oude treinen en de manier waarop die gebouwd en bediend werden.

Het is overduidelijk dat Waterman oprecht gepassioneerd is als het op treinen aankomt en dat juichen wij bij Mancave natuurlijk altijd toe! Wij zijn dan ook benieuwd wanneer hij zijn interesse gaat verleggen van oude naar hedendaagse treinen, zodat hij de NS kan gaan overnemen. Aangezien hij houdt van klussen, kan hij dan meteen beginnen met het inbouwen van wc’s in enkele Sprinters…

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.