Filmen en monteren als een prof (win een magix-pakket PT II)

filmen en monteren

Een tijdje geleden hebben we op een rij gezet wat je allemaal aan hardware en software nodig hebt om een film te maken. Nu je van je mancave een dikke editing-suite hebt gemaakt, is het tijd voor de basics van het daadwerkelijke filmen en monteren. Daarbij worden we geholpen door Bart Leferink en Marcel Buunk van productiebedrijf Shoot The Rabbit, die onder andere werken voor BP, Vrije Universiteit en Centraal Beheer Achmea. (Win een Maggix-pakket PT II)

Een goede film begint met het verhaal dat je wilt vertellen. Of het nou om een bruiloft of een speelfilm gaat, je wilt hoe dan ook een verhaal vertellen in beeld en geluid. Bijvoorbeeld ‘weergeven hoe een oorlogsveteraan terugkeert naar de plek waar hij aan het front vocht’ of ‘het onwaarschijnlijke liefdesverhaal van een arme kelner en een rijke studente’.  Zo’n verhaal maak je in drie stappen:

  • Preproductie: bedenk een concept voor je verhaal en werk dat uit in een script en storyboard. Een goede film is al goed op papier. Je hoeft het dan alleen nog maar te filmen en te monteren;
  • Productie: vervolgens ga je filmen, waarbij je gebruik maakt van de vooraf bepaalde technieken en cameravoering;
  • Postproductie: in de montagefase bepaal je de volgorde van de film zoals jij hem voor ogen hebt.

Opbouw is belangrijk

Het liefst wil je natuurlijk de spanningsboog opbouwen naar een hoogtepunt. In de praktijk laat je daarom eerst de achtergrond van het verhaal zien. De kijker leert zo de hoofdpersonen kennen en rolt langzaam in het verhaal. Natuurlijk kun je ook bewust midden in een verhaal beginnen, als dat onderdeel is van je concept. Maar bedenk wel dat de kijker bepaalde informatie nodig heeft om je verhaal goed te kunnen begrijpen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld detailshots gebruiken die snel iets verduidelijken of op een bepaald punt een flashback monteren met cruciale informatie.

Vind jouw manier van filmen

Filmen kan op allerlei manieren. Daarom is het van belang dat jij de methodes kiest die passen bij de manier waarop jij jouw verhaal wilt vertellen. De manier van filmen bepaalt samen met de montage hoe de kijker de film beleeft. Je wilt de kijker sturen waarnaar hij moet kijken of wat hij juist nog niet mag zien. Als je een scène meerdere keren opneemt, de totale handeling als totaalshot en daarna een aantal close-ups, dan heb je in de montage de mogelijkheid om spanning op te bouwen. De details van de handeling die uitgevoerd wordt, worden zo ook beter zichtbaar. Voorbeeld: als je duidelijk wilt maken dat je hoofdpersoon een zeer belangrijke e-mail verstuurt, film je eerst de scène als totaalshot. Daarna film je close-ups van handen die typen, het gespannen gezicht van de hoofdpersoon, de klik op de muis en een extreme close-up van de melding ‘e-mail verzonden’.

Monteren is een kunst

De kleinste details kunnen van een goede montage een slechte montage maken. Bijvoorbeeld een beeldsprong: twee shots achter elkaar met hetzelfde camerastandpunt en dezelfde uitsnede. Je hebt ze vast wel eens gezien, want zo’n beeldsprong valt ontzettend op.

Nog een monteertip: je kunt het beste twee shots achter elkaar monteren die allebei beweging bevatten. Daar zijn trouwens leuke dingen mee te doen, zoals het ene shot eindigen met een vuist die op tafel slaat en het volgende shot beginnen met een boodschappentas die op een tafel wordt gezet. Dit noemen we associatieve montage. Het lijkt dan alsof de bewegingen in elkaar overgaan, terwijl het twee verschillende plaatsen en tijdstippen zijn. Let er overigens wel op dat iemand die in het ene shot een handeling met zijn rechterhand doet, in het volgende shot niet ineens met zijn linkerhand werkt. Dan klopt het niet voor je gevoel. Continuïteit is heel belangrijk bij montage.

Nou wordt je natuurlijk niet op slag een professionele filmmaker, zoals de titel van deze post wel doet vermoeden. Daarvoor zul je toch echt naar de filmacademie moeten gaan (of veel ervaring opdoen in het professionele werkveld). Toch zal je amateurfilm er nu een stuk beter uitzien!

Tot slot nog wat filmpjes:

(VERLOPEN) Win een Magix video deluxe 16 Premium-pakket (Pt. II)

Sta je te popelen om te beginnen met filmen en editen? Lees dan nog even verder. Het zal waarschijnlijk de tijd van het jaar zijn, want we mogen van onze vrienden van Conrad nóg een aantal exemplaren van Magix video deluxe 16 Premium verloten.

Het enige dat je hoeft te doen, is je aansluiten bij (één van) onze netwerken.

Iedereen in de “like”-lijst op Mancave’s Facebook maakt kans. Volg en/of retweet ons op Twitter en je komt in aanmerking, net als alle leden van onze Hyve. Ook abonnees van ons Youtube-kanaal maken automatisch kans. De winnaars krijgen uiterlijk op 10 december 2010 bericht.

Update: deze actie is inmiddels gesloten.

1 Comment
  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Patrick Rikhof, Mancave. Mancave heeft gezegd: Mancave's nieuwe post: Filmen en monteren als een prof (Win een #Magix-pakket pt. II) http://bit.ly/fjAt2h […]

    Leave a reply

    Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.