Filmen vanuit de lucht met Ardillo’s DIY camera-drone

filmen-vanuit-de-lucht-met-ardillos-diy-cameracopter

Onlangs was het nog in het nieuws: per 1 juni is het legaal om zonder toestemming of vergunning foto’s en video’s te maken vanuit de lucht. Nu kan iedereen dus met zijn eigen quadrocopter de lucht in om mooie beelden te schieten. Maar waarom een dure drone met camera kopen, als je met een bestaande RC-heli ook zelf zo’n ding kan maken? Mancaver Ardillo van hackerspace Randomdata in Utrecht laat ons precies zien hoe dat moet.

“Tegenwoordig zit Big Brother je overal te bekijken met onbemande vliegtuigjes, dus daarom vond ik het tijd om er zelf ook eens eentje te maken. Ik had al een Microcopter van Reely, die ik in het verleden eens bij Conrad had gekocht. Een klein video-opnameapparaatje had ik ook al, dus ik wilde die twee graag combineren.

Specs quadrocopter

Reely is het huismerk van Conrad en de MC150 is een erg kleine variant. Hij heeft de normale 4 assen en wordt geleverd met een 433MHz controller. De kleine 2S LiPo batterij heeft 7.4V en 350mA. De Reely MC120 laat zich gemakkelijk besturen: er zit een knop op de onderkant van het vliegtuig waarmee je de gevoeligheid van het ding kunt aanpassen. Een LED geeft aan op welk niveau je zit: groen voor beginner, oranje voor gevorderde en rood voor pro.

filmen-vanuit-de-lucht-met-ardillos-diy-cameracopter

Specs camera

De camera die ik gebruik heb ik gekocht bij HobbyKing en is geschikt om te monteren onder de vleugel van een RC-vliegtuig. De LiPo-batterij (3.7V, 850mAh) is goed voor ongeveer 3 uur aan video-opnames en kan ook foto’s maken. De onboard-microfoon neemt de geluiden goed op: in dit geval zijn dat vooral de propellers die door de lucht draaien.

filmen-vanuit-de-lucht-met-ardillos-diy-cameracopter

Bouwen

Omdat ik bij de knoppen van de camera wil kunnen en de filmpjes niet ondersteboven opgenomen wil hebben, is de meest geschikte plaats voor de camera bovenop het voertuig. Daarvoor heb ik de cover verwijderd en wat schuim bovenop het PCB geplaatst, om kortsluiting tegen te gaan. De camera heeft een kleine motor die door middel van trilling feedback geeft als je op een knop drukt. Die heb ik hier niet nodig, dus die heb ik verwijderd. Ik heb ook de originele batterij verwijderd, want anders wordt het geheel te zwaar om de lucht in te gaan. De camera heeft slechts de helft van de stroom nodig die de 2S-batterij van de quadrocopter levert, dus ik heb hem op één cel aangesloten. Dat is een tijdelijke en niet zo professionele oplossing. De batterij van de quadrocopter heb ik onderaan het voertuig geplaatst met behulp van wat klittenband. De microfoon zit in het frame en steekt er onderaan een stukje uit.

http://www.youtube.com/watch?v=285Q9ZfFkr0

Verbeteringen

Al met al kostte dit project mij iets meer dan 100 euro. Het voertuig is erg gevoelig voor wind en het bereik van de controller valt wat tegen, maar voor zo’n klein project is het zeker acceptabel. In de tussentijd heb ik een nieuwe batterij gevonden die een langere vliegtijd geeft, maar daar kon de camera niet op aangesloten worden. Die heb ik dus weer zijn eigen batterij teruggegeven. Daardoor is nu het ontwerp nu wel een stuk zwaarder, waardoor het voertuig al zijn kracht nodig heeft om überhaupt de lucht in te komen.”

filmen-vanuit-de-lucht-met-ardillos-diy-cameracopter

Meer info: http://www.randomdata.nl/blogs/

Vind je dit een tof project? Klik dan op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je. De blog-het-zelver met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

5 Comments
 1. Reply
  Maurice 4 juli 2013 at 10:17

  Leuk Project!

  @@ardillo: nieuwe drone binnen, welke heb je nu dan? Wat is het bereik van deze drone? Wil ook een beetje gaan knutselen maar als iemand al een tegenvaller heeft ben ik niet een ezel om daar van te leren 😉

  • Reply
   Ardillo 16 juli 2013 at 11:08

   Dat is deze, Bereik weet ik niet precies. Moet er nog aan beginnen. Werkt met DSM2.
   http://hobbyking.com/hobbyking/store/__42844__Hob

   Als je met een dergelijk project wil beginnen, is het goed veel te lezen. Er zijn tal van sites waar allerlei arduino based platforms gebouwd worden. Eigenlijk kun je een quad al voor onder de 300 euro bouwen. Verwacht er dan niet te veel van, maar het kan wel vliegen.

 2. Reply
  Reno 27 juni 2013 at 08:43

  hallo,

  Dit: "per 1 juni is het legaal om zonder toestemming of vergunning foto’s en video’s te maken vanuit de lucht".

  klopt helemaal. Echter was dit een kwestie van aanvragen bij het ministerie van defensie en meer niet.

  Wat belangrijker is, is dat de regelgeving betredende het vliegen met drones (voorlopig nog alleen) voor de genen die beroeps matig een drone voor luchtfotografie gebruiken, puur uit veiligheid overwegingen aangescherpt worden.

  BNUC-S Ground Course & Ground Course Examination

  BNUC-S Operations Manual Assessment & Flight Operations.

  Plus een keuring van de drone zal er ook bij komen.

  Wat betreft hobby matig vliegen geld er de regelgeving voor modelbouw vliegen. Waar duidelijk in staat waar je mag vliegen. Dus zeker niet in de bebouwde kom. of boven gebouwen, weg, mensen e.d.

  Ook zelfbouw kan door de keuring komen, bouw op zijn minst ook denkend aan de veiligheid. Voor er straks niemand de lucht meer in mag zonder vliegbrevet.

 3. Reply
  @rdillo 20 juni 2013 at 11:11

  @Danny, ja is een goede tip. Inmiddels heb ik al een ander model binnen en daar ga ik zo'n sleutelhanger op bouwen.

 4. Reply
  Danny 20 juni 2013 at 09:42

  Als camera een zo'n sleutelhanger ding gebruiken, daar de behuizing nog vanaf halen en je hebt een redelijke camera van maar een paar gram inclusief accu.

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.