Geen visser zonder voerboot

Geen visser zonder voerboot

Hebben we niet allemaal als jongens niet eens een – al dan niet zelfgemaakt – hengeltje met een worm eraan in de sloot achter ons huis gegooid? En hebben we niet allemaal wel eens als knulletjes van negen jaar met een schepnetje hele vakanties lang in een Frans meertje staan maaien? En hebben we niet uren staan kijken en vragen staan stellen – tot vervelens aan toe – bij de paar vissers rondom de plaatselijke vijver?

Meer dan een hobby

Voor de meesten van ons was het niet meer dan een hobby. Een kortstondige bevlieging. Er kwam een hengeltje van de winkel, we hebben het een paar keer gebruikt en daarna was de lol eraf. Enkelen gingen door. Ook als volwassenen lieten zij de hengel niet meer los. Of het moest zijn om plaats te maken voor een nieuwe. Een meer geavanceerde, waarmee je échte monsters kon vangen.

De echte vissers

Tegenwoordig kom je ze wel eens tegen als je ’s ochtend vroeg van huis naar je kantoorbaan vertrekt. Of als je juist ’s avonds na een avond ploeteren voor de baas naar je magnetronmaaltijd rijdt. Langs het water, in het riet verscholen staan de tentjes die bol staan van de testosteron. Op een stretcher in zo’n tent ligt dan zo’n echte man, die zich weer helemaal ‘de jager’ uit de oertijd waant. Want je dacht toch niet dat zo’n kerel echt nog met de hengel in z’n hand naar een dobber ligt te turen? Welnee, die ligt lekker comfortabel in z’n slaapzakje en wacht tot flikkerende LEDs en een snerpend geluid hem op een potentiële karper aan de haak attenderen.

Voerboot als geheim wapen

Maar zo’n vis ook is niet dom. Iedere karpervisser weet dat. Daarom worden er ‘geheime wapens’ ingezet. Een beetje karpervisser kan niet meer zonder voerboot. Wat zeg je? Een voerboot. Gewoon, zo’n radiografisch bootje waar je een lading aas op gooit, die je vervolgens het water in kiepert en die je stuurt naar de plek waar je je aas wilt hebben. Met een druk op de knop van de afstandsbediening gaat de laadklep open en verspreid je het aas door het viswater. Precies waar jij het wilt hebben. Je kunt deze bootjes standaard kopen in de betere viswinkel. Maar er zijn ook hordes karpervissers die ze zelf maken. Al dan niet gecamoufleerd met een militair patroon of bijvoorbeeld als zwaan. Want ja, we zeiden het al: karpers zijn niet dom.

Fish-Master

De voerboot heeft een hele nieuwe industrie geopend. Er zijn zelfs boten met dieptemeters, verlichting, een onderwatercamera en allerlei toeters en bellen. Ze dragen illustere namen als Viper Icon, Fishfeeder en DreamCatcher. Je betaalt tussen de enkele honderden en – geloof het of niet – enkele duizenden euro’s voor zo’n boot. De neusje van de zalm op het gebied van voerboten is wel de Fish-Master van Visvinder-oost.nl. Met automatische visvinder, dieptemeter, GPS-localisatie en onderwatercamera (voorzien van LEDs, zodat ook in het donker gefilmd kan worden). Ja, er komt nauwelijks nog een hengel bij kijken.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DVDLNOVm9oM

Is dit nog sportief? Oordeel zelf. Wil je toch het idee hebben dat je die vis zelf vangt, dan kun je natuurlijk ook je eigen voerboot bouwen. Sommige visliefhebbers gaan daar heel ver in. De uitwerkingen variëren van het inbouwen van een onderwatercamera, LEDs, een dieptemeter, een temperatuurmeter en een visvinder op een bestaande RC-boot, tot het ‘van de grond af’ zelf bouwen van de ideale voerboot.

Ben je van plan zelf een voerboot te bouwen, dan kan dit artikel op Karperwereld Online goed van pas komen. Je leest er handige tips en ziet er voorbeelden hoe je het aanpakt. Ook alle benodigde materialen komen voorbij. Een stap-voor-stapinstructie van de zelfbouw van een voerboot zie je op Karperspot.nl.

Ben je meer visueel ingesteld, doe dan inspiratie op met een paar filmpjes op YouTube. Zoek op ‘baitboat’ en je vindt veel zelfbouwvoorbeelden!

4 Comments
 1. […] voor RC-voertuigen en inbouwcamera’s « Nederland op de Conrad Akkurace (deel 1) Geen visser zonder voerboot […]

 2. […] Wie kent de beste visplekjes? Wie heeft de verste worp? Wie maakt het slimst gebruik van zijn voerboot? Maar bovenal wie haalt de grootste binnen? Wij willen daar vandaag een element aan toevoegen: Wie […]

 3. Reply
  Erwin 7 augustus 2010 at 19:44

  Goed stuk! ik ben zelf zo'n idioot die dol is op dit soort speeltjes. Vooral als het meer vis op leverd.

 4. […] Gewoon weer een WordPress weblog « Geen visser zonder voerboot Nederland op de Conrad Akkurace (deel 1) […]

  Leave a reply

  Stuur mij een email bij nieuwe reacties op deze blogpost. Je kunt je ook inschrijven zonder zelf te reageren.